Artikelen - NPO Radio 1 https://www.nporadio1.nl/themas Tue, 13 Nov 2018 23:23:13 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Zo klonken de Oranjevrouwen op NPO Radio 1 https://www.nporadio1.nl/sport/12998-zo-klonken-de-oranjevrouwen-op-npo-radio-1 https://www.nporadio1.nl/sport/12998-zo-klonken-de-oranjevrouwen-op-npo-radio-1

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich geplaatst voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. In het returnduel met Zwitserland was een 1-1 gelijkspel genoeg na de 3-0 zege van vorige week.

Even leek Oranje het lastig te krijgen na een vroege rode kaart van aanvoerder Anouk Dekker, maar echt spannend werd het nooit. Helemaal niet toen spits Vivianne Miedema de score opende. De tegentreffer van Zwitserland mocht de pret niet drukken.

{audiofile audio="61539" caption="Zwitserland-Nederland op muziek.mp3" }

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 21:10:14 +0100
Tien Oranjevrouwen houden stand in Zwitserland en pakken WK-ticket https://www.nporadio1.nl/sport/12997-tien-oranjevrouwen-houden-stand-in-zwitserland-en-pakken-wk-ticket https://www.nporadio1.nl/sport/12997-tien-oranjevrouwen-houden-stand-in-zwitserland-en-pakken-wk-ticket

De Nederlandse voetbalsters hebben zich gekwalificeerd voor het WK, volgend jaar zomer in Frankrijk. Na de eerdere 3-0 zege in Utrecht was een 1-1 gelijkspel in en tegen Zwitserland ruimschoots genoeg voor het WK-ticket.

Na zeven minuten stond de wedstrijd in het mistige Schaffhausen al op zijn kop. Verdediger Anouk Dekker verspeelde de bal knullig aan Ramona Bachmann, de sterspeelster van de Zwitsers die in de heenwedstrijd geschorst was.

Rood

De doorgebroken Bachmann snelde richting het doel van Loes Geurts, waarna Dekker haar neerhaalde en daarvoor terecht rood kreeg. Nederland moest met nog 83 minuten te gaan met tien speelsters verder.

Bondscoach Sarina Wiegman bracht als antwoord op de rode kaart verdediger Merel van Dongen in de ploeg. Dat ging ten koste van middenvelder Jill Roord, die met tranen in haar ogen op de bank plaatsnam.

{twitter url="https://twitter.com/oranjevrouwen/status/1062433987119988736" }

Het was flink mistig tijdens de wedstrijd ANDe wissel was extra zuur voor de middenvelder van Bayern München, omdat ze juist een keer vanaf het begin de kans kreeg vanwege de blessure van Jackie Groenen.

Oranje bleef de eerste helft simpel op de been en werd zelf via de omschakeling gevaarlijk. De snelheid van Shanice van de Sanden bleek een machtig wapen. Zij kreeg na een sublieme hakbal van Vivianne Miedema de grootste kans, maar schoot recht op de keeper.

Miedema scoort

In de tweede helft kwam Nederland al snel tot een doelpunt. Na een voorzet van Van de Sanden tikte Martens de bal door naar Miedema, die haar tegenstander voorbij ging en de bal met links diagonaal binnenschoot.

Zwitserland had vanaf dat moment minimaal vijf goals nodig voor het WK-ticket. Coumba Sow maakte in de 71ste minuut nog wel de gelijkmaker voor Zwitserland, maar daar bleef het bij.

Tweede WK

Het is de tweede keer dat Oranje zich plaatst voor een WK. In 2015 haalde Nederland de achtste finales, waarin het verloor van regerend kampioen Japan.

De loting is op 8 december in Parijs.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 20:01:26 +0100
Belazert Sir David Attenborough de boel? https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12991-belazert-sir-david-attenborough-de-boel-of-is-de-kritiek-onterecht https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12991-belazert-sir-david-attenborough-de-boel-of-is-de-kritiek-onterecht

Als je het gezicht van David Attenborough niet kent, dan ken je misschien wel zijn wereldberoemde stem. De filmmaker van natuurfilms is wereldwijd geliefd, maar krijgt momenteel kritiek. Hij zou er bewust voor hebben gekozen om in zijn nieuwe BBC-serie Dynasty milieuproblemen buiten beeld te houden. Of deze kritiek terecht is, bespraken we in het Mediaforum van Spraakmakers

{videofragment video="46620" caption="Het Mediaforum" image="383834" }De kritiek kwam van een bekende Britse zoöloog en columnist van The Guardian. Volgens hem zou Attenborough een overvloedige sprookjeswereld creëren die niet meer bestaat. Daar is Marc Chavannes, medewerker van De Correspondent, het mee eens. 

De boel belazeren

Chavannes: "Het is heerlijk om bij weg te dromen. Je kunt ook zeggen dat David Attenborough een film heeft gemaakt over hoe de natuur vroeger was. Je kunt niet suggereren dat je de werkelijkheid filmt terwijl je een hele smalle uitsnede maakt. Is het argument: ik krijg geen financiering voor film waar al die narigheid in staat? Nou, pech, dan moet je er echt in het begin, halverwege en aan het einde erbij zeggen: we mogen alleen filmen wat leuk was. Anders belazer je de boel." 

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van National Geographic, vindt de kritiek op Attenborough onterecht: "De zoöloog noemt Attenborough een verrader. Afgezien van de grote woorden, die ik onterecht vind, is het gewoon niet waar wat hij zegt. Attenborough heeft zich wel degelijk gericht op die milieuproblemen." De BBC-serie Blue Planet 2, gepresenteerd en ingesproken door Attenboroughwas een grote spil van de grote Planet of Plastic?-beweging. Ook heeft de filmmaker zich al eerder uitgesproken over klimaatverandering.

'De kritiek is gênant'

Kantelberg: "Het lijkt wel alsof elke natuurfilm geclaimd wordt door activisme, Of het nou het Sinterklaasjournaal is of een natuurdocumentaire is, de activist wil zijn gelijk daar in halen. Dat doet deze columnist met veel te grote woorden. Attenborough heeft zichzelf ook als doel gesteld om de natuur in schoonheid te tonen, en dat doet hij in deze serie."

Ruben Smit, maker van de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis, is het met Kantelberg eens. "Ik vind de kritiek behoorlijk misplaatst", zei hij in Spraakmakers. "Aan het einde van de aflevering wordt er nog duidelijk verslag gemaakt wat er op dit moment in de wereld gaande is. Ik vind de kritiek ook onterecht omdat Attenborough al zijn leven hét gezicht is van natuur van de wereld, en zo veel mensen al heeft geïnspireerd, dat ik het bijna gênant vindt dat hij op 92-jarige leeftijd nog deze kritiek over zich heen krijgt."

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 15:15:44 +0100
Jack Wouterse terug op het toneel https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/12988-jack-wouterse-terug-op-het-toneel https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/12988-jack-wouterse-terug-op-het-toneel

Na een lange turbulente reis via het theater, filmdoek en de beeldbuis, speelt Jack Wouterse in het toneelstuk ‘De Laatste’ een uitgerangeerd en bijna vergeten acteur, die met zijn hond op een zolderkamertje woont. Verleden, heden en toekomst van een speelbeest worden verpakt in een tragikomedie waarin werkelijkheid en fictie samenvallen. Jack Wouterse speelde in tal van theaterproducties, films en tv-series.

{videofragment video="46604" caption="Jack Wouterse 1" image="383765" }

De voorstelling

Voor de voorstelling heeft Jack Wouterse alles zelf gedaan: spel, tekst, regie, eindregie, muziek, dramaturgie, kostuums, kap & grime, decor, licht, techniek, chauffeur, fotografie, productie, publiciteit. Wouterse over de voorstelling: "Er zijn nog een paar dingen die ik wil doen in mijn leven en één daarvan is een hele mooie film maken. Deze voorstelling is een tussenstap naar de film toe. Als je 61 bent en je denkt, wat ga ik nog doen in mijn leven, dan moet je gaan kiezen. Over 10 jaar ben ik blij dat ik dit gedaan heb, want dan gaat het waarschijnlijk niet meer. Dus moet ik het nu doen."

{quote caption="Ik ben mateloos met alles" author="Jack Wouterse" }

Een gezonder leven

"Ik heb in 2010 voor het laatst gedronken, dus ik drink al 8 jaar niet meer. Ik ben geheelonthouder geworden. Ik ben mateloos, dat geldt niet alleen voor drank, ook voor de bitterballen, de sigaretten, de cocaïne, alles. Dat heb ik overwonnen door een aantal dingen los te laten. Daar is wel een nieuw persoon voor teruggekomen. Ook qua werk. Dit had ik in 2011 niet kunnen doen. Ik was op een gegeven moment op. Echt op. Ik ben nu veel helderder en ik heb er weer veel meer zin in. Ik weet dat ik dingen wil vertellen en vooral dat ik nu mijn verhaal wil vertellen. Daar ben ik aan toe, ik vind het leven weer leuk en ik vind spelen weer leuk.

{quote caption="Ik kom een stuk van mezelf tegen, waarvan ik niet wist dat ik het in me had" author="Jack Wouterse" }

Ik ben nu veel gezonder, er is zo’n 40 kilo af. Eten was ook een dingetje. Toen, met de 40 kilo meer had ik deze voorstelling niet kunnen doen. Ik kon rond 2010 ongeveer 500 meter lopen, dan moest ik weer gaan zitten en was het op. Nu loop ik als ik in mijn huis in Spanje ben iedere dag wel drie uur, in de bergen. Ik vind dat fantastisch. Het is een openbaring voor me. Ik merk dat ik een heel stuk van mezelf tegenkom, waarvan ik niet wist dat ik het in me had."

{videofragment video="46606" caption="Jack Wouterse 2" image="383768" }

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 13:49:55 +0100
Er zijn niet genoeg islamitische pleegouders https://www.nporadio1.nl/homepage/12996-er-zijn-niet-genoeg-islamitische-pleegouders https://www.nporadio1.nl/homepage/12996-er-zijn-niet-genoeg-islamitische-pleegouders

Veel kinderen met een migratieachtergrond kunnen niet bij pleegouders geplaatst worden die dezelfde levensovertuiging hebben. Het tekort aan islamitische pleegouders is groot. Voor kinderen kan dit een schadelijke uitwerking hebben. Cihan Vural is wél pleegouder en islamitisch. "Onze pleegdochters mogen zo lang blijven als ze willen."

Vanuit het Verwey-Jonker Instituut deed Mehmet Day onderzoek naar islamitische pleegouders.Veel instellingen willen een brede keuze hebben, omdat ze kinderen goed willen onderbrengen. Uit navraag blijkt dat het aantal islamitische pleegouders nog altijd niet voldoende is. Gebrekkige werving draagt daaraan bij.

{videofragment video="46631" caption="Mehmet Day en Cihan Vural in gesprek bij Radio EenVandaag" image="383890" }

'Jezelf herkennen is belangrijk'

Volgens Day is het wel belangrijk dat kinderen in een passend pleeggezin terecht komen. "Het is een ingrijpend proces voor kinderen. Herkenning is dan belangrijk en dat geldt echt voor elk detail, zelfs de geur van het eten. Als een kind in een heel andere setting komt dan is er geen herkenning. Bij identiteitsvorming is etnische identiteit belangrijk. Zo kunnen kinderen sterker en weerbaarder worden."

Cihan Vural besloot in 2012 samen met zijn vrouw Selma pleegouder te worden. Sinds die tijd wordt hun gezin aangevuld met twee pleegdochters. Een beslissing die Cihan en Selma heel bewust hebben genomen. "Na de geboorte van onze eerste dochter hadden we de wens om ook kinderen te helpen die geen ouders hadden. Nadat onze tweede dochter was geboren hebben we die stap genomen. We hebben nu vier meiden in thuis, dus het is gezellig druk. Laat ik het zo zeggen: de badkamer is in de ochtend altijd bezet."

Geen probleemkinderen

De pleegdochters van Cihan en Selma, twee zusjes, hebben hun beide ouders verloren. “Het waren geen probleemkinderen, deze meiden hadden gewoon een thuis nodig.” De oudste pleegdochter is inmiddels 20, maar wil het huis nog steeds niet verlaten. Ze heeft het naar haar zin bij de familie Vural en Cihan is daar blij mee. "Ze hoeven van ons niet weg. Ze mogen hier zo lang blijven als ze willen."

Cihan en Selma zijn dus bewust wel pleegouders, maar het werven van anderen schiet volgens Mehmet Day nog weleens tekort. Vanuit zijn onderzoek richt hij zijn aanbeveling dan ook aan het adres van pleegzorginstanties. "De werving is te weinig en te kortzichtig. Algemene informatie, zoals folders, is niet toereikend. Er is een specifieke werving nodig. Gemeenten en instellingen moeten zich ook afvragen of ze wel voor iedereen toegankelijk zijn."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 17:43:18 +0100
Onderhandelaars EU en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over brexit https://www.nporadio1.nl/homepage/12994-onderhandelaars-eu-en-verenigd-koninkrijk-bereiken-akkoord-over-brexit https://www.nporadio1.nl/homepage/12994-onderhandelaars-eu-en-verenigd-koninkrijk-bereiken-akkoord-over-brexit

De onderhandelaars namens het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit.

Premier May heeft morgen een spoedvergadering ingelast waarin ze haar ministers zal vragen het akkoord goed te keuren. Volgens de krant The Sun gaan alle ministers vanavond een voor een langs bij de premier in Downing Street 10.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 16:51:58 +0100
Dankzij Cher is de autotune niet meer weg te denken uit de popmuziek https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/12993-dankzij-cher-is-de-autotune-niet-meer-weg-te-denken-uit-de-popmuziek https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/12993-dankzij-cher-is-de-autotune-niet-meer-weg-te-denken-uit-de-popmuziek

Deze week is het twintig jaar geleden dat het nummer Believe van zangeres Cher doorbrak in de Nederlandse hitlijsten. Misschien niet je favoriete liedje, maar wel een muzikale mijlpaal: het was het eerste popnummer waarin veel gebruik werd gemaakt van autotune. 

{audiofragment audio="334453" caption="Waarom pop-stemmen tegenwoordig een robot-achtige kant hebben" }Twintig jaar later is deze software, die stemmen vervormt en ze van een elektronisch sausje voorziet, niet meer weg te denken uit de popmuziek. Van Beyoncé tot Ed Sheeran en Kendrick Lamar, veel bekende artiesten vervormen hun stem er weleens mee. 

{video url="https://www.youtube.com/watch?v=kbMqWXnpXcA" }

Verslaggever Jeroen de Jager van Nieuws en Co ging langs bij FunX-DJ Patrick Coelho en verdiepte zich in de techniek. "Autotune is ontwikkeld als algoritme dat frequenties en golven leest", legt Coelho uit, "en dat die in het perspectief kan plaatsen dat je aangeeft. Dus als je zegt: ik wil de C-schaal gebruiken, of de E-mineur-schaal, dan weet het zelf welke noten daarbij horen." Op die manier kun je de software dus gebruiken om vals gezongen noten te corrigeren. 

Oorspronkelijk werd het algoritme trouwens voor iets heel anders ontwikkeld: de olie-industrie gebruikte het om olievelden op te sporen. Maar toen men ontdekte dat je het ook kunt inzetten om stemmen te vervormen, won het al snel terrein in de muziekwereld. 

Niet alleen valse noten wegpoetsen

Veel artiesten gebruiken autotune tegenwoordig ook live op het podium, vertelt de DJ. Als voorbeeld noemt hij rapper Ronnie Flex. "Die zegt ook zelf: ik ben gewoon niet de beste zanger, maar ik wil wel gewoon het best klinken." 

Toch is het niet zo dat alle artiesten die gebruik maken van autotune matige zangers zijn. Het vervormde stemgeluid is namelijk ook een stijlvorm en wordt dus niet alleen gebruikt om valse noten weg te poetsen. En het is sowieso niet eenvoudig om een goed geluid te produceren, zegt Coelho. "Ook met autotune zingen – zowel live als in de studio – vergt gewoon training om het goed te laten klinken." 

{video url="https://www.youtube.com/watch?v=4p0chD8U8fA" caption="Voor de liefhebbers: het liedje waar het allemaal mee begon" }

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 15:52:54 +0100
MediaMarkt gaat werken aan klantvriendelijkheid: 'Het moet een snoepwinkel worden' https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12978-mediamarkt-gaat-werken-aan-klantvriendelijkheid-het-moet-een-snoepwinkel-worden https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12978-mediamarkt-gaat-werken-aan-klantvriendelijkheid-het-moet-een-snoepwinkel-worden

Goedgehumeurde monteurs die hun voeten vegen en workshops in de winkels. MediaMarkt wil voortaan uitblinken in service, is het idee van de elektronicaketen. Dat gaat niet zomaar van de een op de andere dag, meent retaildeskundige Paul Moers. "Het kost jaren om de mentaliteit van heel het bedrijf om te gooien."

{videofragment video="46617" caption="Elektronicaketen MediaMarkt gaat zich focussen op klantvriendelijkheid" image="383825" }Volgens MediaMarkt voldoet het niet meer om slechts producten te verkopen. Klanten moeten in de elektronicawinkels van de Duitse keten een topervaring tegemoet gaan. Belangrijk, meent retaildeskundige Paul Moers, om klanten te blijven trekken. "Consumenten worden steeds kritischer", zegt hij in Spraakmakers

{quote caption="MediaMarkt moet een snoepwinkel worden" author="Retaildeskundige Paul Moers" }

Social media zijn daarbij niet altijd een zegen voor bedrijven. Wanneer een klant een slechte ervaring heeft in een winkel, is een kritische post op Facebook zo geplaatst. "Het kritische gedrag van consumenten maakt dat je als organisatie een nieuwe stap moet zetten", zegt Moers. "We kopen steeds meer online. Wil je nog naar een winkel gaan, moet er wel wat bijzonders gebeuren." Voor MediaMarkt is er daarom flink wat werk aan de winkel. "Het moet een snoepwinkel worden met waanzinnig gave demonstraties die je nergens anders vindt."

Hard werken

Het succes van webwinkel Coolblue is niet van gisteren. Komt de ommezwaai van MediaMarkt niet rijkelijk laat? "MediaMarkt had absoluut een paar jaar eerder moeten beginnen", zegt Moers. Toch is het geen hopeloze missie, denkt hij. "De MediaMarkt heeft nog altijd haar reputatie, maar het wordt wel heel hard werken." Vooral omdat het een mentaliteitskwestie betreft, volgens de retailspecialist.

"Een bedrijf als MediaMarkt probeert natuurlijk producten te verkopen en nu moet je ineens klantgericht gaan werken. Dat is een enorme opgave." Dat het personeel een omslag moet maken, kan lastig zijn in de praktijk. Moers denkt dat minstens 15 procent van het personeel eventueel vervangen moet worden. "Het vraagt een stuk empathie en oprechtheid en dat is voor veel mensen toch lastig. Niet omdat het slechte mensen zijn, maar die begrijpen het spel van service en meedenken met klanten niet."

{quote caption="Het management heeft de zware taak om het goede voorbeeld te geven" author="Retaildeskundige Paul Moers" }

Een bezoek aan warenhuis de Bijenkorf kan volgens Moers geen kwaad om te kijken hoe je het goed aanpakt. "Als je ziet hoe gepassioneerd de winkelmanagers van de Bijenkorf zijn, die letten werkelijk op ieder detail. Dan zie je ook dat zij het verschil maken en medewerkers daardoor geïnspireerd raken."

Daarom moet de ommezwaai volgens Moers bij de top beginnen. Roepen naar medewerkers dat ze moeten veranderen en zelf alles bij het oude laten, vindt de retaildeskundige niet kunnen. "Dan ben je volstrekt ongeloofwaardig in je eigen bedrijf en wordt heel moeilijk om medewerkers mee te krijgen. Aan het management de zware taak om het goede voorbeeld te geven."

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 08:35:51 +0100
Miljoen euro voor asielzoekers die te lang moeten wachten https://www.nporadio1.nl/homepage/12989-miljoen-euro-voor-asielzoekers-die-te-lang-moeten-wachten https://www.nporadio1.nl/homepage/12989-miljoen-euro-voor-asielzoekers-die-te-lang-moeten-wachten

Asielzoekers die te lang moesten wachten op besluiten over hun verblijfsaanvragen hebben het afgelopen jaar een miljoen euro uitgekeerd gekregen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moest de dwangsommen uitbetalen, schrijft de Volkskrant.

In Nieuws en Co hoor je iets na vijf uur de reacties uit politiek Den Haag over dit verhaal. Verslaggever Lars Geerts peilt de stemming.

De wettelijke beslistermijn is zes maanden, maar veel asielzoekers moesten bijna een jaar wachten tot ze wisten waar ze aan toe waren. Asieladvocaten kunnen dan een ingebrekestelling indienen. Als daar niet binnen twee weken op wordt gereageerd, start automatisch een dwangsom die op kan lopen tot maximaal 1.260 euro. 

Er werden meer dan duizend ingebrekestellingen ingediend, weet de krant. Het bedrag loopt de komende tijd veel verder op omdat er nog duizenden claims moeten worden bekeken.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 14:36:31 +0100
Waarom kiest Sinterklaas de Zaanse Schans? https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/12987-waarom-kiest-sinterklaas-de-zaanse-schans https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/12987-waarom-kiest-sinterklaas-de-zaanse-schans

Sinterklaas komt zaterdag aan in de achtertuin van Marcel van Roosmalen. Want de Sint heeft dit jaar de Zaanse Schans uitgekozen. Hoe Sinterklaas daarbij komt, vertelt Marcel in De Nieuws BV. 

{videofragment video="46614" caption="Druktemaker Marcel van Roosmalen - Sinterklaasintocht" image="383821" }

Volgens Marcel komt dat door burgemeester Jan Hamming van de PvdA: ''De door ijdelheid en zelfoverschatting gedreven burgemeester van Zaandam die niets liever wil dan dat heel Nederland ziet dat hij slaagt waar anderen falen. Nadat de NTR begin dit jaar meldde dat er zich – heel begrijpelijk – nog geen steden hadden gemeld voor de organisatie, kwam Zaanstad opeens met een feestelijk persbericht: Sinterklaas had de Zaanse Schans uitgekozen.''

''Alsof je de harde kern van Ajax, Feyenoord, PSV, ADO Den Haag en FC Utrecht bij elkaar in een stadion stopt en dat de wedstrijd dan toch gewoon doorgaat. En tel daarbij een burgemeester bij op die als een soort stadionspeaker de hele tijd tettert dat het dankzij hem toch een geweldig kinderfeest gaat worden'', zegt Marcel als voorspelling van de intocht.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 13:03:33 +0100
Chef AD Haagse Courant: 'We zitten even op het strafbankje' https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12986-chef-ad-haagse-courant-we-zitten-even-op-het-strafbankje https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12986-chef-ad-haagse-courant-we-zitten-even-op-het-strafbankje

"Mensen willen steeds vaker inzage in onze stukken voor publicatie. Ook wordt meer en meer gezegd dat een stuk na een tijdje van de site moet, of dat het veranderd moet worden. Het gaat over de toon of over de context van een verhaal. Wat vroeger alleen gewoonte was binnen de parlementaire journalistiek, sijpelt nu door tot de kleinste regioredacties." Dat zegt Axel Veldhuijzen, chef AD Haagse Courant in Spraakmakers op NPO Radio1.

{videofragment video="46620" caption="Het Mediaforum" image="383834" }AD Haagse Courant heeft het aan de stok met de lokale partij Groep de Mos. Deze grootste partij van Den Haag, die ook in het college van B&W zit, kan zich niet vinden in een publicatie over raadslid Nino Davituliani. Daarin stond dat Davituliani, die tegenstander is van een generaal pardon, zelf door een dergelijk pardon in Nederland mocht blijven. Dat kwam naar buiten naar aanleiding van berichtgeving rond een Armeens gezin dat momenteel in een kerk ondergedoken zit.

Groep de Mos meldde vervolgens aan de redactie van AD Haagsche Courant dat er een fractiebesluit was genomen om in elk geval deze maand niet meer met journalisten van de krant te spreken. Hoewel de partij de lezing van het AD niet ontkent, is ze niet te spreken over het artikel. "We hebben besloten om AD links te laten liggen, vanwege persoonlijke en onterechte aanvallen op een raadslid van ons", aldus een woordvoerder van de partij.

Strafbankje

Axel Veldhuijzen: "We zitten even in het strafbankje, maar we blijven natuurlijk gewoon doorgaan met verhalen schrijven over Groep de Mos. In de kern is het natuurlijk heel raar dat een politieke beweging zo opereert als het even niet fijn is, als het wringt."

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 12:32:15 +0100
Het einde van 'Le Grand K': de kilo wordt voortaan anders gemeten https://www.nporadio1.nl/homepage/12984-het-einde-van-le-grand-k-de-kilo-wordt-voortaan-anders-gemeten https://www.nporadio1.nl/homepage/12984-het-einde-van-le-grand-k-de-kilo-wordt-voortaan-anders-gemeten

Le Grand K, wordt hij genoemd: de kilo die als maatstaf geldt voor alle kilogrammen in de wereld. Maar de metalen cilinder verliest deze week mogelijk zijn status. Vandaag begint in het Franse Versailles een conferentie waarop wordt gestemd om het huidige meetsysteem te veranderen.

Een kilo is namelijk niet zomaar duizend gram, legt hoogleraar Wouter van Joolingen van de universiteit van Utrecht uit. Nu verwijzen alle kilo's nog naar een blok platina-iridium dat ligt opgeslagen in een zwaarbeveiligde kluis in de buurt van Parijs. Het blok metaal ligt onder twee glazen stolpen, maar die bieden niet voldoende bescherming "Aan het metalen blok gaan steeds luchtdeeltjes kleven, waardoor de kilo een paar microgram zwaarder wordt. De cilinder is na schoonmaken weer een paar microgram lichter."

Microgrammen 

Die paar microgram zijn volgens van Joolingen geen probleem als je een pak suiker koopt. "Maar voor bepaalde natuurkundige instrumenten heb je gewoon hele nauwkeurige metingen nodig."

Omdat de cilinder niet vast van gewicht is, hebben wetenschappers voorgesteld om voortaan niet langer een fysiek gewicht als basis te gebruiken voor het meetsysteem, maar een zogeheten natuurconstante. Dat is een kracht of eenheid die niet van waarde verandert. Van Joolingen legt in NOS Met het Oog op Morgen uit welke twee opties voor de natuurconstante bestaan. 

Natuurkunde is nu ook het ijkpunt voor andere eenheden. Gert Rietveld van het Nederlands Metrologisch Instituut in Delft vergelijkt de nieuwe stap met de gelijkstelling van de tijd aan de atoomklok, die gebruikmaakt van de trillingen van atomen. Klokken op smartphones en navigatiesystemen zijn aan die klok gelijkgesteld. "Zo'n zelfde soort stap gaan we nu maken voor massa. Voor de toekomst hebben we dan een stabiele basis voor massametingen." Eerder werd al beslist dat de meter een afgeleide is van de snelheid van het licht in een vacuüm.

Nederlandse stem

Vrijdag stemmen vertegenwoordigers uit 57 landen over het voorstel, onder wie een afgevaardigde van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als er genoeg stemmen voor zijn, wordt de cilinder in Sèvres per mei volgend jaar vervangen door de natuurconstante.

De stemming heeft gevolgen voor metingen overal ter wereld, zegt Rietveld. Al zal het onsje gehakt bij de slager niet merkbaar meer of minder gaan wegen.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 11:05:51 +0100
Kabinet moet 'alles op alles' zetten om vetorecht EU af te schaffen https://www.nporadio1.nl/homepage/12985-kabinet-moet-alles-op-alles-zetten-om-vetorecht-eu-af-te-schaffen https://www.nporadio1.nl/homepage/12985-kabinet-moet-alles-op-alles-zetten-om-vetorecht-eu-af-te-schaffen

Het Nederlandse kabinet moet alles op alles zetten om het vetorecht in de Europese Unie af te schaffen. Het Europese buitenlandbeleid moet zo meer ‘slagkracht’ krijgen. Dat voorstel deed D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dinsdag in het Radio 1-programma 1op1. 

“De omgeving waarin de EU werkt is echt veranderd,” aldus Sjoerdsma. “Kijk naar Poetin, een grote bedreiging voor het Europese continent. Kijk naar de Verenigde Staten, waar Trump het bondgenootschap onder spanning zet, of kijk naar Erdogan in Turkije. Wij hebben die slagkracht hartstikke hard nodig.” 

{videofragment video="46612" caption="Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil vetorecht EU-leiders afschaffen" image="383800" }

Gekwalificeerde meerderheid

De coalitiepartij wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en Premier Mark Rutte zich in Europees verband hard maken voor het afschaffen van het vetorecht. Daarvoor in de plaats moet een systeem van gekwalificeerde meerderheid worden ingevoerd. Europa wordt volgens Sjoerdsma zo ‘effectiever en slagvaardiger’. 

Als voorbeeld wees Sjoerdsma op het nieuws eerder dit jaar, toen de Verenigde Staten de ambassade verplaatste naar Jeruzalem. Europa kon zich niet uitspreken omdat Tjechië een ander standpunt innam dan de rest van de EU, aldus Sjoerdsma.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 11:15:16 +0100
Podcast De Dag: hoe de dood van een Rus voor anti-corruptiewetten zorgt https://www.nporadio1.nl/homepage/12983-podcast-de-dag-hoe-de-dood-van-een-rus-voor-anti-corruptiewetten-zorgt https://www.nporadio1.nl/homepage/12983-podcast-de-dag-hoe-de-dood-van-een-rus-voor-anti-corruptiewetten-zorgt

Sergej Magnitsky was een accountant die tien jaar geleden een grote belastingfraude in Rusland aan het licht bracht. Hij werd gearresteerd en overleed in de gevangenis onder verdachte omstandigheden.

 {podcast audio="65972" caption="De Dag #201: Hoe de dood van een Rus voor anti-corruptiewetten zorgt" }

Zijn dood leidde wereldwijd tot Magnitsky-wetten, waarmee buitenlanders die mensenrechten schenden kunnen worden aangepakt. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vertelt het verhaal van Magnitsky en waarom er in Nederland ook een Magnitsky-wet zou moeten komen.

Verder in De Dag

En hernieuwde aandacht voor de zaak Willeke Dost gisteren. De politie zocht opnieuw naar haar nadat een burgerinitiatief had aangekondigd zelf te gaan graven. Verslaggever Mattijs van de Wiel was er ook en vertelt hoe hij zich moest bewegen tussen politie en burgers die het oneens met elkaar zijn over dit gevoelige onderwerp.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 10:48:48 +0100
Liesbeth Spies over gekozen burgemeester: 'Heel dom om het alleen daarover te hebben' https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12980-liesbeth-spies-over-gekozen-burgemeester-heel-dom-het-alleen-daarover-te-hebben https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12980-liesbeth-spies-over-gekozen-burgemeester-heel-dom-het-alleen-daarover-te-hebben

De Eerste Kamer praat vandaag over de manier waarop burgemeesters aan hun functie komen. Nu staat in de grondwet dat ze, na een voorzet van parlement en gemeenteraad, door de koning benoemd moeten worden. Als die passage wordt geschrapt, maakt dat de weg vrij voor een gekozen burgemeester. In Stand.nl wordt er vanmorgen over doorgepraat. 'Het is heel dom om het alleen over de burgemeester te hebben.'

{videofragment video="46607" caption="Stand.nl: De Eerste Kamer moet de weg vrij maken voor een gekozen burgemeester" image="383772" }

Van en voor iedereen

Vorige week stuurden 31 burgemeesters een brandbrief aan de Eerste Kamer: zij vrezen dat het de gekozen burgemeester niet zal lukken boven de partijen te staan. Liesbeth Spies is één van de ondertekenaars, zij is burgemeester van Alphen aan de Rijn en voorzitter voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. "Wat heel belangrijk is is dat de burgemeester de enige lokale figuur is die van en voor iedereen is", zegt zij in Stand.nl op NPO Radio 1. "Juist is een samenleving waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar staan, is het belangrijk dat de burgemeester boven de partijen staat en zorgt voor verbinding."

Heel dom

Spies stuurde nóg een brief naar de Eerste Kamer met dezelfde strekking. Deze is ondertekend door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging, De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Wij zeggen: Eerste Kamer, bezint eer gij begint en doe dit nu niet. Het is heel dom om het alleen over de burgemeester te hebben, terwijl die functioneert in een gemeenteraad die eigenlijk de baas is. Zij zijn de direct gekozen volksvertegenwoordigers." Spies en haar mede-ondertekenaars zijn bang dat er een spanning ontstaat tussen de raad en de gekozen burgemeester, wanneer zij zich hard maken voor andere thema’s.

Ontransparant gebeuren

Dennis van Driel, voorzitter van de Jonge Democraten, is juist in een jubelstemming. "Als het goed is, is het kroonjuweel van D66 weer een stukje meer verwezenlijkt." De D66’er pleit uiteraard voor meer openheid rondom de benoeming van de burgemeester. "Wij kiezen inderdaad wel de gemeenteraad, maar ik weet niet op welke burgemeesterskandidaat diegene stemt op wie ik heb gestemd. Het is een heel ontransparant gebeuren, dat past echt niet meer bij deze tijd." Van Driel wil dat de benoeming door de koning uit de Grondwet wordt geschrapt. "Dan kunnen we op z’n minst praten over hoe we het anders kunnen doen."

Zoals in België

Volgens hoogleraar vergelijkende bestuurskunde Frank Hendriks leidt een gekozen burgemeester niet automatisch tot polarisatie, zoals de 31 burgemeesters vrezen. Hij noemt België als voorbeeld. "Daar wordt de voorman, of voorvrouw, van de grootste partij de nieuwe burgemeester. Degene die afstevent op de verkiezingsoverwinning moet er dan rekening mee houden dat hij de komende periode burgemeester moet zijn", zegt de hoogleraar van Tilburg University. "Hij moet dus ook boven de partijen staan en met een team samenwerken. Zo kan die gevreesde polarisatie een beetje worden afgeremd."

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 10:15:06 +0100
Traag, wantrouwend en krenterig https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/12979-traag-wantrouwend-en-krenterig https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/12979-traag-wantrouwend-en-krenterig

Als de overheid ergens slecht in is, dan is het wel 'sorry zeggen' en geleden schade fatsoenlijk vergoeden. Vraag dat maar aan de Groningers: eerst wordt het ontkend, dan volgen er jaren van onderzoek, dan wijst het Rijk naar de NAM, de schade-expert wijst naar het drumstel van uw dochter, en het ministerie wijst u van het kastje naar de muur.

Ook de oud-defensiemedewerkers die jarenlang met chroom-6 verf werkten kunnen meepraten over een ronduit stugge overheid. Uit een RIVM-onderzoek blijkt dat in ieder geval sinds 1973 bij de luchtmacht bekend was dat er in lak voor defensievoertuigen giftige stoffen zaten. Pas toen in 2014 honderden zieke oud-medewerkers zich bij defensie meldden met ernstige klachten, startte men een onderzoek. Weer vier jaar later volgen de excuses van verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser. Gelukkig worden er inmiddels schadevergoedingen uitgekeerd. Hoewel. Volgens de slachtoffers aan een te selecte groep en heel erg ruimhartig vinden zij de schadevergoeding ook niet.

Plaatsvervangende woede

Geregeld kruipt plaatsvervangende woede omhoog als ik de verhalen van gedupeerden hoor. Dat trage, dat wantrouwende, dat krenterige gedrag van de overheid is om gek van te worden en bovenal beschamend. De grondhouding lijkt te zijn: 'wij maken geen fouten' en 'wie klaagt is een profiteur op zoek naar een schadevergoeding'.

Zo wacht ik persoonlijk al meer dan tien jaar op een bos bloemen van de gemeente Leiden. Vanwege het onterecht verslepen van mijn auto van een vergunningsplek naar een betaalde parkeerplek zonder dit even te melden. Een last-minute ingelast evenement ging even boven de rechten van vergunninghouders. Best raar om je auto op een totaal andere plek terug te vinden dan waar je hem hebt achtergelaten, inclusief prent onder de ruitenwisser want ik had immers geen parkeerkaartje getrokken. O ja, en een achterband was lek. Afdeling klein leed, maar wel goed voor je inlevingsvermogen voor mensen die langdurig op zoek zijn naar rechtvaardigheid na echt serieus overheidsfalen.

'Wat vervelend dat dit gebeurd is'

Mijn eigen akkefietje heeft mij geleerd, dat iedereen die de telefoon opneemt zegt: "Wat vervelend meneer Vullings, dat dit gebeurd is." Vast geleerd tijdens de cursus 'Meeveren, zonder excuses te maken'. Alsof er dingen zomaar plaatsvinden, zonder actief handelen en zonder verantwoordelijkheid. Heel wonderlijk allemaal.

Nu hebben wij een minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker is zijn naam, die wil dejuridiseren. Meer bemiddeling tussen partijen, minder rechtszaken. Althans, voor mensen met een kleine beurs. Want die maken aanspraak op een subsidiepot voor rechtsbijstand en die raakt steeds sneller op door een almaar toenemende gang naar de rechter.

Op zichzelf ben ik niet tegen bemiddeling. Maar wie wil dejuridiseren zou ook eens naar zichzelf moeten kijken. Knikker bijvoorbeeld iedere ambtelijk jurist op straat die roept: "Nooit sorry zeggen, echt niet doen, komt enorm gedonder en precedentwerking van. En dat kost geld." Een overheid die in staat is snel fouten toe te geven en daar naar te handelen voorkomt een bak aan advocaatkosten. En het maatschappelijk gemoed knapt er ook reuze van op. Richt daarnaast een algemeen schadefonds op waardoor er altijd voldoende geld is om burgers tegemoet te komen. Profiteurs? Ja, die zijn er altijd, maar minder dan je denkt.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 09:41:03 +0100
Stand.nl: De Eerste Kamer moet de weg vrij maken voor een gekozen burgemeester https://www.nporadio1.nl/homepage/12977-stand-nl-de-eerste-kamer-moet-de-weg-vrij-maken-voor-een-gekozen-burgemeester https://www.nporadio1.nl/homepage/12977-stand-nl-de-eerste-kamer-moet-de-weg-vrij-maken-voor-een-gekozen-burgemeester

{url "https://www.nporadio1.nl/standpunt/2018-11-13" target="_self" }

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 07:42:26 +0100
Meer mogelijkheden voor homoparen om eigen kindje te krijgen in Nederland https://www.nporadio1.nl/homepage/12976-homoparen-met-draagmoeder-kunnen-nu-ook-in-nederland-terecht-voor-ivf https://www.nporadio1.nl/homepage/12976-homoparen-met-draagmoeder-kunnen-nu-ook-in-nederland-terecht-voor-ivf

Homoparen met een kinderwens hoeven vanaf volgend jaar niet meer naar het buitenland om die wens in vervulling te laten gaan. De wensouders kunnen, als ze een draagmoeder hebben, ook terecht in Nederland.

Twee IVF-klinieken starten in 2019 met draagmoederschap voor homoparen, blijkt uit onderzoek van tv-programma De Monitor. In MC Kinderwens in Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan één van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

Sara Coster van de Stichting Meer dan Gewenst - de organisatie die zich inzet voor LHBT's die een gezin willen - vertelt in het NOS Radio 1 Journaal waarom deze wijziging zo belangrijk is. 

{audiofragment audio="334479" caption="Sara Coster over de mogelijkheden die homostellen met een kinderwens hebben" }

Speciaal project

Ook het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap aan homoparen. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Dit is het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroseksuele stellen terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

De beroepsgroep van Nederlandse Gyneacologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homostellen. "Elk jaar wenden zich tientallen mannenparen tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan,' zegt gynaecoloog Annemiek Nap.

Strikte voorwaarden

In de Embryowet is vastgelegd aan welke strikte voorwaarden gyneacologen, embryologen en IVF-artsen zich moeten houden. Toch zijn klinieken huiverig over de verruimde voorwaarden, want rondom draagmoederschap zijn veel zorgen over de juridische maar ook over de psychische kant. Zo kan bijvoorbeeld de draagmoeder spijt krijgen en het kind niet willen afstaan. Omdat zij de baby baart, heeft ze het Nederlandse recht aan haar kant. En dat kan voor moeilijke situaties zorgen voor alle partijen.

 

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 04:43:36 +0100
'Stan Lee heeft zo veel van mijn verleden geschapen' https://www.nporadio1.nl/homepage/12975-waarom-de-striphelden-van-stan-lee-zo-populair-zijn https://www.nporadio1.nl/homepage/12975-waarom-de-striphelden-van-stan-lee-zo-populair-zijn

Dankbaarheid is naast verdriet de overheersende reactie op het overlijden van stripauteur Stan Lee (95). "Deze man heeft zo veel van mijn verleden geschapen", reageert fan Wouter Brugge.

Spider-Man, Iron Man, X-Men, Wolverine - de lijst van superhelden uit het brein van Lee is lang. Verschillende generaties groeiden op met het lezen van zijn comics, een Amerikaanse variant van stripboeken. En de verfilmingen van Marvel Comics, waar Lee het gezicht van was, zijn kaskrakers in de bioscoop.

"Wat hij in de jaren 60 deed was heel innovatief", legde mediawetenschapper Dan Hassler Forest gisteravond uit in Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Lee's superhelden leefden namelijk allemaal in dezelfde wereld en kwamen elkaar dus ook tegen. "Slimme business, maar ook een goede manier om een langdurig verhaal op te bouwen."

{videofragment video="46609" caption="'Iedereen kon Spider-Man zijn" image="383779" }

Ook vernieuwend was de kwetsbare superheld. Volgens Hassler Forest, die er een proefschrift over schreef, konden fans zich daar beter mee identificeren. "Eerst waren er altijd grote, sterke stoere mannen, zoals Superman en Batman. Spider-Man daarentegen was juist kwetsbaar. Hij was een tienerjongen die op meisjes verliefd werd, maar die zagen hem niet staan."

Met X-Men wilde Lee zijn lezers meegeven dat het oké is om anders te zijn dan de rest. Fans en beroemdheden danken de auteur dat hij oog had voor deze thema's. "Bedankt Stan Lee, dat je mensen die zich anders voelen liet beseffen dat ze bijzonder zijn", twitterde komiek en acteur Seth Rogen.

"Die man is een icoon", zegt Wouter Brugge in het NOS Radio 1 Journaal. Brugge schrijft voor gametijdschrift Power Unlimited, en ook in de wereld van videospellen was de invloed van Lee aanwezig. In games konden fans hun superhelden zelf besturen.

{audiofragment audio="334484" caption="Wouter Brugge over de striphelden van Stan Lee" }

"Lee heeft voor zo veel van mijn entertainment gezorgd." En dat geldt volgens Brugge ook voor de rest van "de geek-wereld", oftewel de fans van popcultuur, sciencefiction, superhelden en comics.

{twitter url="https://twitter.com/NOSRadio1/status/1062309947902443520" }

Selfie met Lee

"Ik heb Stan Lee een keer gezien in 2012 op een conventie", zegt Brugge. "Hij deelde er toen handtekeningen uit. Het was helaas slechts van afstand. Het was een klein doel in mijn leven om op zijn minst een keer met hem een selfie te nemen."

Op sociale media worden alle selfies met Lee nog een gedeeld. Als laatste eerbetoon. Zo ook door acteurs Robert Downey Jr. (Iron Man) en Hugh Jackman (Wolverine). "Ik heb het allemaal aan jou te danken", twitterde Downey Jr. "Ik ben trots dat ik een klein aandeel heb in zijn erfenis", zegt Jackman.

{twitter url="https://twitter.com/RealHughJackman/status/1062070890358288388" }

Eerbetoon in De Nieuws BV

In de De Nieuws BV werd aandacht besteed aan het verlies van Stan Lee met drie grote fans: journalist Michael Minneboo, presentator Riza Tisserand en strafrechtadvocaat Sidney Smeets.

Minneboo, die onder andere schrijver is van het boek Mijn vriend Spider-Man, vertelt hoe belangrijk Stan Lee voor hem was: "Ik zie het altijd zo: de Engelse literatuur had Shakespeare en de Amerikaanse comics industrie had Stan Lee. Zo belangrijk was hij."

Kijk en luister het eerbetoon aan Stan Lee hier terug: 
{videofragment video="46619" caption="Eerbetoon aan Stan Lee in De Nieuws BV " image="383832" }

 

]]>
Artikelen Tue, 13 Nov 2018 04:36:26 +0100
Scheidend AIVD-baas geeft veiligheid Nederland een zesje https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12974-scheidend-aivd-baas-geeft-veiligheid-nederland-een-zesje https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12974-scheidend-aivd-baas-geeft-veiligheid-nederland-een-zesje

Een jaar geleden gaf de directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Rob Bertholee, de veiligheid in Nederland 'een zes die makkelijk weer een vijf zou kunnen worden'. In zijn afscheidsinterview met Tijs van den Brink bij Dit is de Dag geeft hij de veiligheid nog steeds een zesje. "In de afgelopen tijd hebben we gezien dat Nederland niet gevrijwaard is van aanslagen."

{videofragment video="46593" caption="Afscheidsinterview Rob Bertholee" image="383711" }

Met recente voorbeelden onderbouwt Bertholee zijn cijfer. "Wij hebben natuurlijk de aanslag gehad bij het Centraal station in Amsterdam. Nog niet zo lang geleden heeft de politie zeven mensen opgepakt die verdacht werden van het beramen van een aanslag. Mijn zesje houdt nog steeds stand."

Eind deze week neemt Bertholee na zeven jaar afscheid bij de AIVD. Vanaf aankomende vrijdag neemt de huidige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, het stokje over als directeur van de inlichtingen- en veiligheidsdienst.

Sleepwet

In het interview blikt Bertholee terug op de nieuwe 'sleepwet' die inmiddels een half jaar in werking is. De AIVD, met Bertholee als gezicht, voerde actief campagne vóór de nieuwe wet op de inlichtingendiensten toen die wet onderwerp werd van een referendum afgelopen maart. Bertholee snapt de zorgen die leven bij mensen als het gaat om privacy. "Maar ik vind persoonlijk veiligheid nog steeds belangrijker dan privacy."

Na het referendum dat voor het kabinet negatief uitpakte, is de nieuwe aftapwet aangepast en zijn er extra controles ingebouwd. Op de vraag of de nieuwe situatie het werk van de AIVD belemmert, zegt Bertholee: "Omdat de wet complex is, vraag het meer werk van ons. Of het in de toekomst zou leiden tot aantasten van de slagkracht, dat kan ik niet uitsluiten. Maar als dat zou blijken, ga ik zeker naar mijn minister die ik beloofd heb het te melden als onze middelen niet volstaan."

Extreemrechts

Nieuwe ontwikkelingen in dreigingen vinden plaats op extreem rechts. De AIVD publiceerde vorige maand een rapport daarover. Bertholee: "Waar rechts-extremisme door heel veel mensen al snel wordt gezien als kale koppen en zwarte schoenen, wordt nu gepoogd er een intellectueel randje aan te geven."

Bertholee wil geen verband leggen tussen rechts-extremisme en politieke partijen als Forum voor Democratie. Die partij kwam dit weekend in opspraak door een reportage in de Volkskrant waarin aanhangers van FvD zich antisemitisch uitlieten in chatgroepen. "Dat is een polemiek waar ik me niet in wil mengen," zegt Bertholee. "Wij kijken waar de democratische rechtsorde wordt bedreigd. Als daar iets gebeurt, maakt het niet uit wie het doet."

De AIVD doet volgens de vertrekkend directeur geen onderzoek naar de rol van politici. De Volkskrant heeft ook wel eens gemeld dat de AIVD onderzoek heeft gedaan naar de banden van Geert Wilders met de Israëlische ambassade, maar daarop zegt Bertholee: "U moet niet altijd alles geloven wat in de krant staat."

Luister het hele interview hier terug {audiofragment audio="334454" caption="Afscheidsinterview Rob Bertholee" }

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 19:44:28 +0100
Minister Kaag bezocht van genocide beschuldigde generaal in Myanmar https://www.nporadio1.nl/buitenland/12973-minister-kaag-bezocht-van-genocide-beschuldigde-generaal-in-myanmar https://www.nporadio1.nl/buitenland/12973-minister-kaag-bezocht-van-genocide-beschuldigde-generaal-in-myanmar

Tijdens haar reis naar Myanmar van afgelopen week had minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op donderdag een ontmoeting met de hoogste commandant in Myanmar: generaal Min Aung Hlaing.  De ontvangst van Kaag door de generaal blijkt uit een foto van het bezoek die prominent te zien is op de officiële website van de generaal zelf, ontdekt journalist en Myanmar-kenner Minka Nijhuis wat ze in Bureau Buitenland vertelt.

{videofragment video="46596" caption="Minister Sigrid Kaag en journalist Minka Nijhuis bij Bureau Buitenland" image="383717" }

In een vernietigend rapport van de Verenigde Naties over de Rohingya-crisis wordt generaal Min Aung Hlaing als eerste verantwoordelijk genoemd. De Verenigde Naties dringen aan op onderzoek en vervolging van generaal Min Aung Hlaing wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het optreden van het leger van Myanmar, de zogenaamde Tatmadaw, resulteerde in een enorme vluchtelingencrisis naar buurland Bangladesh waar nog steeds honderdduizenden Rohingya onder erbarmelijke omstandigheden bivakkeren. 

Weloverwogen besluit

Minister Kaag bevestigt het bezoek aan de legerleider. "We hebben weloverwogen besloten zowel met Aung San Suu Kyi te praten als met de opperbevelhebber, omdat het leger helaas nog een grote rol speelt in het land." Voorafgaande aan haar reis was niet bekend dat minister Kaag de omstreden generaal zou opzoeken. Wel gaf zij aan met de autoriteiten te willen spreken. Ook tijdens en na afloop van haar reis gaf zij aan dit bezoek geen ruchtbaarheid. Dat deed zij wel over haar ontmoeting met Aung San Suu Kyi. 

Het Internationale Strafhof in Den Haag doet momenteel ook onderzoek naar de Rohingya-crisis. Volgens de verklaring op de website van generaal Min Aung Hlaing heeft hij onder andere met minister Kaag gesproken over “deelname en hulp van het leger inzake politieke hervormingen in Myanmar, de stevige positie die het leger voor het land inneemt dat op weg is naar een meer partijen-democratie, de pogingen van de regering en het leger om de binnenlandse vrede te herstellen en de noodzaak van correcte informatie over de kwestie in Rakhine staat (de staat waar de Rohingya’s vandaan zijn verjaagd, red)”. Hij heeft momenteel drie belangrijke ministeries in handen.

Repatriëring van Rohingya

Komende week is er een uiterst gevoelige repatriëring van Rohingya gepland, vanuit Bangladesh terug naar Myanmar. Minister Kaag stelt dat de 'ononderbroken én consequente' toegang van vluchtelingenorganisatie UNHCR een voorwaarde is voordat er enige vorm van terugkeer mogelijk is. "Zowel de civiele regering van Aung San Suu Kyi als de opperbevelhebber geeft niet de indruk dat ze zitten te wachten op de terugkeer van de Rohingya."

Journalist Minka Nijhuis komt al jaren in Myanmar en stelt vraagtekens bij het bezoek van minister Kaag aan de legerleider. "Met zo'n bezoek bestaat er het gevaar dat je zijn positie legitimeert." De verdrijving van de Rohingya noemt Nijhuis gruwelijk en de voorwaarden waaronder ze nu moeten worden teruggebracht zijn in haar ogen absoluut geen garantie dat dat vrijwillig, veilig en met waardigheid zal gebeuren. 

{audiofragment audio="334458" caption="Kaag ontmoet hoogste generaal Myanmar" }

 

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 18:04:11 +0100
Waarom Spanje geen extreemrechtse partijen kent https://www.nporadio1.nl/homepage/12968-waarom-spanje-geen-extreemrechtse-partijen-kent https://www.nporadio1.nl/homepage/12968-waarom-spanje-geen-extreemrechtse-partijen-kent

Op veel plekken in Europa zijn radicaal- of extreemrechtse partijen in opkomst, maar over Spanje hoor je zulke berichten nooit. Ze zijn er echter wel, maar stellen vrij weinig voor, volgens journalist en Spanjekenner Chris van der Heijden. En dat heeft meerdere redenen.

Lange tijd bestonden er in de Cortes Generales, zoals het Spaanse parlement heet, maar twee partijen: de sociaaldemocratische PSOE en de Partido Popular (PP). "Die partij noemt zichzelf centrumrechts, maar is vooral rechts. Er zijn onder meer nog veel Franquisten bij de partij aangesloten", vertelt Van der Heijden in Met het Oog op Morgen. Aan een partij rechts daarvan bestaat geen behoefte, denkt hij.

{videofragment video="46560" caption="" image="383545" }

Ook denkt Van der Heijden dat een nationalistische agenda niet echt aanslaat in het grote, diverse Spanje. "Het is een land van regio's, denk aan Catalonië en Baskenland. Stel dat er wat met Marokkanen in Zuid-Spanje gebeurt, dan speelt dat niet zo in Madrid."

Immigratie, een van de pijlers waarop extreemrechtse partijen zich richten, heeft bovendien niet echt een ontwrichtende werking. "De afgelopen paar jaar zijn miljoenen immigranten Spanje binnengekomen, vooral uit Latijns-Amerika en ook Noord-Afrika. Maar die lijken eigenlijk erg op Spanjaarden. Zeker de Latijns-Amerikanen, die spreken immers dezelfde taal!"

Dodenvallei en aanslag op premier

Desondanks staat extreemrechts de laatste maanden meer op de radar in Spanje. Zo werd een 63-jarige man gearresteerd die volgens justitie van plan was een aanslag te plegen op premier Sánchez. Die aanhouding gebeurde al in september, maar berichten erover kwamen afgelopen week pas naar buiten. Volgens Spaanse media wilde de man de beslissing van de regering vergelden om oud-dictator Franco te herbegraven.

Tegen dat besluit wordt fel geprotesteerd door extreemrechtse aanhangers van de generaal. De verdachte, Manuel Murillo Sánchez, een Catalaanse bewaker met een wapenvergunning, was een van hen.

Tel de recente financiële crisis en de hoge werkloosheid op en je zou de opkomst van een extreemrechtse partij verwachten, stelt Van der Heijden. "Maar de PP houdt kennelijk de wind uit de zeilen."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 13:58:59 +0100
Waarom je de online-show 'Red Table Talk' moet zien https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12972-waarom-je-de-online-show-red-table-talk-moet-zien https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12972-waarom-je-de-online-show-red-table-talk-moet-zien

'Als je deze show nog niet hebt gezien, dan mis je echt iets' én 'deze familie is zo verfrissend open dat je dit absoluut moet kijken.' Het zijn maar een paar van de vele lovende reacties over de online-show Red Table Talk van Jada Pinkett Smith, actrice en vrouw van Will Smith. Ze heeft miljoenen kijkers en fans, en ook het tweede seizoen - dat net gestart is - is een enorme hit. In De Nieuws BV reageren Stephanie Afrifa, presentatrice en kenner in de wereld van kunst en populaire cultuur, en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest. Stephanie: "Het is bijna een therapie-sessie."

{videofragment video="46586" caption="Waarom je Red Table Talk echt moet zien" image="383674" }

'Het is open, eerlijk, puur en authentiek'

"Het is open, eerlijk, puur en authentiek. Al die woorden die je niet wil horen, maar dat is het wel." Stephanie straalt zodra ze een fragment hoort van de show. Ze is vol lof over de wijze waarop Jada Pinkett Smith samen met haar moeder en dochter in een intieme setting, maar voor het oog van de hele wereld, onderwerpen als opvoeding, verslaving en seks behandelt. En zonder dat het gênant of achterklap wordt.

Stephanie: "Door deze gesprekken ga je reflecteren op jezelf. Het is bijna een therapie-sessie. Ik word er rijker van." Stephanie roemt het geduld en de openheid van Jada die er niet voor terugdeinst de heroïne-verslaving van haar moeder te bespreken, rond de tafel te zitten met de ex-vrouw van haar man Will Smith of in te zoomen op haar eigen seksualiteit. Stephanie: "Bovendien laat ze ruimte voor iedereen z'n visie en perspectief. Ze is niet judgemental." 

Anders dan televisie

Ook Dan Hassler-Forest is fan van de show, maar heeft een dubbel gevoel over de plek waar de show te zien is. "Wat me dwars zit is dat we voor de beste inhoud, zoals dit, steeds meer afhankelijk zijn van platformen als Facebook en Amazon. Dat je er dus lid van moet zijn om dat te kennen. Dat is echt een wezenlijk verschil met hoe televisie voorheen altijd werkte; dat was een gedeeld iets, een nationaal instituut, bracht mensen bij elkaar."

{quote caption="Televisie loopt ontzettend achter" author="Dan Hassler-Forest" }

Hij zou eigenlijk willen dat deze show niet op Facebook werd uitgezonden, maar op televisie. Stephanie: "Maar ik vraag me af of televisie daar wel klaar voor is. Televisie loopt een beetje achter, dus je gaat dan wel zoeken naar andere platformen." Dat beaamt Dan: "Televisie loopt ontzettend achter."  

Zij staat centraal

Desondanks is deze show volgens de mediawetenschapper "precies het soort televisie waar je eigenlijk meer van wilt zien; televisie die gaat over belangrijke onderwerpen, gemaakt door zwarte vrouwen én bovendien ook door een transgenerationele groep van zwarte vrouwen. Het is Jada Pinkett Smith, die met haar dochter en haar moeder praat. Zij zijn niet de zij-figuren, niet de vrouw-van. Zij staat centraal en het is voor ons medialandschap ontzettend belangrijk dat we die verhalen, op zo'n toegankelijke manier, te horen krijgen." 


{audiofragment audio="334435" caption="Het succes van de online-show 'Red Table Talk'" }

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 16:36:20 +0100
Kunnen bomen elkaar een handje helpen? https://www.nporadio1.nl/homepage/12970-kunnen-bomen-elkaar-een-handje-helpen https://www.nporadio1.nl/homepage/12970-kunnen-bomen-elkaar-een-handje-helpen

Worden kleine bomen geholpen door hun 'ouders'? Volgens de Duitse boswachter Peter Wohlleben wel. Hij vertelde dat de wortels van verschillende bomen met elkaar in verbinding staan. 'De oudere boom stuurt de jonkies voedingsstoffen.' Klopt dat inderdaad? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie voor Radio EenVandaag.

"Boomwortels kunnen onderling vergroeien", zegt Jelle Hiemstra. Hiemstra is als Senior Onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen verbonden aan de Universiteit van Wageningen. "Op die manier kunnen ook voedingsstoffen en water van de ene boom via het wortelstelsel ook ten goede komen aan de boom die ernaast staat."

{videofragment video="46582" caption="Feit of Fictie: delen bomen  hun voedingsstoffen met elkaar?" image="383646" }

'Bomen helpen elkaar'

Ook boomspecialist Jozé ’t Hoen zegt dat bomen voedingsstoffen met elkaar kunnen uitwisselen. "Die communicatie gaat vooral door schimmeldraden. Er is weinig direct wortel tot wortelcontact tussen de verschillende bomen, maar vooral de schimmels hebben contact tussen de bomen door."

Volgens Daan Bleichrodt, projectleider van Tiny Forest, kan je op twee manieren naar de stelling kijken. Bomen zouden met elkaar kunnen concurreren, en dus voedingsstoffen afpakken, of juist met elkaar samenwerken. "Wat ik merk is dat de meer traditionele bosbouwers van Nederland wat meer in een concurrentiegedachte leven. Terwijl ik zelf zie dat er meer achter samenwerkingsgedachte zit. Ook het wetenschappelijk bewijs komt er nu steeds meer. Omdat we het schimmelnetwerk steeds beter gaan begrijpen kunnen we zien dat bomen voedingsstoffen uitwisselen en elkaar helpen."

Schimmels

Boomspecialist Jozé ’t Hoen bevestigt dat we nog weinig weten over hoe dit proces in zijn werk gaat. "Er is dan nog niet veel bekend van wat de leidende kracht erachter is. De vraag is of de boom dit zelf actief stuurt of dat het de schimmels zijn die een deel van het stuurproces uitvoeren."

Ondanks dat we niet helemaal weten hoe het werkt, kunnen we de stelling van Peter Wohlleben toch bevestigen. De uitspraak is een feit: er vindt inderdaad een onderlinge voedseluitwisseling plaats tussen bomen, waaronder van de oudere naar de jongere boom. 

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 15:23:18 +0100
Duwende Max Verstappen is niet goed: wel begrijpelijk https://www.nporadio1.nl/sport/12971-duwende-max-verstappen-is-niet-goed-wel-begrijpelijk https://www.nporadio1.nl/sport/12971-duwende-max-verstappen-is-niet-goed-wel-begrijpelijk

Erben en Patrick hebben ruzie. 'Niet zo duwen', zegt Erben nog. Maar Patrick geeft geen gehoor... Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Had Max Verstappen het dan ook niet moeten doen? 'Het mag niet, maar ik begrijp het wel', is Erbens conclusie.

{uploadvideo video="r1video_5be99c1deade6" }

Dat Max Verstappen Esteban Ocon duwt, wint volgens Erben en Patrick niet de sportiviteitsprijs. "Het mag niet", is de korte samenvatting van Erben. Maar toch is het ook wel begrijpelijk. "Hij heeft anderhalf uur lang op het opperste van zijn concentratie de bochten gereden. Het is iedere keer zo'n adrenaline stoot door zijn lichaam. Er zit zoveel spanning in dat lichaam en dat moet ergens heen. Dus hij komt uit de auto en rent erheen. Daar gaat het mis."

Advies van Erben

Volgens Erben had het team van Verstappen het duw debacle kunnen voorkomen. Hij heeft een advies: "De begeleiding had hem gewoon vast moeten pakken en moeten zeggen 'dit is het niet waard.' Dus, verzamel mensen om je heen die je beschermen voor dingen die je zelf niet in de hand hebt."

Elke maandag tussen 13:30 en 14:00 is Erben Wennemars te gast bij De Nieuws BV om het sportweekend te bespreken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 15:37:38 +0100
D66 wil meer opties bij uitvaart: 'De wet is hopeloos verouderd' https://www.nporadio1.nl/homepage/12964-d66-wil-meer-uitvaartmogelijkheden-wet-is-hopeloos-verouderd https://www.nporadio1.nl/homepage/12964-d66-wil-meer-uitvaartmogelijkheden-wet-is-hopeloos-verouderd

Als het aan D66-Kamerlid Monica den Boer ligt krijgen we veel meer opties voor onze uitvaart. De huidige uitvaartwet is namelijk enorm verouderd. Daarom dient Den Boer 14 voorstellen in waarop de wet veranderd moet worden. Ze vertelt erover bij Radio EenVandaag. "De samenleving verandert en het is echt tijd voor meer mogelijkheden."

De wet op de lijkbezorging, ook wel bekend als de uitvaartwet, stamt uit 1869. De laatste grote aanpassing van de wet was in 1991. D66 vindt dat veel te lang geleden. In de laatste 30 jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in de uitvaartbranche en zijn de wensen die mensen hebben veranderd.

{videofragment video="46583" caption="Monica den Boer (D66): 'De uitvaart moet moderner worden' " image="383656" }

'Mensen worden gehinderd in hun wensen'

Volgens D66 willen steeds meer mensen een persoonlijke draai geven aan hun uitvaart en die regelen op een manier die precies past bij de overledene. Om zo’n 'moderne uitvaart' mogelijk te maken, heeft Kamerlid Monica den Boer veertien voorstellen gedaan. "D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt", zegt den Boer.

Doordat de uitvaartwet zo verouderd is, zijn veel dingen nu niet mogelijk. "Bij sommige wensen staat de wet in de weg. Dat moet dus anders: de wet moet juist vrijheid en keuzes bieden", zo is te lezen in het plan van D66.

As meteen mee uit crematorium

Den Boer noemt een aantal punten waarop volgens haar aangepast moet worden. "Momenteel moeten mensen dertig dagen wachten voor ze as mogen ophalen. Dat betekent ook dat mensen niet snel het rouwproces kunnen voltooien." D66 wil dit graag aanpassen, omdat er geen goede reden is om as lang in een crematorium te laten staan.

De voorstellen van D66

D66 wil onder andere een snellere of juist latere begrafenis mogelijk maken, as eerder later ophalen in het crematorium of het mogelijk maken om as van twee personen te vermengen. Wil je alle voorstellen van D66 teruglezen? Dat kan op de website van EenVandaag.

Ook nieuwe uitvaartmethodes wil Den Boer graag laten onderzoeken. "Resomeren, het oplossen van een lichaam in vloeistof, zou zo'n methode kunnen zijn. Wij vinden dat je dat goed moet onderzoeken, voor je het misschien kunt invoeren als een serieuze mogelijkheid." Nu zijn er drie mogelijkheden: begraven, cremeren of het afstaan van je lichaam aan de wetenschap. "Daar kunnen best opties bijkomen", aldus Den Boer.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 13:08:42 +0100
'De speech van Mukwege is onthutsend, doet pijn, maar geeft tegelijkertijd hoop' https://www.nporadio1.nl/homepage/12969-de-speech-van-mukwege-is-onthutsend-doet-pijn-maar-geeft-tegelijkertijd-hoop https://www.nporadio1.nl/homepage/12969-de-speech-van-mukwege-is-onthutsend-doet-pijn-maar-geeft-tegelijkertijd-hoop

Voor zijn hulp aan mishandelde en verkrachte vrouwen kreeg de Congolese arts en ziekenhuis-directeur Denis Mukwege begin oktober de Nobelprijs voor de Vrede. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelt in De Nieuws BV over haar bezoek aan de bekendste arts van Afrika.

{videofragment video="46573" caption="Congolese Nobelprijswinnaar schrijft speech met Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling"383617" }

Afgelopen vrijdag kwam Tineke Ceelen terug uit Congo. Het bezoek van Ceelen aan Denis Mukwege was niet hun eerste ontmoeting: de twee zijn al tien jaar bevriend. Mukwege is gynaecoloog en directeur van het Panzi-ziekenhuis in Bukavu. Veel vrouwen in Congo worden op brute wijze verkracht door rebellengroepen en leger officieren. De vrouwen zijn hierdoor ernstig verminkt. Mukwege helpt deze vrouwen door hersteloperaties uit te voeren, daarnaast zorgt hij voor psychologische en juridische ondersteuning en helpt hij de vrouwen een plek in de samenleving te krijgen.  

Mukwege geeft Congo hoop

Wat hem uniek maakt, is dat hij ook de wereld over reist om aandacht te vragen voor seksueel geweld als oorlogswapen. In december neemt hij daarom de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Mukwege werd overspoeld met aandacht en uitnodigingen van de media. Ceelen bood aan hem te helpen met het schrijven van zijn speech en strateeg Hans Anker ondersteunde haar.

{quote caption="Er is altijd hoop, al is het maar doordat er mensen zijn zoals Denis Mukwege.'" author=" Tineke Ceelen" }

De speech is volgens Ceelen onthutsend, doet pijn, maar geeft tegelijkertijd hoop. ''Er is altijd hoop, al is het maar doordat er mensen zijn zoals Denis Mukwege. Als je in het Panzi-ziekenhuis komt geloof je je ogen niet. Je gaat in Rwanda de grens over naar Congo en dat is al een verschil van dag en nacht. In Congo zijn de wegen niet strak en is het ongeorganiseerd. Maar in het ziekenhuis is een oase van rust, reinheid en regelmaat. Het draait om waar de dokter, Mukwege, voor staat. Goed georganiseerd en warm. Als dat kan, dan is er wel degelijk heel veel meer mogelijk.''

Een bedreigd man

Mukwege is een bedreigd man en dat benoemt Ceelen meerdere malen. In 2012 is bijvoorbeeld een aanslag op Mukwege gepleegd. Het winnen van de Nobelprijs maakt hem nog kwetsbaarder. ''Mukwege spreekt zich nationaal en internationaal uit tegen seksueel geweld als oorlogswapen. Daarbij schroomt hij niet om dadergroepen te noemen, rebellengroepen en je hebt een nationaal leger. Dat is niet een leger zoals wij het kennen, het is een samenraapsel van ontbonden rebellengroepen die opgegaan zijn in het leger. Zij zetten hun onfrisse praktijken door in het nationale leger. Daar maak je geen vrienden mee.''

{quote caption="Hij is een arts en dat zou hij het liefst de rest van zijn leven willen doen" author="Tineke Ceelen" }

Geen politieke ambitie

De verkiezingen voor een nieuwe president in Congo zijn 23 december. "Mukwege wil graag dat er een einde komt aan het geweld, dit kan alleen als het land op de juiste manier bestuurd wordt. En dat is op dit moment niet het geval", vertelt Ceelen. Zijn prioriteit is vooral vrouwen helpen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. ''Politiek is niet zijn ambitie. Hij is een arts en dat zou hij het liefst de rest van zijn leven willen doen. Maar als er een beroep op hem wordt gedaan ben ik benieuwd wat hij gaat zeggen.''

{audiofragment audio="334416" caption="Congolese Nobelprijswinnaar schrijft speech met Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling" }

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 14:27:40 +0100
Grote zorgen over politie en justitie: 'Hele keten loopt vast' https://www.nporadio1.nl/homepage/12967-grote-zorgen-over-politie-en-justitie-keten-loopt-vast-en-te-weinig-agenten-op-straat https://www.nporadio1.nl/homepage/12967-grote-zorgen-over-politie-en-justitie-keten-loopt-vast-en-te-weinig-agenten-op-straat

De Nederlandse rechtsstaat verkeert in zwaar weer, blijkt uit gesprekken met verschillende betrokkenen. De politie, het Openbaar Ministerie en de rechters kampen met grote problemen. Raadsheer Ybo Buruma van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, maakt zich ernstig zorgen.

"Bij zowel de politie, het OM als de rechtsprekende macht werken mensen die zeggen: het werk dat we professioneel goed moeten doen, kunnen we niet meer goed doen", zegt Buruma. "We zijn bezig in een soort keurslijf waarin we wel ter verantwoording worden geroepen voor wat we moeten doen, maar waarbij we niet kunnen inhaken op wat er moet gebeuren."

Nieuws en Co duikt in de problemen bij de politie met Nieuwsuurjournalist Ger van Westing. Luister daarvoor vanaf 16:00 naar NPO Radio 1. Om 18:00 komt hij met nieuwe onthullingen.

Die zorgen worden breed gedeeld. Hoogleraar forensic science Bob Hoogenboom van Universiteit Nyenrode spreekt van crisis in de keten. Jan Struijs, voorzitter van FNV Veiligheid, vindt dat nog te mild en noemt het betonrot. Nathalie van Waterschoot, voorzitter van de Nederlandse Verenging voor Rechtspraak (NVvR), zegt dat de hele keten dreigt vast te lopen.

Zand in de machine

"Veel burgemeesters kunnen de politie niet meer inzetten voor kleinere delicten als huiselijk geweld of overlast op straat, en daarom nemen BOA's die taken over", zegt Buruma. Doordat er zo weinig agenten op straat zijn en veel taken verschuiven, wordt ondermijning ook in de hand gewerkt.

Ook bij de rechters is de hoge werkdruk een van de problemen. Vorige week trok een groep rechters aan de bel en stuurde een brandbrief naar de Tweede Kamer. Ze zijn uiterst bezorgd over de omstandigheden waaronder ze moeten werken en spraken onder meer over structurele overbelasting. Dat werkt volgens hen fouten in de hand.

Alle problemen in de drie sectoren samen leiden tot een moeizame keten. Volgens Van Waterschoot zit er steeds meer zand in de machine. "De mensen in de keten zijn van elkaar afhankelijk. De politie levert zaken aan bij het OM en het OM vervolgens aan de strafrechter. Dus als het in de keten niet goed gaat, dan vertraagt het hele systeem. Als dit niet wordt opgelost, houdt de machine er uiteindelijk mee op."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 13:32:18 +0100
Wat Ludovico Einaudi 'typisch Einaudi' maakt: 'Je voelt je hartslag naar beneden gaan' https://www.nporadio1.nl/homepage/12962-wat-ludovico-einaudi-typisch-einaudi-maakt-je-voelt-je-hartslag-naar-beneden-gaan https://www.nporadio1.nl/homepage/12962-wat-ludovico-einaudi-typisch-einaudi-maakt-je-voelt-je-hartslag-naar-beneden-gaan

De Italiaanse componist Ludovico Einaudi trekt overal ter wereld volle zalen met zijn minimalistische klassieke muziek. Pianist Jeroen van Veen legt uit wat Einaudi zo typisch Einaudi maakt en waarom zijn muziek zo populair is. 

{videofragment video="46558" caption="Ludovico Einaudi is componist en iedereen kent zijn werk" image="383540" }

Alle begin is moeilijk, heeft ook de Italiaanse componist en pianist gemerkt. Toen Einaudi voor het eerst naar een uitgever stapte, raadde die hem aan om iets anders te gaan doen. 'Hier zit niemand op te wachten', was de boodschap. "Toch is hij zijn eigen weg blijven volgen. Inmiddels is het tegendeel gebleken", vertelt Van Veen in NOS Met het Oog op Morgen

Wie zijn muziek hoort, zal het meteen herkennen als werk van Einaudi. Maar hoe komt dat eigenlijk? "Zijn stijl is eigenlijk een combinatie van minimalisme, dus herhalende motieven die zich langzaam ontwikkelen, en een enorme eenvoud. Het weglaten van het overtollige en terug gaan naar de essentie van de muziek", legt Van Veen uit. "Hij geeft een melodie de tijd, de rust en de ruimte."

"Je voelt je hartslag echt naar beneden gaan. Dat heeft te maken met dat ritme, het stuwende. Je bent echt op reis en even weg van deze hectische wereld", aldus Van Veen.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 12:34:55 +0100
Paul de Leeuw: ‘Dik zijn is je eigen verantwoordelijkheid' https://www.nporadio1.nl/homepage/12963-paul-de-leeuw-ik-vind-eten-het-leukste-wat-er-is https://www.nporadio1.nl/homepage/12963-paul-de-leeuw-ik-vind-eten-het-leukste-wat-er-is

Zingen, schrijven, tv- en theater maken: Paul de Leeuw kan alles. Toch vindt hij eten het leukste wat er is, zegt hij in Spraakmakers. De Leeuw schreef dit jaar het kookboekenweekgeschenk waarin hij twaalf recepten van bekende culinaire auteurs en koks heeft verzameld. De recepten zijn bepaald niet light en gezond, maar overgewicht is dan ook 'je eigen verantwoordelijkheid'.  

{videofragment video="46569" caption="Ghislaine Plag in gesprek met Spraakmaker Paul de Leeuw" image="383595" }De Leeuw: "Het onderschrift van het boek is bij wie crème fraîche door de aderen vloeit. Dit is een grapje van een vriendin van mij. Ik nodigde haar een keer uit om te komen eten, maar omdat ze op dieet was en ik overal crème fraîche door doe wilde ze niet komen."

{quote caption="Je bent natuurlijk niet altijd gelukkig als je dik bent" author="De Leeuw" }

Op dieet  

De Leeuw is misschien wel Nederlands bekendste 'jojo’er' met zijn gewicht en de afgelopen tijd heeft hij weer op de kilo's gelet. "Je bent niet altijd gelukkig als je dik bent. Ik heb respect voor mensen die dat wel zijn, maar ik heb dat niet." De Leeuw is een echte lekkerbek, maar zijn eetgedrag heeft ook het karakter van een verslaving. "Ik ben gedisciplineerd in mijn leven, alleen met eten heb ik dat niet. Ik kan een pot mayonaise soms niet weerstaan. Daar ga ik dan met mijn vingers in." 

Inmiddels is De Leeuw elf kilo kwijt. Een puntensysteem - waarbij alles wat je eet en drinkt bepaalde punten krijgt – heeft hem hierbij geholpen. "Ik heb dit weekend gewoon limoncello gedronken na het eten, maar dan eet ik de volgende dag wat lichter ter compensatie."   

Overgewicht eigen verantwoordelijkheid

In een preventie-akkoord vanuit de overheid om overgewicht tegen te gaan ziet hij niet veel. "Als het mensen helpt is het prima, maar dik zijn is toch echt je eigen verantwoordelijkheid." Wel vindt hij het jammer dat mensen eerder eten afhalen in plaats van zelf koken. "Ik kan me niet voorstellen dat je niet kookt en aan tafel gaat om te eten. Ik vind eten het leukste wat er is." Onlangs was hij een paar dagen van huis en stuurden zijn zoons van zestien en zeventien een foto dat ze gekookt hadden en de tafel hadden gedekt: "Daar was ik ontzettend trots op."

Overstap RTL

Deze week begint De Leeuw bij RTL en in maart start hij daar met een nieuwe show. "Het wordt anders dan De Schreeuw van de Leeuw, maar ik heb wel weer zin om de boel op te naaien." Van RTL krijgt hij alle vrijheid omdat te doen, al zaten ze niet op al zijn ideeën te wachten. "Wat ik bedenk moet een strak format hebben van RTL. Korset-tv noem ik dat."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 12:38:12 +0100
'Het gebied van etniciteit is in Nederland een mijnenveld geworden' https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12966-het-gebied-van-etniciteit-is-in-nederland-een-mijnenveld-geworden-2 https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12966-het-gebied-van-etniciteit-is-in-nederland-een-mijnenveld-geworden-2

'Het racismedebat in Nederland wordt gevoerd door fanatiekelingen.' Dat zegt Herman Vuijsje vandaag in Spraakmakers. Hij schreef het boek Zwartkijkers waarin hij zijn visie op o.a. de Zwarte Piet-discussie geeft.

{videofragment video="46576" caption="Herman Vuijsje over zijn boek Zwartkijkers" image="383623" }Volgens Vuijsje is het debat representatief voor de hele discussie. "Je ziet twee groepen tegenover elkaar staan die allebei bestaan uit zwarte én witte mensen. Je ziet aan beide kanten fanatisme duidelijk naar voren komen."

Vuijsje zelf is voorstander van Zwarte Piet, en de schrijver zet vraagtekens bij de motivaties van de (steeds groter wordende groep) mensen die er niet meer pal achter staan. "Er is dus een kleine groep die zegt: Zwarte Piet is racistisch. En een toenemend aantal mensen gaat daarmee akkoord."

Domme piet?

"Dat vind ik interessant en betreurenswaardig, want je gaat mee met de gedachte dat Piet racistisch is. Terwijl: het is eigenlijk de knapste, mooiste, leukste en liefste jongen van de klas. Ik daag je uit om nog een Piet te vinden die Koeterwaal spreekt en dom is."

Paul de Leeuw was ook te gast bij Spraakmakers. Volgens hem is het wél belangrijk dat er naar de gekwetste mensen geluisterd wordt. “Ik vind, als mensen gekwetst zijn of voelen, dat er naar gehandeld moet worden. We hebben veel meer culturen om ons heen, daar moet je op anticiperen. Als je thuis de hele boel zwart wil schminken, doe dat vooral, maar het beeld moet veranderen." 

'Geef een stomp'

Emoties zijn voor Vuijsje echter niet genoeg. Althans, niet zonder toelichting. "Ik vind het absoluut niet plausibel dat, vooral in de Randstad, zwarte jongetjes voor Zwarte Piet worden uitgescholden en die dan in elkaar krimpen omdat ze racistisch zouden zijn bejegend. Dat is ongeloofwaardig."

Hoe moeten mensen die zich aangevallen voelen dan reageren? Volgens Vuijsje moeten ze voor zichzelf opkomen. Paul de Leeuw had een anekdote: "Meneer Vuijsje, ik hoorde een verhaal van een mevrouw die te laat op haar werk kwam en rond Sinterklaas de te laat-Piet genoemd werd. Hoe zou u dat omschrijven?"

Vuijsje: "Dat zou ik een geintje vinden. ‘Jij bent een te-vroeg-Piet’, zou ik dan zeggen. Dat geldt ook voor die schoolkinderen: zeg wat terug, geef desnoods een stomp."

Échte racisten

In het boek Zwartkijkers bespreekt Vuijsje meer dan de Zwarte Piet-discussie. Zo vindt hij dat we als Nederlanders veel te pessimistisch zijn geworden wat de rassenkwestie betreft. "Uit ieder onderzoek blijkt dat er maar een paar procent échte racisten zijn in Nederland. Als mensen klagen moeten we kijken of de klachten gegrond zijn."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 13:10:26 +0100
Podcast De Dag: Waarom Lubachs 'vroempoen' niet zo simpel is https://www.nporadio1.nl/homepage/12961-podcast-de-dag-wanneer-vroempoen-eindelijk-ingevoerd-wordt https://www.nporadio1.nl/homepage/12961-podcast-de-dag-wanneer-vroempoen-eindelijk-ingevoerd-wordt

Al bijna twintig jaar duikt het K-woord zo nu en dan op in Den Haag, maar iedere keer opnieuw sneuvelt het plan om kilometerheffing in te voeren. Door autogebruik in de spits te belasten, zou het aantal files afnemen, volgens voorstanders.

Gisteren blies programmamaker Arjen Lubach rekeningrijden nieuw leven in. Politiek commentator Joost Vullings betwijfelt of het er ooit van gaat komen. "Iedereen die er aan wil, wens ik een prettige wedstrijd."

{podcast audio="65854" caption="De Dag #200: Wanneer 'vroempoen' eindelijk ingevoerd wordt | Lachgas is legaal, maar handel is 'markt van cowboys'" }

Verder in De Dag

Lachgas is enorm populair: dit jaar alleen al kwam er via de Nederlandse haven 1,2 miljoen kilo lachgas binnen. Hoewel het legaal is, gaat er een markt van cowboys schuil achter de lachgasballonnetjes- en patronen, ontdekte Anna Pruis van NOS op 3. In De Dag vertelt ze hoe jonge koeriers met een tas vol bakspullen van de groothandel snel rijk kunnen worden.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 10:31:57 +0100
Nationalistische partijen groeien, maar volgens deze socioloog zijn we niet nationalistischer geworden https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12960-nationalistische-sentimenten-in-europa-worden-meer-en-meer-aangeboord https://www.nporadio1.nl/achtergrond/12960-nationalistische-sentimenten-in-europa-worden-meer-en-meer-aangeboord

'Oude demonen verschijnen opnieuw', waarschuwde de Franse president Macrón gisteren bij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. We zien het over de hele wereld: nationalistische partijen en personen die aan populariteit winnen. ''We zijn even nationalistisch als in de jaren negentig. Alleen zijn we er veel meer belang aan gaan hechten'', zegt socioloog Marcel Lubbers in Spraakmakers.

{videofragment video="46563" caption="Bekijk hier de hele uitzending van Stand.nl" image="383560" }

In Polen wordt de viering van de onafhankelijkheid overschaduwd door neofascistische groepen, Brazilië heeft met Bolsonaro gekozen voor een extreemrechtse president, Orbán houdt huis in Hongarije, Trump zet Amerika op één en we hebben te maken met de Brexit. Ook hier in Nederland groeit het nationalistische gedachtegoed, waarschuwden de AIVD en de NCTV onlangs.

Waarschuwing blijven herhalen

Het bracht Macrón ertoe met klem te waarschuwen voor het groeiende nationalisme. Een waarschuwing die natuurlijk extra lading krijgt door het moment waarop hij wordt uitgesproken. Terecht, vindt Lubbers. Hij doet al jaren onderzoek naar nationalisme en patriottisme in Europa, en dan met name naar hoe dat leeft onder de bevolking. "Deze waarschuwing kan niet vaak genoeg herhaald worden."

Maar alleen waarschuwen is niet voldoende, vindt Lubbers. Mensen zijn nu niet meer nationalistisch dan eerder, blijkt uit zijn onderzoek, maar die sentimenten worden wel meer en meer aangeboord. Hierdoor komt het meer op de voorgrond te staan, met politieke weerklank. 

Onzekerheid versterkt nationalistisme

Lubbers: "Mensen hebben het idee dat hun land in de verdrukking is en zien het belang van hun land afbrokkelen. Dat heeft te maken met de verdergaande Europese samenwerking, wereldwijd met het proces van globalisering en in westerse landen met toegenomen migratie. En dat maakt onzeker."

Lubbers ziet een tweespalt in de samenleving: de kosmopolieten tegenover mensen die meer belang hechten aan hun land. "Het is te makkelijk om die tweede groep weg te zetten als mensen die nationalistisch en onverstandig zijn. Ook de niet-nationalistische politieke partijen moeten iets doen aan die onzekerheid die zij voelen, zodat ze op termijn niet op nationalistische partijen gaan stemmen."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 10:28:56 +0100
Stand.nl: Het opkomende nationalisme is zorgwekkend https://www.nporadio1.nl/homepage/12959-stand-nl-het-opkomende-nationalisme-is-zorgwekkend https://www.nporadio1.nl/homepage/12959-stand-nl-het-opkomende-nationalisme-is-zorgwekkend

{url "https://www.nporadio1.nl/standpunt/2018-11-12" target="_self" }

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 08:09:38 +0100
Lammers: 'Alsof Max een inbreker in elkaar slaat en zelf de bak in moet' https://www.nporadio1.nl/homepage/12958-lammers-alsof-max-een-inbreker-in-elkaar-slaat-en-zelf-de-bak-in-moet https://www.nporadio1.nl/homepage/12958-lammers-alsof-max-een-inbreker-in-elkaar-slaat-en-zelf-de-bak-in-moet

Jan Lammers heeft geen goed woord over voor de internationale automobielfederatie FIA, die Max Verstappen een taakstraf heeft gegeven voor het meermaals duwen van Esteban Ocon na de Grand Prix van Brazilië. 'Dit slaat helemaal nergens op.'

Verstappen werd gestraft door de wedstrijdleiding, omdat hij na afloop de confrontatie zocht met de Fransman die hem in zijn ogen van de zege had beroofd.

{audiofragment audio="334351" caption="Jan Lammers over Max Verstappen" }

De voormalig Formule 1-coureur vindt dat er teveel nadruk op Verstappens reactie na de race wordt gelegd, terwijl de fout bij Ocon ligt. Die reed de Nederlander bij een inhaalactie van de baan, terwijl hij een ronde achter lag op de koploper van dat moment.

"Ocon moet Max op geen enkele manier in de weg rijden", zegt Lammers op NPO Radio 1. "Dit soort fouten kan gewoon niet, zó onprofessioneel. En hij speelt nu de vermoorde onschuld, terwijl Max een soort plantsoenendienst heeft. Echt heel knullig. Hij had een race geschorst moeten worden."

Lammers is nog niet klaar met zijn tirade: "Het doet mij denken aan een inbreker die je in elkaar slaat, maar dat jij de bak in moet. Natuurlijk moet Max zich na de race beheersen, maar Ocon heeft geen enkele zelfreflectie. Wat een kleffe reactie van hem."

Ocon wast handen in onschuld

Ocon is zich namelijk van geen kwaad bewust. Op Twitter laat de Franse coureur van Force India weten de straf van de FIA te accepteren (of hij zijn tijdstraf van tien seconden bedoelt of de taakstraf voor Verstappen is niet duidelijk). "Maar ik heb zeven keer ingehaald en telkens op een eerlijke manier", laat hij weten.

Ook Lammers weet niet precies wat de taakstraf voor Verstappen inhoudt. "Dat zal een praatje voor officials zijn ofzo. Nou, hoe gemotiveerd zal dat gaan. Max heeft een beetje geduwd, niet geslagen. Ik vond het allemaal wel meevallen hoor."

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 08:09:21 +0100
Bosbranden Californië: 'We hadden 5 minuten om onze spullen te pakken' https://www.nporadio1.nl/homepage/12957-ruim-200-vermisten-door-bosbranden-californie https://www.nporadio1.nl/homepage/12957-ruim-200-vermisten-door-bosbranden-californie

In de door bosbranden geteisterde Amerikaanse staat Californië worden zeker 228 mensen vermist. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 31. In het noordelijke Butte County vielen 29 doden, in het zuiden van de staat kwamen 2 mensen om het leven.

Volgens de sheriff van Butte County, waar de grootste brand woedt, zijn sinds gisteren zes nieuwe slachtoffers gevonden. Het dodental zal naar verwachting nog verder oplopen en in dat geval wordt de brand in Butte County de dodelijkste bosbrand ooit in Californië.

Inmiddels zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Eén van hen is de Nederlandse Elsje Kibler-Vermaas, die met haar gezin in Malibu woont. Ze vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze 5 minuten had om haar spullen te pakken.

{audiofragment audio="334339" caption="Elsje Kibler-Vermaas over de evacuatie'" }

Dna-laboratorium

Vooral het stadje Paradise is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest. Vijf zoekteams zoeken in Paradise naar slachtoffers. De overheid heeft een mobiel dna-laboratorium gestuurd en de hulp ingeroepen van forensisch antropologen om de slachtoffers te identificeren.

De bosbranden zijn dit jaar extra hevig door de harde Santa Ana-wind die het vuur aanwakkert. Ook de aanhoudende droogte zorgt ervoor dat het vuur zich veel sneller verspreidt dan andere jaren.

]]>
Artikelen Mon, 12 Nov 2018 04:10:12 +0100
Hoe de Eerste Wereldoorlog het Nederlandse voetbal heeft veranderd https://www.nporadio1.nl/homepage/12956-hoe-de-eerste-wereldoorlog-het-nederlandse-voetbal-veranderde https://www.nporadio1.nl/homepage/12956-hoe-de-eerste-wereldoorlog-het-nederlandse-voetbal-veranderde

Het was dit weekend honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Bij veel sportwedstrijden werd daarbij stilgestaan.

Nederland bleef tussen 1914 en 1918 neutraal, maar de oorlog was wel degelijk voelbaar in het land. Ook in het voetbal. Dat is te lezen in het boek Kampioenen 14-18, voetbal in een neutraal Nederland. Menno Pot, één van de vier schrijvers vertelde in Langs de Lijn over de invloed van de oorlog in het Nederlandse voetbal.

Zo is de sport in die jaren van een elitesport naar een echte volkssport veranderd en hebben veel buitenlanders het niveau in Nederland omhooggetild. 

{audiofragment audio="334319" caption="Hoe de Eerste Wereldoorlog het Nederlandse voetbal veranderde" }

]]>
Artikelen Sun, 11 Nov 2018 21:59:51 +0100
Ajax werkt bij Excelsior aan doelsaldo: 'We worden alleen maar beter' https://www.nporadio1.nl/sport/12955-ajax-werkt-bij-excelsior-aan-doelsaldo-we-worden-alleen-maar-beter https://www.nporadio1.nl/sport/12955-ajax-werkt-bij-excelsior-aan-doelsaldo-we-worden-alleen-maar-beter

In navolging van koploper PSV heeft ook Ajax in de twaalfde speelronde van de eredivisie met ruime cijfers gewonnen. De Amsterdammers brachten Excelsior met 1-7 de grootste eredivisienederlaag ooit toe.

Dat verandert voor Ajax niets aan het gat van vijf punten met PSV, maar qua doelsaldo is de ploeg van Erik ten Hag wel drie goals ingelopen op de Eindhovenaren (38 om 32), die gisteren met 1-4 wonnen bij De Graafschap.

Top Eredivisie

1. PSV 12-36 (43-5)

2. Ajax 12-31 (37-5)

3. Feyenoord 10-20 (20-13)

4. Heracles Almelo 11-20 (25-22)

Excelsior zorgde in de eerste helft af en toe voor gevaar, maar Ajax kreeg meer kansen. Gelanceerd door Dusan Tadic schoof Donny van de Beek de 0-1 in de verre hoek en Lasse Schöne schoot raak uit een vrije trap: 0-2.

Ajax ontsnapte na rust bij een grote kans van Ryan Koolwijk, om even later via Van de Beek (op aangeven van Rasmus Kristensen) op 0-3 te komen.

Ali Messaoud deed op randje buitenspel wat terug en even leek Ajax kwetsbaar. Het liep echter simpel weg via Kasper Dolberg (na een mooi hakje van Van de Beek), een kopbal in eigen doel van Jerdy Schouten en rake inzetten van Hakim Ziyech en David Neres.

Ajax had zelfs de dubbele cijfers kunnen halen, maar de paal en slordigheden bij grote kansen stonden dat in de weg.

Ajax zit in 'lekker ritme'

De cijfers tonen ondubbelzinnig aan dat Ajax aan een goede serie bezig is. "We staan er op drie podia goed voor. De zesde eredivisiezege op rij, door in de beker en ons perspectief in de Champions League is goed", aldus trainer Erik ten Hag.

 De komende week valt de groep uit elkaar vanwege interlandvoetbal. Schaadt dat Ajax niet? "Met Oranje spelen we twee fantastische wedstrijden. Daarna zal het heus niet anders zijn bij Ajax", denkt Van de Beek.

Ten Hag: "Dit was een heel goed blok. We zitten in een lekker ritme en het wordt alleen maar beter."

]]>
Artikelen Sun, 11 Nov 2018 16:53:48 +0100
‘Dancepodcast Rewind geeft je het gevoel dat je erbij was’ https://www.nporadio1.nl/homepage/12929-dancepodcast-rewind-geeft-je-het-gevoel-dat-je-erbij-was https://www.nporadio1.nl/homepage/12929-dancepodcast-rewind-geeft-je-het-gevoel-dat-je-erbij-was

De podcast Rewind, een samenwerking tussen de VPRO-programma’s Nooit Meer Slapen en 3voor12, gaat over vijf cruciale dagen in de geschiedenis van de Nederlandse dancemuziek. Een geschiedenis die niet alleen interessant is voor de liefhebber, maar ook razend spannend voor de leek. "Dancepodcast Rewind geeft je het gevoel dat je erbij was" kopte de Volkskrant, en bekroonde de serie vervolgens met vier sterren.

Voor Nederlandse Dj’s in privéjets de wereld over vlogen en stadions plat speelden had dance nog het meest weg van het wilde westen. Dj’s draaiden in afgetrapte fabriekshallen waar kickboksers de deur bewaakten en waar XTC voor het eerst een weg vond naar de bloedbanen van duizenden feestgangers. De muziek was hard. De nachten waren lang. En in die krochten van de ochtend werden de sterren van vandaag geboren.

Het ruwe begin

In elke aflevering, doorspekt met sensationele anekdotes en muziek uit die tijd, komen we een stap dichterbij de huidige vorm van commerciële dancemuziek. Maar we beginnen bij het ruwe begin, in de vroege jaren ’90.

{podcast audio="65093" caption="Rewind - Afl.1: 15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd" }

Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. 

{podcast audio="65092" caption="Rewind - Afl 2: 18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden" }

Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.

{podcast audio="65091" caption="Rewind, Afl. 3: 21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde" }

De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.

{podcast audio="65090" caption="Rewind - Afl. 4: 22 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX" }

Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?

{podcast audio="65089" caption="Rewind - Afl. 5: 4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging" }

"Trouw tot in den dood", prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer too much. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.

Rewind

Rewind is een podcast van Ralph-Hermen Huiskamp, Atze de Vrieze en Tom Hofland met een voice-over van Anne Moraal.

]]>
Artikelen Fri, 09 Nov 2018 10:43:13 +0100
Hergebruik van medicijnen, het kan maar vraag niet hoe https://www.nporadio1.nl/onderzoek/12894-hergebruik-van-medicijnen-het-kan-maar-vraag-niet-hoe https://www.nporadio1.nl/onderzoek/12894-hergebruik-van-medicijnen-het-kan-maar-vraag-niet-hoe

Een middel tegen kanker krijgen als je darmklachten hebt. Klinkt bizar maar het helpt geweldig. Het is alleen beter als een medicijn wél speciaal voor jouw ziekte is geregistreerd. Dan ben je zeker dat het veilig is en altijd geleverd en vergoed wordt. Vier mannen hebben dat middel voor ernstige darmklachten ontdekt. Ze doen al tien jaar onderzoek maar hebben de registratie nog niet gekregen. En dat terwijl er ook nog eens miljoenen euro's per jaar mee bespaard kunnen worden.

{quote caption="Ik ben hier heel gelukkig mee" author="Sharon Telkamp" }

Voor Sharon Telkamp was het heel raar om een kankermiddel tegen haar darmklachten te slikken, maar het werkte zo goed dat ze zich er snel bij kon neerleggen. Met een chronische ziekte als Colitis Ulcerosa heb je ernstige buikkrampen en moet je soms wel veertig keer per dag naar de wc. En onderweg zijn, al is het maar naar de winkel om de hoek, met altijd de angst dat je op enig moment naar de wc moet maar niet kan.

Toen MaagDarmLeverarts Chris Mulder ontdekte dat het geneesmiddel voor leukemie ook zou kunnen werken voor Crohn en Colitis (IBD) patiënten begonnen de jaren van onderzoek. Zorginnovator Frans-Joseph Sinjorgo zorgde voor de grondstof en het eerste onderzoeksgeld. In 2007 promoveerde Nanne de Boer als eerste op dit hergebruik van een bestaand medicijn. Inmiddels zijn er negen onderzoekers op het middel gepromoveerd.

 

In 2008 wilden Mulder, De Boer en Sinjorgo het middel laten registreren bij het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Artsen en onderzoekers kunnen dat niet zelf doen, daar hebben ze een fabrikant voor nodig. Hennie Henrichs van Teva Pharmachemie uit Haarlem sloot zich bij de groep aan. 
Het duurde tot 2014 voordat ze een voorwaardelijke registratie kreeg. Het middel kreeg een eigen naam: Thiosix en een eigen bijsluiter met informatie over darmklachten. 

Maar ze zijn er nog niet want alhoewel het middel voor leukemie al vijfenzestig jaar bestaat, wil het CBG voor een definitieve registratie van Thiosix meer gegevens hebben. Sinds 2014 lopen er daarom twee registerstudies voor Thiosix. Ton de Boer, voorzitter van het CBG gaat ervan uit dat de registratie eind 2019 haalbaar moet zijn. Maar de groep ervaart het traject na tien jaar als stroperig, frustrerend en soms zelf pijnlijk.

Geld besparen

Als een medicijn niet definitief geregistreerd is, wordt het niet voor iedereen vergoed, zijn veiligheid en leveringszekerheid niet gewaarborgd en kan het niet naar het buitenland. Chris Mulder: wij willen door, in belang van de patienten in Nederland, voor andere indicaties maar ook voor het buitenland, daar zitten gewoon een miljoen mensen op te wachten. Bovendien bespaart Thiosix de zorgverzekeraars veel geld. Nanne de Boer: dit middel kost duizend euro per jaar en de dure middelen 15.000 euro. Als alle mensen die baat zouden kunnen hebben bij Thiosix het voorgeschreven krijgen, scheelt dat veertig miljoen euro per jaar.

Goudmijn

Als het registratietraject van een oud al bestaand middel sneller kan gaan dan de registratie van een nieuw geneesmiddel dan is er een goudmijn van bestaande middelen die voor registratie in aanmerking zouden kunnen komen. Zoals een anti-jicht medicijn dat goed werkt voor hartklachten en een middel tegen suikerziekte dat ook helpt voor de behandeling van uitgezaaide kanker.
De overheid subsidieert sinds 2012 onderzoek naar Drug Rediscovery via ZonMw. Het CBG biedt voor academische groepen sinds kort goedkoper wetenschappelijk advies aan.

Zondagavond 19 uur: Reporter Radio ‘Hergebruik van medicijnen, het kan maar vraag niet hoe’.

]]>
Artikelen Thu, 08 Nov 2018 09:32:09 +0100