appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 25 mei 2020

maandag 25 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is vandaag Fred Teeven. Hij komt praten over zijn nieuwe boek ‘Meer dan boeven vangen’.
In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Avi Bhikhie.
Met Ad van Mierlo, directeur Taskforce RIEC Brabant en Zeeland, hebben we het over de ondermijnende criminaliteit in die regio’s.

Uitzending van 22 mei 2020

vrijdag 22 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In de week waarin het kabinet een tweede steunpakket voor ondernemers presenteerde, richten wij de blik naar voren. Hoe moet Nederland in de aanloop naar de miljoenennota van 2021 in de wedstrijd gaan zitten?
In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Catherine Keyl.
En nu de coronacrisis alweer even voortduurt komen steeds meer de gevolgen ervan aan het licht. Zo ook op het gebied van witwaspraktijken. Want wat blijkt: de coronacrisis biedt criminelen meer kansen om hun geld wit te wassen. Reporter Radio dook in de wereld van het criminele geld en samen met Hans Nelen, hoogleraar criminologie en Jolien de Vries van Reporter Radio bespreken we de meest opvallende zaken.

Uitzending van 20 mei 2020

woensdag 20 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is columnist Gijs Groenteman. Met hem praten we, een dag voor de 25ste sterfdag van Annie M.G. Schmidt, over de nalatenschap van de schrijfster. Ook Joke Linders praat mee over werk van Schmidt dat minder bekend is.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Margriet Brandsma.
En vandaag zouden er in Syrië parlementsverkiezingen worden gehouden. Maar in verband met corona zijn die uitgesteld. Toch ligt het politieke leven in het Midden-Oosten niet stil. RTL-correspondent Olaf Koens vertelt over de invloed van corona op de spanningen in zijn regio.

Uitzending van 19 mei 2020

dinsdag 19 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag is Onno Hoes, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM. Vooralsnog lijkt de coronacrisis relatief weinig invloed op de woningmarkt te hebben. Hoe bereiden makelaars en de vastgoedbranche zich voor op een mogelijke lange economische crisis?
In het Mediaforum zitten Charles Groenhuijsen en Zoë Papaikonomou.
En verder: gisteren is in Athene de Akropolis weer opengegaan voor het publiek. Maar wat heb je aan een toeristische trekpleister als er geen toeristen in je stad zijn? In Griekenland zijn relatief weinig besmettingen, maar een hele strenge lockdown. Correspondent Thijs Kettenis legt uit in wat voor spagaat het land zit.

Uitzending van 18 mei 2020

maandag 18 mei 2020, 09:30 uur

De Verenigde Naties brengen vandaag een rapport uit over de biodiversiteit. Die staat al jaren onder druk maar door de lockdown lijken meer dieren de stad op te zoeken. Bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en zangeres en onze Spraakmaker vandaag Frédérique Spigt onderzochten ooit samen het dierenleven in Rotterdam. Heeft Corona een gunstige uitwerking op de biodiversiteit?
In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Arjen Fortuin.
En vandaag begint de jaarlijkse World Health Assembly, de Algemene Vergadering van de WHO. Maar in de aanloop is het meer over onderlinge ruzies en kritiek op de WHO gegaan, dan over de pandemie-bestrijding. Daarover praten we met veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe en Brigit Toebes, hoogleraar Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief.

Uitzending van 15 mei 2020

vrijdag 15 mei 2020, 09:30 uur

New Scientist komt met een reeks interviews met wetenschappers die voorbij gaan aan de waan van de dag en beschrijven hoe corona onze maatschappij blijvend zal veranderen. Spraakmaker en hoofdredacteur van het tijdschrift Jim Jansen legt uit

En onze nieuwe anderhalve meter samenleving vraagt om nieuw gedrag. Maar hoe stuur je dat gedrag? Hoe zorg je er voor dat we niet op een kluitje gaan staan als we weer meer met het openbaar vervoer mogen? Bewegwijzeringsexpert Herbert Seevinck van ontwerpbureau Mijksenaar komt dat uitleggen.

Uitzending van 14 mei 2020

donderdag 14 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Met haar praten we over het belang van fotografie en de vraag wat hét beeld is van de coronacrisis. Ook Kees van de Veen praat mee. De fotograaf maakte een indringende reportage van een coronapatiënt op de intensive care.
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Joost Oranje.
En we praten met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij heeft net zijn jaarverslag aangeboden aan de Tweede Kamer. We hebben het hem over hoe we ervoor zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning na de decentralisaties en waarom dat nu opeens beter gaat in deze tijden van corona.

