Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs Geneeskunde voor onderzoek naar kanker

foto: ntrfoto: ntr
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs Geneeskunde voor onderzoek naar kanker

De Nobelprijs voor Geneeskunde is vandaag toegekend aan James P. Allison en Tasuku Honjo voor hun onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker.

De Amerikaanse en Japanse onderzoeker deden baanbrekende ontdekkingen in de strijd tegen kanker. James P. Allison bestudeerde een eiwit dat functioneert als rem op het immuunsysteem. Hij ontdekte hoe we die rem kunnen uitschakelen, zodat de immuuncellen tumoren kunnen aanvallen.

Ook Tasuku Honjo ontdekte een eiwit dat het afweersysteem afremt. Op basis van zijn ontdekking zijn therapieën ontwikkeld die bijzonder effectief zijn in de strijd tegen kanker.

Immuuntherapie in plaats van chemotherapie

Nieuws en Co sprak met medisch oncoloog Marleen Kok (Antoni van Leeuwenhoek Instituut) over het belang van deze therapie, waarbij het eigen immuunsysteem wordt ingezet om kanker te bestrijden.

Steeds meer patiënten krijgen tegenwoordig immuuntherapie in plaats van chemotherapie, vertelt Kok. “Het is een verschuiving van de afgelopen 10 jaar. Eerst werd gezien dat immuuntherapie vooral werkt bij melanoom, dus huidkanker. Later zagen we dat het ook werkt bij longkanker, blaaskanker, nierkanker. En dat rijtje wordt steeds groter, omdat er steeds meer onderzoeken worden gedaan bij meer soorten kankerpatiënten.”

De twee Nobelprijswinnaars van vandaag zijn beroemdheden in hun vakgebied, vertelt Kok. “Hun vindingen waren enorm belangrijk. Het is prachtig dat je nu een Nobelprijs uitgereikt ziet voor iets wat we in de praktijk al kunnen gebruiken, waar dagelijks patiënten ons ziekenhuis al het nut van ondervinden.”

Andere Nobelprijzen

Aan de Nobelprijs is behalve een medaille en prestige een geldbedrag van zo'n 870.000 euro verbonden. De prijs wordt op 10 december uitgereikt. Deze week worden ook de winnaars van de Nobelprijzen voor Natuurkunde, Scheikunde, en de Vrede bekendgemaakt. De 'Nobelprijs' voor Economie volgt volgende week.

De Nobelprijs voor geneeskunde 2018: Immuuntherapie

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie