appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

woensdag 26 juli

Heel Nederland moet rookvrij worden, om te beginnen met Groningen

Vandaag te gast: Robert van de Graaf, verslavingsarts

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Ongeveer 2.8 miljoen medelanders steekt dagelijks een sigaret op. Maar liever geen rokers meer in de binnenstad van Groningen. De stad wil volledig rookvrij worden en het sigaretten dampen verbannen naar de uitgestrekte provincievelden of in de bescheidenheid van een eigen woning. Initiatiefnemers zijn een aantal grote organisaties in de regio; de gemeente, het ziekenhuis en de voetbalclub. Na de zomervakantie mag er al op een aantal plekken niet meer gerookt worden. En er is zelfs al een groot ‘verbodsbord’ onthuld.

Rokers zijn stilaan de losers en paria’s van onze maatschappij. Vroeger had je nog James Dean. Nu moet de roker het doen met gore gebitten op pakjes en torenhoge accijnzen. En roken in de horeca of op de werkvloer is al helemaal verleden tijd. Aan de andere kant, de ziektes die je kunt oplopen zijn eindeloos en algemeen bekend. Jaarlijks sterven er door de gevolgen van roken zo’n 19.000 mensen. En kinderen zien ouderen met een ‘gezellig sigaretje’ en nemen daar een voorbeeld aan.

Moeten we voortaan het tabaksstaafje weigeren in onze openbare ruimte, of is dit de betutteling ten top en kunnen we nou eenmaal niet alles naar onze hand zetten?

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1