Wetenschap & Techniek
NTR

Dit is het verst van de aarde verwijderde ruimteschip

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het verst van de aarde verwijderde ruimteschip

Sinds afgelopen maand is er geen ruimteschip zo ver van de aarde verwijderd als Voyager 1. Wat is dit voor ruimteschip, en waar bevindt het zich? Ruimtefanaat Hens Zimmerman legt het uit.

Column van Hens Zimmerman: Voyager ruimtesondes

De lancering van Voyager 1 vond plaats in 1977, nu 41 jaar geleden. Het ruimteschip vliegt met een snelheid van 17 kilometer per seconde bij ons vandaag en bevindt zich nu buiten ons zonnestelsel, op 21.000.000.000 kilometer van de zon.

Nog steeds afstandsbestuurbaar

Radiosignalen doen er zo’n 19 uur over om de Voyager 1 te bereiken. Toch is het de NASA gelukt om vorig jaar nog een baancorrectie uit te voeren, zodat de missie iets verlengd kon worden. Over 300 jaar komt Voyager 1 als alles goed gaat aan in een schil van ijs en gruis die we de Oort-wolk noemen, een broedplaats van kometen.

Communicatie is dan al lang niet meer mogelijk, de radioactieve batterij is leeg rond 2025. Als de Voyager 1 de brokstukken in de Oort-wolk overleeft, kan hij over zo’n 40.000 jaar later aankomen bij de ster Gliese 445, die op 17,6 lichtjaar van de zon staat.

Op zoek naar buitenaards leven

De NASA hield er bij de lancering rekening mee dat de Voyagers 1 en 2 ooit buitenaards leven tegen zouden komen. Daarom hebben beide ruimteschepen een speciaal cadeau aan boord voor aliens: een koperen plaat met een goudlaag met daarop muziek en geluiden van planeet aarde. Plus instructies hoe de plaat afgespeeld dient te worden.

De grote vraag blijft natuurlijk:is buitenaards leven mogelijk? De zoektocht zal in ieder geval nog wel even doorgaan.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie