appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag

Stax&Toine

Presentator: Dionne Stax

Luister terug

Europa wil illegale hondenfokkers aanpakken

woensdag 12 februari 2020

Met een overgrote meerderheid heeft het Europese Parlement ingestemd voor een motie voor een gezamenlijke aanpak van illegale hondenfokkerijen. Het gaat om een plan voor een uniforme Europese registratie en identificatie van honden. 


Stamboom

Momenteel wordt de Nederlandse hondenmarkt overspoeld door honden gefokt in illegale honderdenfokkerijen in bijvoorbeeld Hongarije of Roemenië. Rony Doedijns is directeur van de Raad van Beheer. Deze raad geeft stamboomcertificaten voor raszuivere honden af en richt zich op gezonde hondenfokkerij. Hij maakt zich ernstig zorgen over hoe er bij deze fokkerijen wordt omgegaan met deze honden. Rony Doedijns: "Hier wordt totaal niet met liefde gefokt, maar puur een commercieel belang. Er is niets mis met een commercieel belang, maar er is vaak totaal geen oog voor dierenwelzijn bij deze fokkerijen."


Gezonde puppy's

Doedijns vindt het plan voor een Europese registratie en identificatie een belangrijke stap voor het welzijn van honden. Wel denkt hij dat het niet eenvoudig zal zijn om dit te handhaven omdat niet in alle landen dezelfde normen worden gehanteerd. Zolang de regels er nog niet zijn, raadt Rony Doedijns aan om zorgvuldig een hond uit te zoeken: "Als je een puppy koopt, ga niet naar een showroom met veel te veel puppy's in een veel te kleine aankoop. Het is geen impulsaankoop."


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1