appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Dit is de oudste tekening ooit gevonden

Nature
vrijdag 14 september 2018 | NTR | Bouwe van Straten

In een grot in Zuid-Afrika is een steen ontdekt met daarop de oudste tekening die ooit gevonden is. Meer dan 70.000 jaar oud is hij.

Dit is de oudste tekening ooit gevonden

Veel mensen zien in de tekening een hashtag, oftewel het hekje dat je op je telefoon kunt vinden en ook veel op social media gebruikt wordt. Gerrit Dusseldorp, prehistorisch archeoloog aan de Universiteit Leiden, kent de mensen die de ontdekking hebben gedaan goed en heeft in opdracht van hen ook onderzoek gevoerd in de vindplaats, de zogenaamde Blombosgrot te Kaapstad.

De geboorte van het kunst? 

Dit mag dan de oudste tekening zijn die ooit is gevonden, dat maakt het nog niet de oudste afbeelding. Die vind je gegraveerd op een schelp die op Java ontdekt werd en nu in Naturalis ligt. Maar dat mensen verfpatronen begonnen aan te brengen in plaats van te graveren is volgens Dusseldorp een nieuw hoofdstuk in de cultuurgeschiedenis: “Dit is de vroegste periode dat wij mensen symbolisch gedrag gaan vertonen, en met enige regelmaat kunst gaan maken”. 

Homo Sapiens uit Zuid-Afrika was dus misschien wel de eerste die dit gedrag vertoonde. En dat zou best nog iets eerder begonnen kunnen zijn dan 70.000 jaar geleden - in dit gebied is eerder ook al een 100.000 jaar oud verffabriekje gevonden.

Ook opvallend: alle eerste prehistorische gravures en tekeningen bestonden uit rechte lijntjes die evenwijdig lopen of elkaar kruisen. Dusseldorp vertelt in onderstaande video meer over het mysterie achter de lijnen en de tekening.

Dit is de oudste afbeelding ooit gevonden

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1