appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Vroege vogels

Grote merencrisis

zondag 20 september 2015, 08:09 uur

De Kaspische Zee en de Zwarte Zee behoren tot de grootste meren ter wereld. Ooit waren ze het toonbeeld van biodiversiteit. Het wemelde van de bijzondere weekdieren, kreeftachtigen en vissen. Onder meer door milieuvervuiling en de komst van exoten zijn vanaf de jaren ’70 veel van deze soorten verdwenen en vermoedelijk uitgestorven. Zo zijn ongeveer honderd van de honderdveertig unieke schelpen- en slakkensoorten, die er een eeuw geleden leefden niet meer gevonden.

Een grote groep wetenschappers gaat nu onderzoeken wat de belangrijkste oorzaken en gevolgen zijn van de grote uitstervingsgolf, en wat er nog aan gedaan kan worden. Ook wordt onderzocht of zo’n enorme ecologische ramp ook in onze wateren kan optreden.

Het onderzoek wordt geleid door geoloog Frank Wesselingh van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1