appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Schoonmaakspray even schadelijk voor longen als pakje sigaretten per dag'

ANP
maandag 19 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, is net zo schadelijk voor je longen als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bergen.

Voor het onderzoek van de universiteit werden 6.000 mensen twintig jaar lang gevolgd. Vooral vrouwen die deze schoonmaakproducten gebruikten hadden significant vaker last van hun gezondheid.

20 sigaretten per dag

De longfunctie van vrouwen die schoonmaakster zijn of de schoonmaakmiddelen op dagelijkse basis thuis gebruikten, was in de studie vergelijkbaar met de longfunctie van iemand die 10 tot 20 jaar lang 20 sigaretten per dag rookt.

De onderzoekers raden de sprays, zoals Glassex, dan ook af. Ze raden aan om voortaan gewoon ouderwets een sopje te maken en de boel af te nemen met een microfiber doekje. "De korte termijneffecten van deze middelen op astma zijn steeds beter gedocumenteerd, maar van de lange termijn effecten weten we niks", zegt hoofdonderzoeker professor Cecile Svanes. 

Opeenstapeling van longschade

"We waren vooraf bang dat de chemicaliën in schoonmaakmiddelen bij regelmatig gebruik beperkte schade zouden toebrengen, maar dagelijks gebruik, jaar in jaar uit, zorgt blijkbaar voor een opeenstapeling van de longschade." Het onderzoek is gepubliceerd in 'The American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 19 februari

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1