appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

vrijdag 5 mei

De Babyboomers zijn vooral bezig geweest met hun eigen vrijheid, eigen welvaart en eigen verworven rechten

Vandaag te gast: Henk Spaan

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vandaag vieren we de vrijheid. En daarmee herdenken we natuurlijk de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. De dag waarop de Nederlandse driekleur weer vrij en fier mag wapperen. Wij gaan vandaag praten over de generatie die zorgde voor de tweede golf van vrijheid. Althans, zo zien ze dat zelf vaak.

De Babyboomers, geboren met een gouden lepel in hun mond, die met hun Maagdenhuisbezetting de democratisering van het onderwijs forceerden. Tevens de generatie die de zuilen probeerde te slechten én de generatie van de vrije liefde. De meesten van hen hebben het in de loop van hun leven almaar beter gekregen. Zij plukten als eersten de vruchten van de grote economische groei in de jaren zestig. En zij genieten straks van een rijk pensioen, zeg maar het echte Zwitserleven-gevoel. Maar het is ook de generatie die de bestuurlijke elite werd en vaak wordt verweten dat ze ‘links lullen en rechts vullen’.

Henk Spaan schreef de satirische liefdesroman De Binnentuin over die Babyboomers, die hij op zijn eigen wijze op de korrel neemt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1