Wetenschap & Techniek
NTR

Een Algorave, wat is dat?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een Algorave, wat is dat?

Drumcomputers, synthesizers en dj-controllers zitten vol met voorgeprogrammeerde geluiden. Dat kan ook gewoon live op het podium, dacht Timo Hoogland. Met zijn laptop codeert hij live de algoritmes achter de beats en sounds. Welkom op de Algorave.

Dansen op algoritmes

"We gaan de hele avond muziek programmeren", aldus Hoogland, die een master music design volgt. "Dat is wat de Algorave inhoudt. Het is echt aan de artiest om de muziek zelf vorm te geven. Elk instrument, elk geluid wordt geprogrammeerd op het podium, live. Vaak zelfs deels geïmproviseerd."

Hoe gaat zoiets in zijn werk? "Wat ik meestal als eerste doe, is een kleine synthesizer aanzetten, of een sinustoon van een bas. Dan maak ik bijvoorbeeld een bassdrum. Dan is de beat aanwezig. Dan ga ik een melodie schrijven voor de bas, en dan verandert die ene toon in meerdere tonen. Daar kun je vervolgens een hi hat of een snare aan toevoegen, zodat de beat gecompliceerder wordt. En dan kan je de melodielijn eraan toevoegen. En zo bouw je stapje voor stapje het hele nummer op."

Hoe dat klinkt, kun je in bovenstaand interview met Hoogland horen.

Live meekijken naar de code

Denk nu niet dat je alleen maar naar een nerd met een laptop op een podium zit te kijken. De bedoeling is natuurlijk dat je gaat dansen, maar je kunt ook op een groot scherm naar de code kijken die Hoogland creëert. Zaterdagavond treedt Hoogland op in Ekko in Utrecht, vergezeld door twee rappers.

Hoe is Hoogland op het idee van de Algorave gekomen? "Ik programmeer al een hele tijd muziek. Ik heb bachelor muziektechnologie gedaan, doe nu master music design. De laatste twee jaar ben ik geïnteresseerd geraakt in live-coding. Het is nu nog niche, maar is wel ontzettend interessant."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie