appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Stax&Toine

Presentator: Toine van Peperstraten

'20 Procent van de spullen wordt gestolen in het kringloopcentrum'

donderdag 20 augustus 2020

Naar schatting wordt 20 procent van de spullen in kringloopcentrum De Lokatie in Amsterdam gestolen. "Bizar", vindt Benny Dek van het centrum. "We proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden, ook voor de mensen met een smalle beurs. Maar toch vinden mensen het de moeite waard om te stelen." 
De voorbeelden van diefstal zijn legio. Mensen die in pashokjes allemaal kleren over elkaar heen trekken, cd's uit hoesjes halen en zelfs flatscreens in koffers naar buiten smokkelen.
Benny Dek denkt dat mensen in een kringloopcentrum eerder geneigd zijn om te stelen. "Het idee heerst dat we de spullen toch gratis krijgen en daarmee onze zakken vullen. Maar dat klopt helemaal niet." Er zijn personeelskosten, transportkosten, huur. Daarnaast is De Lokatie ook een stichting, die dus niet op winst uit is. "We hebben hier voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkplekken. Die moeten begeleid worden. Dat kost ook geld. Maar dat realiseren mensen zich allemaal niet."
Er zijn gesloten vitrinekasten voor de kostbare kleine objecten, er hangen diverse camera's in het pand, ook schakelt het centrum wijkagenten in bij diefstal en kunnen veelplegers op een winkelverbodlijst komen te staan. Meer kunnen ze eigenlijk niet doen, zegt Dek. "Het kost ons te veel geld om beveiligers in te zetten. Daar draaien we niet voldoende omzet voor."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1