Uitzending van 13 mei 2020

woensdag 13 mei 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad. Met haar praten we over de ontwikkeling op de arbeidsmarkt tijdens en na de coronacrisis.
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Marc Josten.
En Gijsbert Kamer, muziekjournalist van de Volkskrant en zangeres Trijntje Oosterhuis vertellen over hun liefde voor soulzanger Stevie Wonder, die vandaag 70 jaar wordt.

Uitzending van 12 mei 2020

dinsdag 12 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Ed Nijpels. Gooit de coronacrisis roet in het eten van zijn klimaatakkoord?
In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Roos Schlikker.
En Ubel Zuiderveld is te gast, met hem hebben we het over de frietkraam die uit ons straatbeeld verdwijnt.

Uitzending van 11 mei 2020

maandag 11 mei 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Han ten Broeke en correspondent Lia van Bekhoven kijken we naar de nieuwe brexitonderhandelingen. Want dachten we begin dit jaar misschien nog volledig van de Brexitperikelen af te zijn is niets is minder waar. Er wordt nog steeds onderhandelt tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over een handelsakkoord en vandaag begint weer een onderhandelingsronde.
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Angela de Jong.
En programmamaker Tom Kleijn komt vertellen over de tv-special die hij maakte over de vuurwerkramp in Enschede. Nabestaanden en betrokkenen vertellen over de ramp die 20 jaar na dato nog steeds een pijnlijk levende herinnering is.

Uitzending van 8 mei 2020

vrijdag 8 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Bero Beyer. Als directeur van het Nederlands Filmfonds praat hij over de gevolgen van de coronacrisis voor de filmindustrie. De bioscopen mogen binnenkort weer bezoekers ontvangen, maar zijn er al protocollen die het mogelijk maken ook de filmindustrie zelf weer op te starten?
In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Renzo Veenstra.
En in korte tijd werd Ernst Kuipers bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg hét boegbeeld van de acute (corona) zorg in Nederland. Maar hoe was het voor hem persoonlijk om tijdens deze uitzonderlijke tijd de kar te moeten trekken? Hoe kijkt hij terug op deze roerige periode en hoe kijkt hij naar de toekomst? Hij vertelt hierover in onze uitzending.

Uitzending van 7 mei 2020

donderdag 7 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en cabaretier Diederik Ebbinge (De Luizenmoeder, Promenade) werd gevraagd een videoclip te maken voor Amsterdammers die in deze crisis hulp nodig hebben - of juist willen aanbieden.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Martha Riemsma.
En: met de trein naar het buitenland is in het algemeen nog steeds geen goed alternatief voor het vliegtuig. Maar misschien gaat dat veranderen als de coronacrisis voorbij is. Welke hordes moeten dan nog genomen worden? Dat bespreken we met de directeur van NS Internationaal, Heike Luiten.

Uitzending van 6 mei 2020

woensdag 6 mei 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is John de Wolf. Precies 50 jaar geleden won Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup 1 en schreef daarmee geschiedenis. Vandaag blikken we terug op deze historische gebeurtenis maar blikken we ook vooruit op de huidige stand van zaken bij zowel Feyenoord als de gehele voetbalwereld die gebukt gaat onder de coronacrisis.
In het Mediaforum zitten Roos Schlikker en Elger van der Wel.
En gisteren stemde de Poolse senaat tegen een controversiële wijziging van de kieswet – om per post te kunnen stemmen. De oppositie is tegen en vreest oneerlijke verkiezingen. Te gast zijn Michiel Blommestein, correspondent en Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër voor D66.

Uitzending van 4 mei 2020

maandag 4 mei 2020, 09:30 uur

Op 4 mei, 75 jaar na de bevrijding van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers samen. Maar hoe doen we dat tijdens deze coronacrisis? Het wordt hoe dan ook bijzonder, denkt Spraakmaker Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook Kim Putters, directeur van het SCP, schuift aan. Wat betekent vrijheid nog in deze tijden?

In het Mediaforum schuiven Kees Boonman en Frénk van der Linden aan.

