appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Je nies inhouden kan een gat in je keel veroorzaken

Stock
dinsdag 16 januari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een bizar verhaal doet vandaag de ronde op Twitter: een onbekende Britse man zou door een ingehouden nies een gat in zijn keel veroorzaakt hebben. Maar soms komt een nies gewoon niet gelegen, bijvoorbeeld omdat je midden in een klassiek concert zit. Toch waarschuwen artsen nu, naar aanleiding van dit ongeval, dat het gevaarlijk kan zijn om je nies in te houden. 

Ze beschrijven, in de New York Post, het verhaal van de man die zijn nies inhield door neus en mond dicht te houden. Hij meldde zich in een ziekenhuis omdat hij moeilijk kon slikken en een opgezwollen hals had. Daar werd het gat ontdekt. Uiteindelijk verloor hij zelfs zijn stem en moest hij nog een week in het ziekenhuis blijven.

Michelin-mannetje

Een arts van de University Hospital Lewisham in Londen legt het gevaar van het inhouden van een nies uit. "Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur. Als je die druk tegenhoudt kan dat voor ernstige schade zorgen, en kan je eindigen als een Michelin-mannetje met allemaal lucht in je lijf."

De behandelend artsen van de bewuste man hoorden gekraak in de nek tot aan zijn ribbenkast, een teken dat er luchtbubbels in zijn borstkas terecht waren gekomen. Ze lieten hem in het ziekenhuis blijven, en met sondevoeding en antibiotica kwam hij er weer bovenop. “Het beste wat je kunt doen, alhoewel het sociaal misschien niet geaccepteerd is, is je nies er heel hard uit te laten komen”, zegt de arts.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 16 januari

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1