appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

vrijdag 12 januari

De regering moet nu ingrijpen om de woningmarkt vlot te trekken

Vandaag te gast: Laurens Ivens, wethouder wonen Amsterdam en Ger Jaarsma, voorzitter NVM

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

De woningmarkt is praktisch tot stilstand gekomen. Het aantal woningen dat op de markt verschijnt, is dramatisch gedaald. Huizenbezitters blijven zitten waar ze zitten. Het woningtekort bedroeg begin 2017 zo’n 178.000 woningen en loopt dit jaar zelfs op naar 200.000. De verwachting is dat er pas vanaf 2019 jaarlijks meer huizen worden gebouwd dan er huishoudens bijkomen.

En dus schieten de prijzen de lucht in. In Den Haag in een jaar tijd zelfs met 20 procent. Voor starters op de woningmarkt heeft het grote gevolgen. Het is voor hen onmogelijk om op eigen kracht een huis te kopen. 

De makelaarsvereniging NVM vindt dat minister Kajsa Ollongren van Wonen in actie moet komen. De minister zou de regie moeten nemen en bijvoorbeeld gemeenten de opdracht geven hoeveel woningen ze op korte termijn moeten bouwen. Maar gemeenten zitten niet echt te wachten op bemoeienis van het Rijk. Ze bepalen liever zelf waar en wat ze gaan bouwen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1