appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nabestaanden van aanslagen klagen Twitter aan

EenVandaag
woensdag 11 januari 2017 | AVROTROS | Lammert de Bruin

De vrouw van een Amerikaanse man die omkwam bij de aanslagen in Brussel vorig jaar heeft Twitter aangeklaagd. Ze vindt dat het sociale netwerk niet genoeg gedaan heeft om te verhinderen dat terroristen hun boodschap kunnen verspreiden en eist een nog nader te bepalen schadevergoeding.

Het gaat om de partner van Alexander Pinczowski, die samen met zijn zus op 22 maart omkwam op de luchthaven van Zaventem. Ze trekt samen op met de nabestaanden van Nohemi Gonzalez, die op 13 november 2015 omkwam bij de aanslagen Parijs.

TrendingVandaag

Samen vinden ze dat Twitter de terroristen van IS "een uniek en krachtig communicatiemiddel" gaf dat hielp om hun doelen te bereiken, zo staat in de aanklacht. De nabestaanden zijn van oordeel dat Twitter de Amerikaanse antiterreurwetgeving daarmee heeft overtreden. 

Het is niet de eerste keer dat Twitter voor iets dergelijks wordt aangeklaagd. Ook nabestaanden de aanslag in Orlando van stapten naar de rechter. Na politieke druk is het bedrijf de afgelopen twee jaar harder op gaan treden tegen haatzaaiers. In augustus meldde Twitter dat het al 360.000 accounts heeft gesloten omdat ze gebruikt werden om terrorisme te promoten.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1