appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Radiotelescoop Westerbork bestaat 50 jaar

wikipedia
vrijdag 14 september 2018 | NTR | Bouwe van Straten

De radiotelescoop van Westerbork, de grootste van Europa, bestaat deze week 50 jaar. Gisteren was er een feestje waarbij ook de vernieuwde 'lens' van de telescoop werd onthuld. Focus belde met sterrenkundige Tom Oosterloo, al twintig jaar werkzaam bij de radiotelescoop.

Radiotelescoop Westerbork bestaat 50 jaar

Het 50-jarig jubileum is niet alleen aanleiding voor een feestje, de kwaliteit van de telescoop wordt ook nog eens flink opgeschroefd. Hij krijgt namelijk nieuwe ontvangers. Dat levert ongeveer hetzelfde effect op als een groothoeklens op een camera, legt Oosterloo uit: het blikveld van de telescoop wordt veel groter.

“Dat betekent dat je grotere delen van het heelal kunt bekijken. De bedoeling is om de hele hemel die vanuit Westerbork zichtbaar is, in kaart te gaan brengen. Vroeger had dat een eeuw geduurd, dankzij de nieuwe ontvangers kan het in een paar jaar.”

Vele kleintjes maken een grote

De telescoop van Westerbork bestaat uit uit veertien losse schotels met een doorsnee van 25 meter. "Voor een telescoop geldt: hoe groter, hoe meer je ermee kunt bekijken", aldus Oosterloo. Je kunt niet een schotel met een doorsnee van een paar kilometer maken, daarom zijn de kleinere schotels met elkaar verbonden. "Door de signalen van die kleinere schotels op een ingewikkelde manier met elkaar te combineren, bootsen we een schotel met drie kilometer doorsnee na.”

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1