appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

vrijdag 21 april

De WW moet weer terug naar drie jaar

Vandaag te gast: Maurice Limmen, voorzitter van het CNV

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vanmiddag gaan de werkgevers en de vakbonden om de tafel om de WW te repareren voor langdurige werklozen. En dat kan nog wel eens heel spannend worden. Die werkeloosheidsuitkering was ooit drie jaar, maar is de afgelopen jaren door de economische tegenwind teruggeschroefd naar twee jaar. Dat levert geld op, ongeveer een miljard, en het zou een prikkel zijn voor werklozen om sneller op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Maar: werkgevers en werknemers spraken ook af dat het derde jaar WW weer zou terugkeren als het economisch beter zou gaan. De sociale partners zouden dat dan zelf regelen in de cao’s. Een apart potje waar werknemers iets meer premie voor zouden betalen, los van de overheid. Goed voor vooral de oudere werklozen die niet zo makkelijk aan een nieuwe baan komen en voor wie de armoedeval dreigt. Na twee jaar in de bijstand.

Demissionair minister Asscher van sociale zaken gaf gisteren zijn fiat aan deze afspraak. Maar komt ie er ook? En is het een goed idee? Of moet de WW blijven zoals hij is?

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1