appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Vroege vogels

Presentator: Menno Bentveld

Konijn en haas op rode lijst

zondag 8 november 2020

Het gaat slecht met haas en konijn in ons land. In 1950 is het aantal hazen en konijnen in Nederland tussen de 60 en 70 procent afgenomen, aldus de Zoogdiervereniging. Het konijn wordt getroffen door diverse ziektes zoals myxomatose en VHS. De haas ziet zijn biotoop verdwijnen door de intensieve landbouw. 

Voor Femmie Smit van de Dierenbescherming en ecoloog Jasja Dekker is het een uitgemaakte zaak: “We zien het overal om ons heen in de gebieden waar we komen, waar ooit honderden konijnen liepen, hippen er nu nog maar een paar rond. De cijfers kloppen. Deze dieren verdienen een goede bescherming”.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1