Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Is Caribisch koraal stressbestendiger dan Australisch koraal?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Caribisch koraal stressbestendiger dan Australisch koraal?

De Nico-expeditie, die het onderzoeksschip de Pelagia over de wereldzeeën voerde, is na een half jaar ten einde. De onderzoekers presenteerden vandaag in Den Haag hun bevindingen. Nieuws en Co was erbij.

Oceaanreis onderzoeksschip Pelagia ten einde

Wat waren de belangrijkste bevindingen van de expeditie? Didier de Bakker, koraalrifecoloog: “Het staat er niet goed voor, de riffen doen het niet goed. Dat ligt aan een combinatie van factoren, waaronder de watertemperatuur.”

Maar dat is slechts een deel van het verhaal, want de expeditie leverde ook goed nieuws op: “Je komt op nieuwe plekken, en dan vind je ineens een rif wat het goed doet en er gezond uitziet.” De Bakker heeft het over een koraalrif op Saba, dat in een opmerkelijk goede conditie verkeert.

Kerngezonde koralen en 'terracottaleger' op de zeebodem

Hoe is dat mogelijk? Een mogelijkheid, zegt Han Lindeboom, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Wageningen, is dat het Caribisch koraal ‘stressbestendiger’ is. Dat wil zeggen: beter bestand tegen zaken als een hogere watertemperaturen, vervuiling en zeespiegelstijging. Dit in tegenstelling tot het koraal in de buurt van Australië, waar het duidelijk minder goed mee gaat.

Dat wil niet zeggen dat we gerust achterover kunnen leunen. Sterker: Lindeboom heeft een zogenoemd Deltaplan opgesteld om de koralen in het Caribische gebied te redden. Want ook daar heeft het koraal het heel moeilijk, vooral door de slechte waterkwaliteit. Op veel eilanden komt het water uit het riool gewoon in de zee terecht, waardoor er veel algen groeien en koralen in de problemen komen.

Nieuw reddingsplan voor het Caribische koraal

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie