appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dinsdag 26 maart

Undercoveroperaties door de politie moeten beter controleerbaar zijn

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

In onderzoeken door de politie kunnen undercoveragenten zorgen voor een doorbraak. Om criminelen te ontmaskeren doen zij zich voor als motorbendelid of als geharde drugscriminelen. Hierbij kunnen allerlei methodes worden toegepast.

Maar advocaten en wetenschappers noemen de heimelijke operaties nauwelijks controleerbaar. En valt niet te zien is of agenten eventueel over de schreef zijn gegaan. Bovendien zou het zorgen voor beter verslaglegging. Zo zegt Advocaat Bénédicte Ficq: “Mensen zijn geen cassetterecorders. Wat is de houding van iemand, wat is de toon? Die context is van belang. Nu moeten we uitgaan van het geheugen en de interpretatie van de agent. Die valt niet te controleren.”

Moeten agenten alles opnemen als zij undercover zijn? Of moeten we vertrouwen hebben in onze politie?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1