appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

donderdag 25 oktober

De Nederlandse regering moet excuses aanbieden voor de mishandeling van de zogeheten moffenmeiden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Kaalgeschoren, verkracht, vernederd en met de nek aangekeken door het dorp. Dat is wat meisjes en vrouwen overkwam die een relatie hadden met een Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog, na de bevrijding.

De overheid wist ervan: ook leden van de Binnenlandse Strijdkrachten deden mee aan deze mishandelingen.  De Stichting Werkgroep Herkenning vindt dat de Nederlandse overheid daar excuses voor moet aanbieden. Want de overheid heeft indertijd niets gedaan om de mishandeling van deze groep vrouwen te voorkomen. De meeste vrouwen leven niet meer, maar excuses zijn ook van belang voor de nabestaanden vindt de Stichting.

 Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1