appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

donderdag 4 mei

We hebben onze vrede te lang beschouwd als vanzelfsprekend

Vandaag te gast: Jeanine Hennis-Plasschaert, Minister van Defensie

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vanavond nemen we twee minuten stilte in acht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor Nederlandse militairen die zijn gesneuveld op vredesmissies. Voor hen dus die zijn gevallen voor onze vrede en vrijheid. Intussen groeit de dreiging om ons heen. Bijvoorbeeld die van de Russen en Noord-Korea. Uit onderzoek van het Comité 4 en 5 mei blijkt dat wij ons dit jaar dan ook meer zorgen maken over oorlogsdreiging.

Tegelijkertijd is er zoveel bezuinigd op onze krijgsmacht dat officieren zich laatst bij een grote gezamenlijke oefening van de landmacht in Polen het lazarus zijn geschrokken. Ze spraken zelfs over ‘oude zooi’, verwijzend naar ons beschikbare materieel. Zijn we niet veel te laks geweest de afgelopen decennia? Zijn we er niet te makkelijk vanuit gegaan dat oorlog in onze contreien met de val van de Muur, de ineenstorting van de Sovjet-Unie, de toen nog stevige EU en de veilige zekerheid van de NAVO definitief tot de geschiedenis behoorde?  
 
 

 

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1