appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dinsdag 11 juli

Ons economisch systeem van korte termijnbelangen en snelle winsten loopt op zijn laatste benen

Vandaag te gast: Herman Wijffels, oud-voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Tegen het decor van een waar slagveld konden de leiders van de grootste economieën van de wereld het het afgelopen weekend ter nauwer nood een soort van eens worden over de toekomst van de wereldeconomie. Nou ja, behalve over het klimaat dan. En eigenlijk ook niet helemaal over de vrijhandel. In de tussentijd hebben Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen te maken met vijandige overnameplannen van met name Amerikaanse bedrijven en durfkapitalisten, uit op groei en snel rendement.

En intussen ook luidt de kritiek van De Nederlandsche Bank dat de lonen achter blijven bij de economische groei. De vraag, zeker na afgelopen weekend, is hoe lang ons systeem van uitputting van de aarde en loonmatiging ten gunste van het korte termijnbelang en de snelle winsten het nog volhoudt. Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank vindt dat de grenzen in zicht zijn. Ons kapitalistische systeem verkeert in crisis, vind hij.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1