Uitzending van 1 mei 2020

vrijdag 1 mei 2020, 09:30 uur

De Europese economie is het afgelopen kwartaal met 3,5% gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat is een recordkrimp. Wat zijn de gevolgen van die krimp en hoe komen we hier weer uit? Hoofdeconoom van ABN-AMRO én universitair docent aan de Erasmus Universiteit, Sandra Phlippen geeft haar visie.

In de podcast 'De Soldaat van Zandvoort' vertellen schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart het verhaal van soldaat El Achir ben Bouali, die in 1940 op het strand van Zandvoort aanspoelde. Hij was een van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vochten tegen de Duitse invasie.

Uitzending van 30 april 2020

donderdag 30 april 2020, 09:30 uur

We praten met Spraakmaker Paul Depla, de burgemeester van Breda, over het onderzoek naar zeven criminele Brabantse families.
In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Charles Groenhuijsen.
En met game-journalist Len Maessen bekijken we wat voor kansen 5G biedt voor games die steeds meer gestreamd gaan worden.

Uitzending van 29 april 2020

woensdag 29 april 2020, 09:30 uur

Door de coronacrisis komt het kabinet met spoedwetgeving die van tijdelijke aard is. Maar blijft tijdelijke wetgeving altijd tijdelijk? Het kabinet wil een tijdelijke wet uit 2017 om terrorisme te bestrijden namelijk permanent invoeren. Wat kunnen we daarvan leren? We vragen het aan Spraakmaker Quirine Eijkman.
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Margriet Brandsma.
En nu Vodafone de eerste stappen zet in het uitrollen van 5G in Nederland, blikken we met natuurkundige Diederik Jekel vooruit naar de toekomst met dit supersnelle netwerk. Wat kunnen we er straks mee, en wegen de mogelijke risico’s op tegen de voordelen?

Uitzending van 28 april 2020

dinsdag 28 april 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Willem Korthals Altes, oud-rechter van de rechtbank Amsterdam, bespreken we de aanpak van huiselijk geweld in Suriname. Korthals Altes was recent twee maanden in Suriname en zag dat op dit gebied flinke stappen worden gemaakt.
In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Jaap van Zessen.
En met de Vlaamse emeritus hoogleraar Luc Rasson praten we over de dood van de Italiaanse dictator Benito Mussolini, vandaag precies 75 jaar geleden. In de reportageserie van deze week stellen we aan 5 kunstenaars de vraag: Hoe vanzelfsprekend is vrijheid? Vandaag met Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja.

Uitzending van 27 april 2020

maandag 27 april 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Lotte Jensen bespreken we wat deze uitzonderlijke Koningsdag betekent voor onze nationale identiteit.
In het Mediaforum bespreken we met Ronald Ockhuysen en Bert Huisjes de maatschappij ná corona en of dictator Kim Jong-un niet stiekem is gesneuveld door het coronavirus.
Koningsdag is bij uitstek de dag dat in stad en dorp het café wordt bezocht. Maar dit jaar dus even niet. Al weken lang kunnen we niet ‘op café’ zoals onze Belgische buren dat zo mooi kunnen zeggen. Een groot gemis voor veel mensen. In Spraakmakers maken we een ode aan het café met schrijver Jan van Mersbergen.
In de reportageserie van deze week stellen we aan 5 kunstenaars de vraag: Hoe vanzelfsprekend is vrijheid? Vandaag met saxofonist Maarten Hogenhuis.

Uitzending van 24 april 2020

vrijdag 24 april 2020, 09:30 uur

Carl-Johan de Zwart bespreekt met gasten het gesprek van de dag.
Topman Ben Smith wilde zijn bonus voor KLM afhankelijk maken van de hoeveelheid staatsteun die hij krijgt. Onbegrijpelijk, vindt Minister Wopke Hoekstra die zich strijdbaar opstelt in de kwestie. Ook vanuit de maatschappij is er kritiek op de torenhoge salarissen van een bedrijf dat staatsteun ontvangt terwijl veel kleine ondernemers dreigen om te vallen. Elger van der Wel vraagt zich af: ‘Hoe leg je zoiets uit?’ Is de gunfactor van KLM dusdanig groot dat we dit wel weer zullen vergeten wanneer we zelf weer mogen vliegen?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Elger van der Wel en Spraakmaker André Rouvoet.

Verkeersinformatie? Niet meer op 3FM. De jeugd heeft zelf genoeg apps, dus was het volgens de zender tijd om te stoppen met het uitzenden van verkeersinformatie. Is er een goede inschatting gemaakt? 
President Trump heeft opgeroepen om bleekmiddel of gel te injecteren tegen het coronavirus. Dit is uiteraard extreem gevaarlijk. Waar kan je wel terecht voor de juiste informatie? Bij Sesamstraat. Het kinderprogramma heeft een engelstalige ABC gemaakt over covid-19. Overzichtelijk én toegankelijk.
Verder, langzaamaan komt er ook weer ruimte voor het maatschappelijke debat over het beleid dat gevoerd wordt in de coronacrisis. Een beleid waar moeilijk gestalte aan is te geven, omdat ook de specialisten nog veel informatie missen. We bespreken de dynamiek tussen de beleidsmakers, de rol van de pers en de oppositie. 
Tot slot: het Taalteam met Lennart van Dijk.

Uitzending van 23 april 2020

donderdag 23 april 2020, 09:30 uur

De viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgt door de coronacrisis een heel ander karakter. Geen Koningsspelen, vrijmarkten en massaal bezochte concerten in de open lucht, geen Koningsdag dus, maar Woningsdag. Koningshuisdeskundige Jeroen Snel blikt vooruit op die dag en vertelt over de rol van het koningshuis in deze crisis.

Vanmiddag begint een EU-top over het herstel van de economie na de coronacrisis. De Europese Green Deal om de economie drastisch te vergroenen speelt daarbij een belangrijke rol. Diederik Samsom is als kabinetschef van Frans Timmermans verantwoordelijk voor het plan. Hij vertelt waarom hij vindt dat de Green Deal essentieel is als manier om uit de crisis te komen.

Uitzending van 22 april 2020

woensdag 22 april 2020, 09:30 uur

Kees Boonman bespreekt de persconferentie van gisteravond. Iedereen heeft een mening en de druk van de economie is heel erg groot. De publieke opinie is erg gevoelig. Welk effect heeft het optreden van Mark Rutte en waar speelt empathie een rol? Wat is goed leiderschap?
Aan tafel zitten Kees Boonman, Elske Schouten en Spraakmaker Ron Jans.
Verder is de personele bezetting van de persconferenties divers. Gisteren zagen we Mark Rutte, Tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluisen de heer Jaap van Dissel. Er was een verschil tussen beleidsmaatregelen en de inzichten van de specialisten. Is het verschil in toon verwarrend?
Naarmate de coronamaatregelen langer duren en het mooie weer aanhoudt, neemt de zucht naar een wat lossere houding toe. Elske Schouten blikt vooruit op de aankomende recessie en wat voor effecten dat zal hebben voor de krantenwereld.
Tot slot: De effecten van de maatregelen zijn niet allerminst. De gedragstherapeut Martin Appelo sprak huidige maatregelen met kracht tegen. Hij is van mening dat het kabinet de effecten van de maatregelen op de lange termijn onderschat. Verder deed hij een oproep om in opstand te komen tegen de maatregelen. Is er plaats voor dit soort kritiek en wat is het sentiment onder de Nederlanders? Hoe doet Mark Rutte het op twitter?

Uitzending van 21 april 2020

dinsdag 21 april 2020, 09:30 uur

Hoe moeten overheid en het OV hierin samenwerken? En kunnen we lessen trekken uit ‘de coronatijd’ waarin het woon-werkverkeer voor minder files en opstoppingen zorgde? CEO van vervoersorganisatie Transdev, Pier Eringa, schuift bij ons aan om hier zijn licht op te schijnen.

En Yvette van Boven schuift aan. Zij maakte een nieuw kookboek: Nieuw boek Home Made Basics, makkelijke recepten voor elke dag.

Uitzending van 20 april 2020

maandag 20 april 2020, 09:30 uur

We worden als samenleving steeds kwetsbaarder voor digitale platlegging van belangrijke systemen. Daarom is het belangrijk dat vitale sectoren hun cybersecurity goed op orde hebben. De Algemene Rekenkamer publiceert bij ons een rapport over de grensbewaking op Schiphol. Hoe kwetsbaar is de Koninklijke Marechaussee voor digitale aanvallen? Spraakmaker en president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser, geeft zijn oordeel.
In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Angela de Jong.
En precies 35 jaar geleden kwam het nummer We Are The World op 1 in de Nationale Top40. Het nummer werd een wereldwijde hit bracht miljoenen op voor de hongerende bevolking in Ethiopië. Wat was het geheim van het succes en zou een vergelijkbaar resultaat nu nog kunnen? We hebben het erover met Atze de Vrieze.

Uitzending van 17 april 2020

vrijdag 17 april 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is de hoofdredacteur van het Medisch Contact Bertho Nieboer.
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Frénk van der Linden.
Door uitgestelde zorg vanwege de coronacrisis voltrekt zich langzaam een schaduwcrisis bij de behandeling van ernstige zieke patiënten. Chemo’s worden uitgesteld, transplantaties afgezegd - en ook het aantal kankerdiagnoses daalt hard. Maar niet omdat er minder kankerpatiënten bijkomen, legt Thijs Merkx, voorzitter Integraal Kankercentrum Nederland, uit.
En sportliefhebbers wereldwijd kijken uit naar de première van de documentairereeks The Last Dance. Een tiendelige serie over het laatste kampioensseizoen van Michael Jordan en de Chicago Bulls (97-98). Sportmarketeer Bob van Oosterhout is een van hen. Hij vertelt over zijn fascinatie voor Air Jordan en wat hem anders maakt dan alle andere sporters

Uitzending van 16 april 2020

donderdag 16 april 2020, 09:30 uur

De burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden, Sjors Fröhlich is de Spraakmaker.
In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Marc Chavannes.
Al dertig jaar werkt Ivar Schute als archeoloog bij kampen uit de Hitlerperiode. Nu schreef hij daarover een boek, ‘In de schaduw van een nachtvlinder’. We praten met hem over zijn werk, en in het bijzonder zijn werk bij het vernietigingskamp Sobibor in Polen.
En hoe is het om te werken op de COVID-afdeling van een ziekenhuis in Brabant? Met patiënten en een ziekte waar je niet voor bent opgeleid? En hoe anders is de situatie nu al weer ten opzichte van een maand geleden? Twee medisch specialisten vertellen over hun ingrijpende ervaringen van de afgelopen tijd.

Uitzending van 15 april 2020

woensdag 15 april 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en oud-ambassadeur in China Ed Kronenburg en Goos Hofstee (Clingendael) vertellen over de oplopende spanning tussen landen tijdens de coronacrisis. Hoe zorg je ervoor dat de diplomatieke kanalen openblijven?
In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Margriet Brandsma.
En met Giselinde Kuipers, hoogleraar sociologie Katholieke Universiteit Leuven, praten we over humor in coronatijd. Zij onderzoekt humor samen met tientallen collega’s uit de hele wereld, ook in tijdens tegenspoed. Zij verzamelden al tienduizenden grappen.

Uitzending van 14 april 2020

dinsdag 14 april 2020, 09:30 uur

Boris van der Ham is onze spraakmaker. Hij praat over zijn boek ‘de vrije moraal’, en hoe we die vrije moraal op de coronatijd kunnen toepassen.
In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Renzo Veenstra.
En het is morgen één jaar geleden sinds de brand in de Notre-Dame. Door de brand zijn er mythes over de bouwgeschiedenis die juist nu onderzocht kunnen worden. Wendelien van Welie, kunsthistorica aan de Universiteit van Amsterdam is te gast.

Uitzending van 13 april 2020

maandag 13 april 2020, 09:30 uur

Boris Johnson is net weer van de Intensive Care af. Rondom zijn ziektebed staat de transparantie ter discussie. Johnson bracht een week door op de IC, relatief kort. Er zijn veel verschillende gevallen bij het ziekteverloop van corona.  Wat doet deze verslaggeving van een publiek figuur voor de discussie? Ben je tijdens ziekte nog politicus of een normaal mens met recht op privacy? 
Aan tafel zitten Marc Visch en Maarten van den Boom en Spraakmaker Stijn Fens.
In meerdere gemeenten werden zendmasten in brand gestoken. Noodnummers waren hierdoor niet bereikbaar. Waarschijnlijk vond de brandstichting plaats door mensen die zich zorgen maken over dat het 5G netwerk corona zou verspreiden. Maarten van den Boom roept op om angst een plek te geven, maar om vooral ook andermans spullen te respecteren en geen vernielingen aan te richten. Hoe gaan lokale omroepen om met dit soort schade?

