appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

woensdag 26 april

De Koning kan een grotere rol spelen bij het overbruggen van de tegenstellingen in de samenleving

Vandaag te gast: Jort Kelder, journalist

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Morgen wordt hij vijftig: koning Willem-Alexander. Acht op de tien Nederlanders hebben vertrouwen in hem, zo bleek gisteren uit het Eén Vandaag Opiniepanel, hoewel een kleine meerderheid vindt dat ie wel gewoon belasting zou moeten betalen.

Het staatshoofd wordt vaak genoemd als de bindende factor in onze maatschappij en geroemd als koninklijke handelsreiziger als ie het vaderlandse bedrijfsleven op sleeptouw neemt bij staatsbezoeken. Maar zou hij – in deze tijden van groeiende tegenstellingen in de samenleving niet een nóg grotere verbinder kunnen zijn? Zijn moeder heeft in het verleden bijvoorbeeld wel eens de oproep gedaan om meer allochtonen te betrekken bij – toen nog – Koninginnedag.

Uit onderzoek van een aantal jaren terug blijkt dat niet-westerse Nederlanders zich niet bijzonder verbonden voelen met het Koningshuis en er ook niet bijster warm voor lopen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1