Dumoulin gaat Froome voorbij in klassement, Quintana wint etappe

2. Dumoulin gaat Froome voorbij in klassement, Quintana wint etappe

[NOS] Tom Dumoulin is naar de tweede plek in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk gestegen. Een aanval van Dumoulin was Chris Froome te machtig op de slotklim, de Col de Portet.

Geletruidrager Geraint Thomas kon wel mee, hij sprokkelde op de streep nog een paar bonificatieseconden ten koste van Dumoulin.

In het klassement bouwt Thomas zijn voorsprong op Dumoulin uit naar 1.59. Froome volgt op 2.31 van zijn ploeggenoot. Het verschil tussen Dumoulin en Froome bedraagt dus 32 seconden.

Ritzege Quintana

Nairo Quintana won de explosieve Pyreneeënetappe naar de top van de Col de Portet. Hij was als eerste boven op de col van de eerste categorie. De Colombiaan kneep er tussenuit op 14 kilometer van de finish, samen met de Ier Dan Martin.

De Ier kon echter het tempo van de kleine Colombiaan niet bijhouden, waardoor Quintana uiteindelijk solo naar de finish toereed. Martin kwam uiteindelijk 28 seconden later binnen.

Roglič in vorm

De eerste aanval op de slotklim kwam op naam van Primoz Roglič. Hij viel aan op dertien kilometer van de streep, Froome reageerde als door een wesp gestoken en ging mee in zijn wiel.

Dumoulin werd veroordeeld tot het leiden van de achtervolging. Het gat werd mede door het hoge tempo van de Limburger niet groter dan zo'n dertig meter en na een kilometer werden Froome en Roglic teruggepakt.

Froome past

Lange tijd keken de favorieten naar elkaar. Froome zakte even naar de achterkant van de favorietengroep, maar viel niet weg. Een tweede poging van Roglic leek Froome dan toch machtig, maar de viervoudig Tourwinnaar keerde terug.

Toen Dumoulin even later op de pedalen ging staan, moest Froome wel degelijk passen. Thomas, Kruijswijk en Roglic konden hem wel volgen. In de slotkilometer moest Kruijswijk de anderen laten gaan en perste Thomas er nog een knap sprintje uit. Daarmee won hij vijf tellen en vier bonificatieseconden.