appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

dinsdag 25 september

Q-koortsslachtoffers worden nog steeds niet serieus genomen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen binnenkort financiële compensatie aanvragen bij de overheid. Minister Bruno Bruins stelt maximaal 15.000 euro per persoon beschikbaar ter erkenning van de gevolgen die slachtoffers van de ziekte hebben ondervonden.

De compensatie is bedoeld voor slachtoffers van de Q-koortsuitbraak die tussen 2007 en 2010 in Noord-Brabant uitbrak. Er meldden zich ruim 4000 patiënten, zeker 74 patiënten overleden aan het virus dat wordt overgedragen van geiten op mensen. Patiënten kampen met blijvende klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Velen kunnen niet meer werken en zijn aan huis gebonden.

Slachtoffers zijn niet te spreken over de financiële compensatie. Een patiënt noemt het een ‘schijntje’, anderen spreken van een ‘lachwekkende vergoeding’. Ze voelen zich door de overheid in de steek gelaten en stellen dat het bedrag bij lange na niet voldoende is om bijvoorbeeld weggevallen salaris op te vangen.

​​​​​​​Vind je dat de slachtoffers gelijk hebben? Of geeft de overheid met deze compensatie wel degelijk aan de slachtoffers te erkennen? Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons! 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1