appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Vroege vogels

Minder wespen dit jaar?

zondag 26 juli 2015, 08:00 uur

Ecoloog Jan Doevendans uit Groningen maakt zich zorgen over de wesp. Er lijken er elk jaar minder te zijn maar... klopt dat ook? Arnold van Vliet van de Natuurkalender denkt van niet.

Volgens ecoloog Jan Doevendans lijken de wespen langzamerhand te verdwijnen. Hij doet al dertig jaar waarnemingen in Groningen en ziet steeds minder wespen. En niet alleen minder bijzondere soorten, maar ook gewone zoals de Duitse en de limonadewesp.

Arnold van Vliet van de Natuurkalender meent dat de wespenstand van jaar tot jaar verschilt en ook nog eens per regio. Vooral wisselende weersomstandigheden kunnen wespen flink de das om doen volgens hem. Maar Doevendans denkt dat het vooral de landbouwbestrijdingsmiddelen zijn die schade aanrichten. Entomoloog Jan Smit ziet een verband tussen het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen en de wespenstand, maar benadrukt dat daar nog geen rechtstreeks onderzoek naar is gedaan.


Minder wespen dit jaar? deel 2


Minder wespen dit jaar?


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1