appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

InScience-filmfestival in teken van kunstmatige intelligentie

Wikimedia
woensdag 7 november 2018 | NTR | Redactie

In Nijmegen opent vandaag de vierde editie van het International Science Film Festival - kortweg InScience - met als hoofdthema Kunstmatige Intelligentie. De openingsfilm, AlphaGo, is een schot in de roos. 

InScience: kunstmatige intelligentie

Een klassieke sportfilm, waardoor je als kijker heel erg meeleeft, zegt George van Hal, sinds kort wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. De film volgt de makers van het computerprogramma AlphaGo, dat een paar jaar geleden de beste Go-speler te wereld wist te verslaan. Dit bordspel wordt algemeen gezien als het ingewikkeldste bordspel dat bestaat.

In de film zie je niet alleen de spanning binnen het team wetenschappers. Je ziet ook hoe Lee Sedol, de toenmalige wereldkampioen Go, langzaam verkruimelt onder de superioriteit van AlphaGo. Het verlies komt des te harder aan omdat hij zich de vertegenwoordiger van alle mensen voelt in de strijd tegen de computer, en er bovendien van overtuigd is dat hij met 5 – 0 gaat winnen.

Schattig poesje neemt de macht over

En dat is alleen nog maar openingsfilm. Fascinerend is ook de animatiefilm Kitty AI. De hoofdpersoon in deze film is een soort kruising tussen een schattig poesje en een robotschurk. Met een lief stemmetjes laat ze weten de mensheid over te nemen.

InScience belicht kunstmatige intelligentie dus vanuit verschillende perspectieven, van wilde toekomstvisioenen tot verslagen van wat al realiteit is.

InScience

Van 7 tot 11 november vindt in en om LUX Nijmegen het International Science Film Festival plaats. Daar kun je dan de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar bekijken. Naast de films zijn er ook lezingen over Kunstmatige Intelligentie, Robotica en ethische dilemma’s. De beste wetenschapsdocumentaires maken een kans op de NTR Audience Award.

Eerder besprak Gerda Bosman in Focus de bijzondere film 'Behind the Curve' met gasten Daisy van de Zande, programmeur van het festival, en wetenschapsfilosoof Tim Michels.

#3 InScience: Behind the Curve

Ook de prijswinnende film 'Becoming' is te zien op InScience. Filmmaker Jan van IJken laat er zijn licht over schijnen:

InScience wetenschapsfilmfestival

Met cameraman en editor Melchert Meijer zu Schlochtern bespreekt Gerda Bosman de films WAD en The Serengeti Rules.

Vooruitblik op het Inscience filmfestival

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1