appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dinsdag 10 oktober

Een referendum over de nieuwe inlichtingenwet komt als mosterd na de maaltijd

Vandaag te gast: Pieter Cobelens, voormalig chef MIVD, Luca van der Kamp, initiatiefnemer referendum

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

We lijken af te stevenen op een nieuw raadgevend referendum. Deze keer over de nieuwe wet op in inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die nieuwe wet – inmiddels aangenomen door beide Kamers van het parlement – geeft de diensten veel meer mogelijkheden om data te verzamelen via het internet. In de volksmond: de sleepnetmethode.

Breed zoeken, gegevens drie jaar bewaren, zodat de geheime diensten  – mocht daar aanleiding toe zijn – al een reservoir hebben om in te zoeken. Allemaal in de strijd tegen terreur. De oude wet dateerde nog uit het internetloze tijdperk. Dat grasduinen in onze gegevens mag overigens pas na toestemming van de minister, getoetst door een speciaal college van rechters en onder toezicht van een onafhankelijke commissie die de diensten in de gaten houdt.

Voor de tegenstanders zijn dat onvoldoende waarborgen. Ze willen niet dat de overheid met netten door onze privacy banjert. Maar gisteren werd duidelijk dat het nieuwe regeerakkoord die sleepnetten aan banden zou leggen. Met andere woorden: de wet is na veel discussie al aangenomen en Rutte III lijkt tegemoet te komen aan het belangrijkste bezwaar. Dat nieuwe kabinet wil trouwens sowieso af van dat hele raadgevende referendum.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1