Wetenschap & Techniek

Is dit een papieren zak of een nieuwe sportlegging?

foto: Carla Schaffer / AAASfoto: Carla Schaffer / AAAS
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit een papieren zak of een nieuwe sportlegging?

[NTR] Hoewel we ons makkelijk warmhouden met kleding, is het lastig iets te ontwerpen waar we juist mee afkoelen. Maar nu is er nieuw materiaal ontworpen dat onze lichaamstemperatuur op peil kan houden. Deze stof doet dat door zonlicht te reflecteren en lichaamswarmte te laten ontsnappen.

Onderzoekers aan Stanford University ontdekten dat een al bestaande structuur van nano-plastic veel infraroodstraling vanuit het lichaam doorlaat. In totaal wel 96 procent, tegen 1,5 procent voor katoen, dat de rest vasthoudt en daarmee warmte creëert. Ook weerkaatst het nano-plastic veel meer zonlicht, namelijk 99 procent in plaats van de 20 procent die katoen weerkaatst.

Om te testen wat voor effect dit had, werd er een experiment gedaan met een apparaat die dezelfde warmte-uitstraling als die van een mens simuleerde. Daaruit bleek dat de temperatuur van de imitatiehuid met 0,8 graden Celsius steeg terwijl dat bij katoen 3,5 graden Celsius was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tot slot kan dit materiaal nog een ander trucje: water afvoeren met micro geperforeerde gaatjes en een waterafstotende coatingtechniek.

Het gaat nog wel even duren voordat dit materiaal ingezet kan worden bij bijvoorbeeld sportkleding. In het onderzoek dromen de wetenschappers voornamelijk over verschillende kleurtjes voor het plastic. We moeten dus nog wel even geduld hebben voor we een nano-plastic sportlegging kunnen aanschaffen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie