Wetenschap & Techniek
NTR

Sterren kijken op de camping? Deze zomer is er van alles te zien

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterren kijken op de camping? Deze zomer is er van alles te zien

Van een bloedmaan tot de ring van Saturnus: spacegeek Hens Zimmerman vertelt wat er de komende maanden allemaal te zien is aan de sterrenhemel.

Column #9 van Hens Zimmerman: Sterren kijken

Breng jij je vakantie door op een strand aan de Middellandse Zee of een camping op het platteland? Kijk dan ook eens omhoog als het donker is, want je ziet er de prachtigste sterrenhemels. De komende maanden is er veel te zien, vertelt Hens Zimmerman in nachtprogramma Focus. Zo kun je Jupiter en Saturnus spotten en komt er een bijzondere maansverduistering aan.

De ring van Saturnus

“De planeet Mars staat deze zomer aan de zuidelijke hemel en is goed te herkennen aan de rode kleur”, vertelt Zimmerman. Maar er is meer: ook Jupiter en Saturnus zijn de komende tijd aan de zuidelijke hemel te zien. “Op 25 juli staan de maan en Saturnus redelijk dicht bij elkaar. Saturnus is dan dat heldere, niet knipperende object links van de maan. Zelfs met een verrekijker is te zien dat Saturnus een ring heeft.” Tip: zet je verrekijker op een statief, dan zie je het allemaal nog beter.

Dieprood gekleurde bloedmaan

In de nacht van 27 op 28 juli is – bij helder weer – een van de mooiste maansverduisteringen van deze eeuw te zien. Vanaf een uur of half 11 ’s avonds is er een dieprode maan, ook wel bekend als bloedmaan. Doordat de maan zich op dat moment door de schaduw van de aarde beweegt, valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak, legt Zimmerman uit. “Het is dus eigenlijk volle maan, maar omdat het zonlicht door de aarde wordt tegengehouden, is de maan rood van kleur.”

Lichtvervuiling

Op het gebied van licht is Nederland een van de meest ‘vervuilde’ plekken in Europa: de constante verlichting van wegen en steden doet de sterren verbleken. Maar gelukkig zijn er ook in Nederland nog plekken waar de lichtvervuiling meevalt, zoals de Waddeneilanden. Via lightpollutionmap.info kun je zien wat de lichtste en donkerste plekken op aarde zijn.

Meteoren en het International Space Station

Ook leuk: het International Space Station (ISS) spotten. Dat bemande ruimtestation komt regelmatig overvliegen en is extreem helder, vertelt Zimmerman. Je moet wel precies weten waar en wanneer je moet kijken, want het station is steeds maar een paar minuten aan de hemel te bekijken. Op deze website kun je zien wanneer het ISS boven je hoofd voorbijkomt.

En wil je meteoren zien? Kijk dan rond 13 augustus om een uur of 3 ’s nachts naar boven, dan is de Perseïdenregen te zien. In het gunstigste geval kun je die nacht zo’n 85 meteoren per uur zien. Meteoren worden ook wel vallende sterren genoemd, maar echte sterren zijn het niet. Wat dan wel? “Het zijn heldere, nagloeiende strepen aan de hemel,” vertelt Zimmerman, “kosmische rommel die in onze aardatmosfeer verbrandt, lang geleden achtergelaten door een komeet.”

Wil je meer weten over het heelal en hoe het is ontstaan? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie