Wetenschap & Techniek
NTR

Radiotelescoop Westerbork bestaat 50 jaar

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiotelescoop Westerbork bestaat 50 jaar

De radiotelescoop van Westerbork, de grootste van Europa, bestaat deze week 50 jaar. Gisteren was er een feestje waarbij ook de vernieuwde 'lens' van de telescoop werd onthuld. Focus belde met sterrenkundige Tom Oosterloo, al twintig jaar werkzaam bij de radiotelescoop.

Radiotelescoop Westerbork bestaat 50 jaar

Het 50-jarig jubileum is niet alleen aanleiding voor een feestje, de kwaliteit van de telescoop wordt ook nog eens flink opgeschroefd. Hij krijgt namelijk nieuwe ontvangers. Dat levert ongeveer hetzelfde effect op als een groothoeklens op een camera, legt Oosterloo uit: het blikveld van de telescoop wordt veel groter.

“Dat betekent dat je grotere delen van het heelal kunt bekijken. De bedoeling is om de hele hemel die vanuit Westerbork zichtbaar is, in kaart te gaan brengen. Vroeger had dat een eeuw geduurd, dankzij de nieuwe ontvangers kan het in een paar jaar.”

Vele kleintjes maken een grote

De telescoop van Westerbork bestaat uit uit veertien losse schotels met een doorsnee van 25 meter. "Voor een telescoop geldt: hoe groter, hoe meer je ermee kunt bekijken", aldus Oosterloo. Je kunt niet een schotel met een doorsnee van een paar kilometer maken, daarom zijn de kleinere schotels met elkaar verbonden. "Door de signalen van die kleinere schotels op een ingewikkelde manier met elkaar te combineren, bootsen we een schotel met drie kilometer doorsnee na.”

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie