appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

maandag 14 augustus

Het is achterhaald dat een burgemeester in zijn gemeente moet wonen

Vandaag te gast: Bert Luijendijk, raadslid in Krimpen aan den IJssel

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Moet een burgemeester in zijn gemeente wonen of kan hij ook een prima bestuurder zijn als hij buiten de gemeentegrenzen woont? Over die vraag is ophef ontstaan nadat burgemeester Anton van Aert van Best heeft aangekondigd dat hij afziet van een tweede ambtstermijn omdat hij liever in Boxtel dan in Best woont.

 
Het probleem speelt vaker. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna één op de tien Brabantse burgemeesters niet binnen zijn eigen gemeente woont. Een burgemeester kan weliswaar voor maximaal 3 jaar dispensatie krijgen van de gemeenteraad en de Commissaris van de Koning, maar daarna is een burgemeester volgens de gemeentewet verplicht om in zijn gemeente te wonen.
 
Tegenstanders noemen de wettelijke verplichting achterhaald, omdat een burgemeester ook loyaal kan zijn aan zijn stad of dorp als hij ergens anders woont. Voorstanders vinden dat je meer betrokken bent als je ook in de gemeente woont.

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1