Vaticaankenner Stijn Fens is onze Spraakmaker vandaag en komt vertellen over zijn fascinatie voor de The Beatles. Afgelopen vrijdag was officieel het moment dat ze 50 jaar geleden bekendmaakten dat ze uit elkaar gingen. 
 
Verder is huisarts Doortje Graafmans te gast. Ze is net genezen van corona en kan dus uit eigen ervaring vertellen hoe heftig het is, maar ook hoe groot de druk straks op de reguliere zorg wordt omdat veel niet-coronabehandelingen zijn uitgesteld.

Uitzending van 10 april 2020

vrijdag 10 april 2020, 09:30 uur

De corona-crisis treft veel ondernemers. Maar het biedt ook kansen. ‘Netwerkkoningin’ en onze Spraakmaker voor vandaag Merlin Melles is een spil in het web van topondernemers. Zij geeft een inkijkje in hoe ondernemers momenteel hun toekomst veiligstellen.
In het Mediaforum zitten Gijs Groenteman en Erik Noomen.
En verder: waar het Rode Kruis de laatste decennia vooral nodig was bij grote humanitaire rampen in het buitenland is het Rode Kruis, met de wereldwijde corona-uitbraak, nu juist in Nederland hard aan het werk. En dat dit nodig is blijkt ook uit eigen onderzoek van het Rode Kruis waaruit blijkt dat Nederlanders niet altijd om hulp durven te vragen wanneer ze dit nodig hebben vanwege de coronacrisis. Bij ons in de studio om hierover door te praten, algemeen directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik.

Uitzending van 9 april 2020

donderdag 9 april 2020, 09:30 uur

Met onze Spraakmaker Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse UNESCOcommissie, praten we over de lessen uit Azië op het gebied van virusbestrijding én economie.
In het Mediaforum zitten Arjen Fortuin en Marc Josten.
Er werken vermoedelijk duizenden mensen illegaal in ons land als schoonmaker, kapper, kinderoppas, of in de horeca. Zij verliezen in de crisis nu als eerste hun baan, dus hun inkomen. Noodgedwongen terugkeren naar het land van herkomst is vaak hun enige optie nu. We praten erover met Adwin van Dijke, directeur van de stichting Company of Friends.

Uitzending van 8 april 2020

woensdag 8 april 2020, 09:30 uur

Crisismanager Marco Zannoni durft al te kijken naar een exit-strategie. Is dat niet te vroeg? En hoe moet zo’n exit-strategie er volgens hem dan uit zien? Zannoni geeft tekst en uitleg na half 11.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Sandrina Hadderingh.
Ook strafrechtadvocaat Natacha Harlequin schuift aan. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn de rechtbanken gesloten. Zittingen vinden vooral plaats via telefoon of videoverbinding. Wat betekent dit voor de rechtspraak? U hoort het straks.

Uitzending van 7 april 2020

dinsdag 7 april 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag is Hans Spekman. Als voormalig PvdA-voorzitter en campagneleider praat hij samen met politiek commentator Kees Boonman over het functioneren van onze parlementaire democratie in crisistijd en de gevolgen van de coronacrisis voor de verkiezingscampagnes.
In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Roos Schlikker.
En verder: Rop Zoutberg is al meer dan 20 jaar journalist, toch werd het nieuws hem recent te veel toen hij vanuit zijn standplaats in Spanje moest melden over een ijspaleis dat noodgedwongen een mortuarium werd.

Uitzending van 6 april 2020

maandag 6 april 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van de dag is Marjan Olfers. We hebben het over de sportwereld. Want de coronamaatregelen brengen veel sportverenigingen in de problemen. Als er niets gebeurt dreigt er een kaalslag. Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers doet een moreel appél op exploitanten en gemeentes, maar ook op de leden van deze verenigingen, die nu contributie moeten betalen zonder dat er iets tegenover staat. Verder, het zorgpersoneel presteert onder grote druk, met in verhouding weinig middelen opereren in tot nu toe niet eerder vertoonde omstandigheden. Dit alles om zoveel mogelijk patiënten te redden. Maar hoe zit het met de psychologische gezondheid van het zorgpersoneel zelf? Wat zijn de gevolgen voor hen op de lange termijn? We praten hierover met klinisch psychologen Agnes van Minnen en Rik Withaar.

Uitzending van 3 april 2020

vrijdag 3 april 2020, 09:30 uur

Carl-Johan de Zwart bespreekt met gasten het gesprek van de dag. 
Komend weekend moeten er 2400 bedden voor intensive care zijn gerealiseerd. En daarmee is de grens wel bereikt. "Meer is een illusie”, zegt bijvoorbeeld Gerton Heyne, de voorzitter van beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen. Voor meer bedden zijn gewoonweg niet genoeg verpleegkundigen beschikbaar. 
En toch roept een aantal politieke partijen, zoals de PVV en PvdA, op om 3000 bedden beschikbaar te stellen voor de IC’s. Daarom in Stand.nl de stelling: We moeten accepteren dat 2400 bedden op de intensive care het maximum is
Spraakmaker is Peter van Uhm, oud-commandant van de Nederlandse strijdkrachten. 
Boudewijn Boots in directeur operaties bij Defensie tijdens de coronacrisis. Defensiepersoneel wordt tijdens de crisis op verschillende manieren ingezet, hoe gaat de organisatie mee om? En wat is het effect van corona op de buitenlandse missies? 
En Dagmar Oudshoorn is directeur van Amnesty International. Zij praat over de manier waarop de huidige crisis de mensenrechten onder druk zet.

Uitzending van 2 april 2020

donderdag 2 april 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Sander de Kramer met hem en Ronald Kremer van Artsen Zonder Grenzen hebben we een gesprek over ebola. Want in deze tijden van corona zijn we bijna vergeten dat in Afrika een andere dodelijke epidemie heerst. Gelukkig is die nu bijna verdwenen.
In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Haroon Ali.
Dit weekend wordt in Groot-Brittannië de nieuwe leider van Labour gekozen. De vorige leider, Jeremy Corbyn, stortte Labour de afgrond in. Met correspondent Lia van Bekhoven blikken we vooruit op de verkiezing.
En we hebben audiodagboeken van drie vrachtwagenchauffeurs. Ze rijden kriskras door het door corona-geteisterde Europa en zien waar maatregelen wel, en waar ze niet worden nageleefd.

Uitzending van 1 april 2020

woensdag 1 april 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, hij probeert contact te houden met de inwoners in deze tijden, hoe doet hij dat?
In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Dieuwertje Kuijpers.
Ook spreken we met Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond. Om het aantal ziekenhuisbedden in Rotterdam en omgeving uit te breiden wordt Ahoy namelijk omgebouwd tot tijdelijk ziekenhuis, zij vertelt over deze bijzondere operatie.

Uitzending van 27 maart 2020

vrijdag 27 maart 2020, 09:30 uur

Jan Boelhouwer is een van de meest markante burgemeesters van Nederland, van de gemeente Gilze-Rijen. Hij werd vooral bekend vanwege zijn aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit in zijn gemeente, dat hij daarmee landelijk op de kaart zette. Deze maand stopt hij, omdat hij 70 jaar is geworden.
In het Mediaforum zitten Paul Römer en Zoë Papaikonomou.
En Rens van Tilburg is verbonden aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Sustainable Finance Lab. Moet Nederland akkoord gaan met aanvullende financiële noodmaatregelen voor eurolanden? Daarover praten we met hem een dag nadat de Europese leiders in een videoconferentie spraken over financiële noodmaatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Uitzending van 26 maart 2020

donderdag 26 maart 2020, 09:30 uur

De corona-uitbraak heeft onze maatschappij op z’n kop gezet. Het Sociaal Cultureel Planbureau maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de onderlinge samenhang in de maatschappij. Directeur Kim Putters legt uit wat er nodig is om deze crisis als samenleving goed te doorstaan.
In het Mediaforum zitten Catherine Keyl en Joost Oranje.
En Robbert Dijkgraaf heeft zijn wekker gezet om deze morgen met ons te praten over de corona-crisis in de Verenigde Staten, waar hij woont. Ook gaat het over de gevolgen die deze crisis heeft voor de wetenschap.
En we kijken met Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen naar de stand van de uitzendwereld.

Uitzending van 25 maart 2020

woensdag 25 maart 2020, 09:30 uur

De wereld is in de greep van de Corona-pandemie. Ook in de oudheid kwamen uitbraken van virussen voor. Wat kunnen we leren van beroemde epidemieën uit het verleden? Spraakmaker en hoogleraar Ineke Sluiter vertelt erover.
In het Mediaforum Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur Parool en Elske Schouten, adjunct-hoofdredacteur NRC.
Journalist Tom Veldhuijzen verbleef een tijdlang tussen de tbs’ers van de kliniek de Rooyse Wissel. Hij vroeg zich af: wat speelt er zich af in zo’n kliniek? Zijn zoektocht vatte hij samen in een podcast en hij komt bij ons zijn ervaringen vertellen.
En we besteden aandacht aan kwetsbare mensen met een persoonsgebonden budget (PGB). Die staan tijdens de huidige Corona-crisis namelijk achteraan in de rij voor essentiële materialen en beschermingsmiddelen en lopen daardoor gevaar.

Uitzending van 24 maart 2020

dinsdag 24 maart 2020, 09:30 uur

Journalist Maartje Willems schreef het boek Niksen, waarin ze de herkomst van het Nederlandse niksen onderzoekt. Met deskundigen sprak ze over de vraag waarom niksen zo moeilijk is. Ook Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, praat mee en legt uit waarom Nederlanders nooit hebben leren stilzitten.En de coronamaatregelen hebben een grote invloed op ouderen. Familie kan of mag vaak niet meer op bezoek komen, maar wie moet de zorg voor ouderen dan overnemen? Floris Vervat is oprichter van Senior Service, de grootste thuishulporganisatie van Nederland. Hij legt uit wat er mogelijk is en hoe kan worden voorkomen dat ouderen in een sociaal isolement terechtkomen.

Uitzending van 23 maart 2020

maandag 23 maart 2020, 09:30 uur

Met correspondent Lia van Bekhoven praten we over de coronamaatregelen in Engeland. En iets heel anders: er moet onderzoek komen naar duiveluitdrijving bij kinderen in Nederland. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van onderzoek van het tv-programma De Monitor. We praten erover met de 25-jarige Tikva bij wie als kind meermaals geprobeerd is om demonen uit te drijven.

Uitzending van 20 maart 2020

vrijdag 20 maart 2020, 09:30 uur

Carl-Johan de Zwart bespreekt met gasten het gesprek van de dag.
Het aantal coronagevallen in Nederland loopt op. Huisarts Roy Beijaert is te gast, hij kan uitleggen wat u wel en niet moet doen om uw gezondheid zoveel mogelijk te waarborgen. 
Daarnaast moeten mensen elkaar nog altijd op straat mijden en zijn scholen gesloten. Wat doet zo’n situatie met de dynamiek binnen het gezin? Opvoedkundige Marina van der Wal weet hoe je daar mee om moet gaan.  
Verder is er weer het coronavragen halfuurtje waar u uw vragen over het virus maar ook over gezin gerelateerde zaken kunt stellen.

Uitzending van 19 maart 2020

donderdag 19 maart 2020, 09:30 uur

Deze hele week is er een coronaspreekuur op het tijdstip waar je normaal Stand.nl hoort. Huisarts Roy Beijaert en Jacco Vonhof zitten klaar om vragen te beantwoorden.
Spraakmaker is Denker des Vaderlands Daan Roovers. Samen met huisarts Roy Beijaert verzorgt zij een nascholing voor huisartsen op Vlieland. Daar praten ze met zo’n zestig huisartsen over hun ervaringen. Wat zegt de problematiek die ze in de spreekkamer tegen komen over de maatschappij?
En in 1999 begon Ajax aan een internationaal avontuur met een satellietclub in Zuid-Afrika - Ajax Cape Town. Dat werd bepaald geen succes. Jonathan Ursem schreef er een boek over.

Uitzending van 18 maart 2020

woensdag 18 maart 2020, 09:30 uur

Op het tijdstip waar normaal Stand.nl zit, hebben we deze hele week een spreekuur ingericht voor vragen over de situatie rondom COVID-19.

Verder is schrijver en spraakmaker Abdelkader Benali te gast. Met he, bespreken we hoe rampspoed een inspiratiebron was in de literatuur en hoe die literatuur in de coronacrisis nog steeds troost kan bieden. En gisteren werd bekend dat alle Europese fabrieken van de Volkswagen groep dichtgaan vanwege corona. Daarnaast gaat het niet goed met de auto-industrie en met name de Duitse auto-industrie. Te gast in is Rico Luman, sector econoom automotive sector.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1