appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

vrijdag 19 mei

Werknemers dreigen de dupe te worden van de starre houding van de vakbonden

Vandaag te gast: Mariëtte Patijn, FNV bestuurder

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Albert Heijn, Jumbo, de bakkers en de autobranche, allemaal hebben ze de vakbeweging aan de dijk gezet bij de nieuwe cao-onderhandelingen en de bijbehorende loonsverhogingen. Reden: de starre houding van de bonden en het voeren van actie, terwijl de onderhandelingen nog lopen. Op deze schaal een vrij nieuw fenomeen. Werkgevers, die dan maar met hun eigen Ondernemingsraden gaan onderhandelen. Uitkomst: loonsverhoging en soms ook betere arbeidsvoorwaarden, maar iets minder dan de bonden eisten. 

“De klok wordt een eeuw teruggezet, alle macht bij de directeur”, klinkt het bij de vakbeweging. “Die bonden zijn al van het begin af aan uit op een conflict”, hoor je in werkgeverskringen. 

Echt gezellig is het niet, momenteel in de polder. Terwijl diezelfde polder van oudsher zorgde voor stabiele economische groei, banen én oog voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Wie heeft hier nu gelijk?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1