Wetenschap & Techniek

Slimme machines kunnen longtest betrouwbaarder maken

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Slimme machines kunnen longtest betrouwbaarder maken

[NTR] Kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan een betere diagnose van verschillende longziekten. Die bevinding wordt vandaag gepresenteerd op een internationaal congres van de European Respiratory Society.

Het is voor het eerst dat wetenschappers hebben onderzocht of slimme software een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de diagnose van longziekten. De data van 968 mensen werden ingevoerd in de computer, waarna het algoritme met de meest waarschijnlijke diagnose kwam. Een groep experts beoordeelde vervolgens die resultaten.

"We hebben laten zien dat kunstmatige intelligentie ons een preciezere diagnose kan geven", laat hoofdonderzoeker Wim Janssens van de Universiteit Leuven weten in het persbericht. Hij ziet het ook als een voordeel dat de computer geen last heeft van vooringenomenheid of een gekleurde blik, zodat een objectievere diagnose mogelijk wordt.

Tijdwinst

Zijn collega Marko Topalovic denkt dat beginnende artsen kunnen profiteren van de nieuwe methode, maar ook dat het de gezondheidszorg in zijn geheel tijdwinst kan opleveren: "Het zou het aantal extra tests kunnen verminderen dat artsen uitvoeren om een diagnose te bevestigen."

In de toekomst hopen de onderzoekers het algoritme te testen op andere groepen patiƫnten, zodat het algoritme breder toepasbaar wordt en nog betere resultaten kan geven.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie