appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

maandag 24 april

Met de nieuwe Franse president gaat er hoe dan ook een frisse wind waaien in Europa

Vandaag te gast: Anne Mulder, Lid van de Tweede Kamer voor de VVD

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Hoewel de traditionele Franse politiek gisteren in één pennenstreek aan de straat werd gezet, overheerst in de rest van Europa toch enige opluchting, nu de liberale middenkandidaat Macron de eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Wellicht een beetje voorbarig, want – hoe onwaarschijnlijk de analisten dat ook vinden – ook de anti-Europese Marine Le Pen zou theoretisch in de tweede ronde nog het Elysée kunnen winnen. In dat geval zou Frankrijk de EU vermoedelijk de rug toekeren. Maar ook in het waarschijnlijkere geval dat Macron de volgende president wordt, staat Brussel de nodige veranderingen te wachten. Want Macron wil bijvoorbeeld een Europees leger en Europese ministers van economische zaken en financiën. Verdere Europese integratie dus. En daarvan gaan bij veel Nederlandse partijen ook de haren overeind staan.

 

 

 

 

 

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1