Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Studie: Eigen vet voor borstreconstructie wel veilig

foto: Marc-Robin Visscherfoto: Marc-Robin Visscher
  1. Nieuwschevron right
  2. Studie: Eigen vet voor borstreconstructie wel veilig

Een borstreconstructie met vetcellen uit het eigen lichaam is wel degelijk een veilige methode. Angst dat de behandeling zorgt voor de terugkeer van kanker is ongegrond, blijkt uit een Nederlandse studie.

Todor Krastev, plastisch chirurg in spe, promoveert op zijn onderzoek naar de veiligheid van lipofilling aan het Maastricht UMC+. Marc-Robin Visscher maakte deze reportage in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum.

"Lipofilling is een veilige methode"

Lipofilling wordt als behandeling al sinds de jaren tachtig toegepast, en is ook al vaak onderzocht. Het probleem van die studies was meestal dat er maar weinig patiënten aan meededen, waardoor de resultaten onvoldoende betrouwbaar waren. Krastev heeft voor zijn onderzoek nu alle eerdere studies bij elkaar geveegd en daar een zogenoemde meta-analyse op losgelaten. Daaruit komt naar voren dat er geen extra risico kleeft aan het injecteren van vetweefsel uit een ander deel van het eigen lichaam.

Wat doen de stamcellen in vet?

De wetenschap achter lipofilling lijkt op het eerste oog heel simpel, legt Krastev uit: het injecteren van vet uit het eigen lichaam op een andere plek. Maar recentelijk is ontdekt dat in dat vet heel veel stamcellen zitten. Dat leidde tot de angst dat toepassing van lipofilling bij borstkankerpatiënten zou kunnen leiden tot de terugkeer van kanker.

Want stamcellen zorgen weliswaar voor weefselherstel en genezing, ze zouden ook achtergebleven tumorcellen kunnen activeren en daarmee bijdragen aan de terugkeer van kanker. Dat leek ook door studies te worden onderschreven. Injectie van vet- en kankercellen in muizen leidde tot groei van de kankercellen, door het effect van de vetcellen op de kankercellen.

Bredere toepassing van lipofilling

Het onderzoek van Krastev maakt dat artsen met een veiliger gevoel door kunnen gaan met de toepassing van lipofilling, reageert plastisch chirurg Arjen van Turnhout van het Tergooi ziekenhuis in Hilversum. "Er is veel discussie geweest over de vraag of het veilig is om met vet te werken in het borstgebied na borstkankerbehandelingen. Ik verwacht dat we daar nu met een veiliger gevoel mee door kunnen gaan, in meer verschillende ziekenhuizen."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie