appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

#DeLa: wat zit er in die niet te openen lade?

Martijn Rosdorff
dinsdag 23 januari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Twitter ging dit weekend los op #DeLa. Want wat zit er in die ene lade van een kast die al 65 jaar niet meer open is geweest? Journalist Martijn Rosdorff kocht een antieke ladekast van iemand in Polsbroek. Er was alleen een probleem: één la zat op slot en die kon niet meer open, want de sleutel was kwijt. Toch wist hij met behulp van zijn vader de la open te krijgen. Wat bleek?  Er lag een schat aan historische Franse papieren in.

Via #DeLa hield Rosdorff zijn Twittervolgers op de hoogte van alles wat hij aantrof. Het oudste document is een trouwakte uit 1760. Het nieuwste stuk papier dateert van 1953, wat Martijn het vermoeden geeft dat de la 65 jaar geleden voor het laatst open is geweest. De documenten komen allemaal uit dezelfde regio in Zuid-Frankrijk: rondom de plaats Mirepoix. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omdat het veel persoonlijke documenten zijn, van testamenten tot hypotheekpapieren, van diverse personen, denkt Rosdorff dat de kast waarschijnlijk afkomstig is uit het plaatselijke ziekenhuis en dat in de la de belangrijke documenten van patiënten werden bewaard. De meest bijzondere vondst vindt hij misschien nog wel de brieven van Franse krijgsgevangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het thuisfront op de hoogte hielden. "Er wordt gevraagd om hemden omdat het koud is. En er is een soldaat zijn vrouw zo mist. De verhalen uit die tijd zijn heftig."

Martijn is nu van plan af te reizen naar de Zuid-Franse plaats in de hoop op aanknopingspunten over de herkomst van de papieren. Op Twitter wordt hij in ieder geval al door honderden mensen geholpen met vertalen en het verdere speurwerk naar de namen in de documenten.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1