Wetenschap & Techniek
NTR

Help, de multi-resistente schimmel rukt op

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Help, de multi-resistente schimmel rukt op

Wetenschappers maken zich zorgen: steeds meer ziekmakende schimmels steken de kop op en worden resistent tegen anti-schimmelmiddelen. En hoe dat komt, is vaak totaal onduidelijk.

De gevaren van multi-resistente schimmels

Bij schimmel denk je misschien aan schimmels op je brood of badkamermuur, maar er zijn veel gevaarlijkere schimmels in de wereld. Deze week spraken internationale wetenschappers daarover op het grootste schimmelcongres ter wereld, dat plaatsvond in Nederland. Onderzoeker Ferry Hagen, een van de organisatoren, vertelde erover bij nachtprogramma Focus.

Schimmeluitbraak in ziekenhuizen

De onderzoekers maken zich vooral zorgen over schimmels die nieuw zijn voor de medische wereld, vertelt Hagen, zoals Candida auris. Daar kunnen mensen flink ziek van worden, en de schimmel is ook nog eens bestand tegen verschillende anti-schimmelmiddelen. Als zo'n schimmel eenmaal uitbreekt in een ziekenhuis is hij bovendien moeilijk weg te krijgen, omdat hij bestand is tegen de meeste schoonmaakmiddelen.

Geen idee waar de schimmel vandaan komt

Hoe komt het dat allerlei schimmels die tot voor kort onbekend waren nu ineens de kop opsteken? Daar snappen we eigenlijk weinig van, vertelt Hagens. "Candida auris is het mooiste voorbeeld hiervan. Binnen tien jaar tijd duikt hij over de hele wereld op, en we hebben totaal geen idee waar deze schimmel eigenlijk vandaan komt uit het milieu. Zit hij op bomen, in de grond, of op een bepaald soort plant?"

Met behulp van dna-analyses proberen onderzoekers te achterhalen waar de uitbraken door worden veroorzaakt en hoe het komt dat de schimmels zo snel resistent worden tegen anti-schimmelmiddelen. "We willen graag slimmer blijven dan de schimmels", aldus Hagen.

Kalknagels en zwemmerseczeem

Zelf maakt de onderzoeker zich ook grote zorgen over 'alledaagse' schimmels, zoals de dermatofyten die bijvoorbeeld kalknagels of zwemmerseczeem veroorzaken. In Azië is nu namelijk ook bij deze schimmelinfecties die normaal gesproken vrij makkelijk te behandelen zijn resistentie aan het ontstaan. Het is een kwestie van tijd voordat dat probleem ook Europa bereikt, denkt Hagen.

Een duidelijke oplossing voor dit alles is er nog niet, maar gelukkig wordt daar wel aan gewerkt. Allerlei start-ups zijn bezig met het ontwikkelen van compleet nieuwe anti-schimmelmiddelen, vertelt de onderzoeker. "Daar zitten een paar potentieel zeer interessante middelen bij, waar we de komende jaren vast nog meer over gaan horen."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie