appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Turks verzoek voor Twitteraars om berichten te verwijderen

ANP
maandag 18 december 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Turkije heeft aan verschillende Nederlandse Twitteraars een gerechtelijk bevel gestuurd. Het sociale mediaplatform ontving dit bevel vanwege verschillende cartoons die gedeeld werden waarop de Turkse president Erdogan te zien is. Twitter vraagt de gebruikers die deze afbeeldingen deelden nu of ze deze vrijwillig willen verwijderen.

Het gaat onder meer om een cartoon van Erdogan met make-up op en oorbellen in voor een regenboogvlag. Ook een cartoon van de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer waarop Erdogan te zien is terwijl hij seksuele handelingen verricht met 'de Twittervogel', het logo van het platform, ligt onder vuur. Twitter stelt dat het bericht dat zij sturen slechts ter informatie is en dat ze zelf geen stelling innemen. Wel willen ze graag weten welke stappen de Twitteraars ondernemen naar aanleiding van het bericht. Behalve het vrijwillig verwijderen van de tweets kan ook bezwaar worden aangetekend bij de Turkse rechtbank. 

Veel Twitteraars blijken niet onder de indruk van het Turkse dwangbevel. De tekeningen worden vandaag als reactie opnieuw veel gedeeld, ook door mensen die ze nog niet eerder deelden. Weke gevolgen dat zal hebben is nog onduidelijk. Cartoonist Oppenheimer overweegt nu Theo Hiddema in de arm te nemen als zijn advocaat, zo tweet hij.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 18 december

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1