Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom showworstelen in Nederland nooit groot is geworden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom showworstelen in Nederland nooit groot is geworden

Showworstelen is in veel landen een grote sport, maar niet in Nederland. Het past niet bij onze Calvinistische volksaard, denkt historicus Mark van de Logt. Maar een element uit het showworstelen, kayfabe, zie je tegenwoordig werkelijk overal terug.

Mark van de Logt onderzoekt de geschiedenis van het show-worstelen

Wie bij showworstelen vooral denkt aan de Hulk Hogen en de jaren tachtig, zal misschien verbaasd zijn te horen dat de sport al in het einde van de negentiende eeuw opkwam. In het begin van de twintigste eeuw werd het in Europa echt een grote sport, en ontstonden ook de typetjes die je nu nog steeds ziet.

Ook Nederland kende in Dirk van der Berg een beroemde showworstelaar, die het hele Europese circuit afreisde. Maar de sport sloeg in ons land nooit aan. Waar in Nederland het amateurisme werd verheerlijkt, waren de worstelaars professionals – dat botste. Bovendien verheerlijkte de sport in de ogen van veel mensen geweld, wat ook al niet bij onze calvinistische volksaard paste.

Is kayfabe de sleutel tot het Trump-tijdperk?

Kayfabe is de term die aanduidt dat iets binnen een worstelpartij fictie is. Als een worstelaar doet alsof hij een blessure heeft, omdat dat de verhaallijn van de worstelpartij ten goede komt, is dat een gevalletje kayfabe.

Volgens de wiskundige Eric Weinstein zijn heel veel gebeurtenissen in onze 21ste eeuwse Westerse samenleving een soort kayfabe. Beroemdheden die relatieperikelen uitmelken, politici die speciaal voor de bühne een discussie op de spits drijven; allemaal kayfabe. En de absolute kayfabe-meester is natuurlijk, u raadt het al, de president van de VS.

Steeds vaker werden in de wedstrijden vooraf afspraken gemaakt, en fictieve show-elementen toegevoegd. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog liepen een aantal worstelaars tegen de lamp. In de media verschenen vernietigende verhalen over de sjoemelpraktijken, en sindsdien werd de sport door de media grotendeels genegeerd. Niet door het publiek overigens, maar het gebrek aan publiciteit bleef de sport lange tijd parten spelen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie