appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

vrijdag 10 augustus

We moeten de verloedering van de Nederlandse taal een halt toeroepen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Het gemiddelde niveau van spellen is nu lager dan ooit. De beheersing van de standaardtaal bij studenten wordt zwakker. De uitspraken op radio en tv varieert inderdaad veel meer dan enkele decennia geleden. Om nog maar te zwijgen over de ontlezing. 

De reacties zijn grofweg in twee groepen te verdelen. Aan de ene kant heb je de mensen die bagatelliseren. Taal verandert, dat hoort erbij. De klachten zijn zo oud als de wereld. Aan de andere kant zijn er de mensen die actie willen. Zij zien in de verloedering van de taal ook de verloedering van de maatschappij. Zij willen het onderwijs veranderen en het lezen bevorderen. Ergert u zich aan taal- en spellingsfouten? Wat is uw grootste ergenis? 

Communitylid Aristakes Jessayan droeg dit onderwerp aan. Wil je verder praten over deze stelling of een eigen aandragen? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1