appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Trending: Fans van Harry Potter 'zijn betere mensen'

ANP
vrijdag 17 november 2017 | Redactie EenVandaag Twitter

Op social is dit bericht een hype: Harry Potter-boeken hebben een positieve invloed op jonge mensen. Het zou vooroordelen tegengaan.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het 'Journal of Applied Social Psychology' in 2015, maar staat ineens online weer volop in de aandacht.

De onderzoekers ontdekten dat jongeren die een emotionele band hebben met het personage van Harry Potter minder bevoordeeld zijn tegenover minderheden. Als verklaring noemen ze het feit dat er in de Potter verhalen veel voorbeelden zijn van omgaan met vooroordelen. Een voorbeeld daarvan is het woord ‘modderbloedje’, dat wordt gebruikt om tovenaars met dreuzelouders te omschrijven. Voor degenen die niet thuis zijn in de wereld van Harry Potter: dreuzels zijn gewone mensen zonder toverkracht. In de boeken is ‘modderbloedje’ een extreem denigrerende uitdrukking.

Wanneer de term gebruikt wordt in het boek, berispen de hoofdpersonages vaak degenen die de term in de mond nemen. Dit zou kinderen vervolgens aanleren dat het gebruik van 'haat' woorden gemeen en verkeerd is.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 17 november

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1