appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

vrijdag 28 juli

De NS geeft het goede voorbeeld door reizigers genderneutraal aan te spreken

Vandaag te gast: Corine van Dun, voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Dames en Heren, goedemorgen. Dat is iets dat u voortaan niet meer in de trein zal horen. De NS stapt met ingang van de nieuwe dienstregeling namelijk over op het sekseneutrale ‘beste reizigers’. De NS volgt daarmee het voorbeeld van de gemeente Amsterdam, die bewoners in brieven ook niet meer aanspreekt als man of vrouw. De genderneutraliteit in Nederland is in opmars. Naast de uniseks-toiletten die overal opduiken, moet nu dus ook ons taalgebruik eraan geloven.

Maar buiten de progressieve bolwerken als Amsterdam of Utrecht doet het nogal wat wenkbrauwen fronsen. ‘Hypercorrect en op het gekkige af’, zegt het CDA. ‘Eng en totalitair’, vindt de PVV. Slaan wij in Nederland door met de politieke correctheid? Of is het volkomen terecht dat we rekening houden met een minderheid in Nederland? Met een groep mensen die zich niet thuis voelt in het hokje man of vrouw?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1