appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

vrijdag 15 december

Een maatschappelijke diensttijd voor jongeren is goed voor hen en voor de maatschappij

Vandaag te gast: Sybrand Buma, fractievoorzitter CDA in de Tweede Kamer

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Volgend najaar is het dan zover. Dan moeten de eerste jongeren gaan beginnen aan hun maatschappelijke diensttijd. Als ze zich maximaal een half jaar inzetten voor de maatschappij, krijgen ze een bescheiden vergoeding en een streepje voor als ze solliciteren bij de overheid. Ook met het bedrijfsleven wil het kabinet zo’n afspraak maken.

Het is al tijden een diepgewortelde wens van CDA en ChristenUnie en zo belandde dit plan dan ook in het regeerakkoord. Is dit een goed plan? Ja, zeggen de voorstanders. Jongeren leren de maatschappij beter kennen en leren zo – in het tijdperk van de schermverslaving - wat minder alleen aan zichzelf te denken. Moderne slavernij, roepen de tegenstanders. Bovendien houd je die jongeren van de arbeidsmarkt weg, net nu we daar weer een groot tekort hebben aan arbeidskrachten. Wat vindt u?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1