appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

donderdag 20 juli

Zonder onafhankelijke rechtspraak kan Polen geen lid blijven van de EU

Vandaag te gast: Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Code rood in Brussel vanwege Polen. De regering daar wil de bijl zetten in de onafhankelijkheid van de rechtspraak en daarmee in een van de belangrijkste Europese waarden en uitgangspunten: een democratische rechtsstaat, gebaseerd op de scheiding der machten. Om te voorkomen dat de politiek ongecontroleerd haar gang kan gaan.

De Europese Commissie zinspeelt er zelfs op dat Polen – als het bij zijn plannen blijft – de EU dan maar moet verlaten. Heeft de Commissie gelijk dat ze het zo hoog opspeelt? Of moeten we in West-Europa ook wat begrip hebben voor de geschiedenis in het voormalige Oostblokland, dat decennialang niet de baas kon zijn in eigen huis? En dat ‘Brussel’ soms ziet als de nieuwe overheerser.

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1