appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

maandag 1 mei

De PvdA moet de partij worden van de middenklasse

Vandaag te gast: Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Ooit, eind van de negentiende eeuw ingevoerd door de Tweede Internationale, als strijddag voor de achturige werkdag. Later verworden tot feestdag van de arbeidersbeweging en de sociaal-democratie. Maar ja, wat is daar nog van over?

Het ledenbestand van de vakbeweging slinkt, er zijn in dit land minder stakingen, de PvdA is – vooralsnog - verworden tot een kleine oppositiepartij, ergens achter in de Kamer. En in de rest van Europa vecht de sociaal-democratie ook om het voortbestaan. Hoe komt dat? Is het erg? Zijn de doelen gehaald? Arbeidsbescherming en onderwijs ongeacht welstand of armoede zijn inmiddels goed geregeld. En de ‘onderkant’ is ook de afgelopen jaren telkens ‘gerepareerd’. De klappen van de recessie zijn deze keer opgevangen door de middenklasse en de hogere middeninkomens. En laat die leerkrachten en ambtenaren, bijvoorbeeld, traditioneel veelvuldig op de PvdA hebben gestemd, maar nu bijna niet meer. Kan die partij dat overleven?

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1