appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

Vroege vogels

Mieren nemen Rotterdam over

zondag 13 september 2015, 07:00 uur

Krioelende mieren in een mierenhoop en het drukke stadsleven worden wel vaker met elkaar vergeleken. Maar in Rotterdam hebben ze daar wel een hele speciale variant op gemaakt. Ontwerper Lucas Zoutendijk van Bureau 1:1 maakte voor de Dag van de Architectuur een mierenstad van zand in de vorm van de plattegrond van Rotterdam. 1300 mieren wonen er sinds een aantal weken.

De Spaanse mieren zijn direct begonnen met de bouw van hun ideale stad. Ze versmallen straten, leggen nieuwe steegjes aan en hebben een kerkhof aangelegd. Mieren kennen een duidelijke taakverdeling. Er zijn verkenners, voedselverzamelaars, soldaten, bouwers en een koningin. Een mier tilt makkelijk tot 60 keer zijn eigen lichaamsgewicht. En bij nog zwaardere klussen schakelt hij zijn maten in. 

Stadsecoloog André de Baerdemaeker heeft bij de onthulling van de Urban Ant City een toespraak gehouden. Daar benadrukte hij dat het gedetailleerd kijken naar mieren heel leerzaam is en ons vertelt wat samenwerking kan opleveren. Koning Salomo wist dat al 3 duizend jaar geleden. “Kijk naar de mieren en word wijs.”

Wil je de mierenstad bij OMI, Office for Metropolitan Information, zelf bekijken dan kan dat nog. Maar wacht daar niet te lang mee, want de kolonie heeft geen koningin en is dus gedoemd om uit te sterven.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1