Wetenschap & Techniek
NTR

Niet kunnen ruiken is erger dan je denkt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet kunnen ruiken is erger dan je denkt

Honderdduizenden Nederlanders hebben anosmie: ze kunnen niet ruiken. De gevolgen van die aandoening zijn groot, maar toch is er weinig aandacht voor.

FocusTV

Iedereen die weleens flink verkouden is geweest, weet hoe vervelend het is als je neus je even in de steek laat. Je eten smaakt minder lekker en je kunt niet even ruiken of je trui al in de was moet. Maar voor mensen met anosmie is dat dagelijkse kost: hun reukvermogen is helemaal verdwenen.

Grotere kans op depressie

Kirsten Jaarsma, voorzitter van patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis, viel een aantal jaar geleden van de trap en liep daardoor een schedelbasisfractuur op. Sindsdien kan ze niet meer ruiken.

Dat heeft een grote impact op haar leven, vertelt ze in nachtprogramma Focus. "Ik zit echt in een soort neutrale wereld, alsof ik achter glas woon. Ik ervaar dingen tweedimensionaal. Want geuren zijn altijd om mensen heen, en mensen praten daar ook heel veel over."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De aandoening is dus niet alleen bij praktische zaken lastig, maar ook op het emotionele vlak. Uit onderzoek blijkt zelfs dat niet kunnen ruiken vaker tot depressieve klachten leidt dan gehoorverlies of blindheid, vertelt tv-maker Dirk de Bekker, die een tv-uitzending maakte over geur.

Reuktest is niet standaard

Hoewel de impact van reukverlies dus groot is, moest Kirsten meer dan vier jaar wachten op een diagnose. Vaak wordt er namelijk geen reuktest uitgevoerd waarmee een reukstoornis kan worden aangetoond. Honderdduizenden Nederlanders lopen daardoor rond met een onbehandelde reukstoornis. "Ik begrijp niet waarom er niet gewoon standaard een reuktest wordt aangeboden," zegt De Bekker, "want dat is zo’n basaal ding en zo eenvoudig, net zoals je een oogtest hebt en een piepjestest."

Veel patiënten krijgen simpelweg te horen dat ze maar met hun reukverlies moeten leren leven. Maar uit onderzoek weten we dat er vaak wel iets aan te doen is. Een reuktraining, waarbij mensen met anosmie een paar keer per dag aan etherische oliën moeten ruiken, is in ongeveer 30% van de gevallen effectief.

Vanavond zie je alles over ruiken en geur in tv-programma Focus, 20:45 op NPO 2. Lees alvast meer op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie