appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 28 februari 2020

vrijdag 28 februari 2020, 09:30 uur

De hele week verkende onze verslaggever Roy Heerkens de hang van mensen naar geluk. Maar kun je geluk ook op beleidsmatige manier nastreven? Geluksonderzoeker Leo Bormans is te gast en geeft zijn visie.
In het Mediaforum zitten Paul Römer en Barbara Barend.
En iets heel anders: ongeveer één miljoen Nederlanders – meer dan 6 procent van onze bevolking – heeft te maken met een zeldzame ziekte. Connie Stumpel, hoofd van de Polikliniek Klinische Genetica van het Maastricht UMC+, strijdt voor meer onderzoek en bekendheid van zeldzame ziektes. Cees Smit lijdt zelf al zijn hele leven aan een zeldzame ziekte (hemofilie) en praat over zijn ervaringen in onze uitzending.

Uitzending van 27 februari 2020

donderdag 27 februari 2020, 09:30 uur

Een half jaar is Sybrand Buma nu burgemeester van Leeuwarden, de hoofdstad van zijn geliefde Friesland. De provincie waar zijn wieg stond. Hoe bevalt het hem, ver weg van de Haagse politiek, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht? En we kijken naar belangrijke dossiers die al voorbij zijn gekomen in zijn eerste maanden.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Arjen Fortuin.
En vraag het de wielerfan en die zal zeggen: zaterdag begint het wielerseizoen past echt. Met de Omloop Het Nieuwsblad, voorheen Omloop Het Volk. We blikken vooruit met Jonne Seriese van de populaire wielerpodcast De Rode Lantaarn, en Maarten Ducrot, oud-renner en NOS-commentator.

Uitzending van 26 februari 2020

woensdag 26 februari 2020, 09:30 uur

Vandaag is onze Spraakmaker Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. We praten met hem en Marco Langbroek, wetenschapper asteroïdes en meteorieten over het project van ondernemer Elon Musk (Starlink) waarin hij 12.000 satelieten om de aarde wil laten draaien om wereldwijd internet mogelijk te maken. Maar wat zijn hiervan de gevolgen?

En we praten verder over de wereldwijde paniekerige reactie op de verspreiding van het coronavirus.. Beurscommentator en belegger Arend Jan Kamp, analyseert de huidige onrust op de financiële markten.

Uitzending van 25 februari 2020

dinsdag 25 februari 2020, 09:30 uur

Het is vandaag 40 jaar geleden dat in Suriname een coup plaatsvond. Een groep onderofficieren, onder wie Desi Bouterse, greep te macht. Het was het begin van een militair bewind dat aanvankelijk veel steun kreeg, maar dat sloeg snel om. Wij kijken op die tijd terug met Spraakmaker en oud-minister Jan Pronk, journalist Roy Khemradj en bijzonder Hoogleraar Geschiedenis van Suriname Rosemarijn Hoefte.

Uitzending van 24 februari 2020

maandag 24 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersvereniging MKB Nederland. We praten met hem en twee ondernemers over de gevolgen van het coronavirus voor het Nederlandse bedrijfsleven


NRC-journalist Derk Stokmans en hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de helft van de Haagse topambtenaren relatief onervaren is. Je weet wel, die veelbesproken banencaroussel...Hoe kan dit?

Uitzending van 20 februari 2020

donderdag 20 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Gerben-Jan Gerbrandy, oud-Europarlementariër D66. Met hem en econoom Bert Colijn hebben we het over de extra EU-top waar de 27 Europese lidstaten vanaf vandaag proberen de onenigheid over de Europese begroting op te lossen.
In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Frénk van der Linden.
En met Kitty Nooy, oud-voorzitter bureau integriteit bij het OM en oud-hoofdofficier van justitie bespreken we het aangekondigde verscherpte toezicht op het OM.

Uitzending van 19 februari 2020

woensdag 19 februari 2020, 09:30 uur

Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie is onze Spraakmaker vandaag. Met hem en Niki Kuin, hoofd behandeling bij Dienst Justitiële Instellingen, praten we over hoe agressie bij gedetineerden kan worden teruggedrongen.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Jaap van Zessen.
En trompettist Andre Heuvelman komt praten over het evenement Laydowntown: De heilzame werking van muziek: Een serie mindfulness experience concerten.

Uitzending van 18 februari 2020

dinsdag 18 februari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmakers is vandaag architectuurkenner Bob Witman. Met hem en Bram Büscher, van de Universiteit Wageningen, praten we over het platteland en de grote tentoonstelling van de Nederlandse architect Rem Koolhaas in het Guggenheim Museum in New York.
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Freek Staps.
Ook bespreken we een onderwerp dat ons vroeg- of laat allemaal treft: rouw. En dan specifiek: rouw op jonge leeftijd. Hoe is het om één of beide ouders te verliezen als je nog maar net op eigen benen staat? Politicoloog en socioloog Ameline Ansu en journalist Gijs van der Sanden gaan in gesprek over verlies en rouw bij jongvolwassenen.

Uitzending van 17 februari 2020

maandag 17 februari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.
Vanochtend trapte Radio 4 presentator Margriet Vroomans een nieuw project af: Zing mee: de Nieuwe Wereld. Koren en zangers zingen daarbij muziek die door Nederlandse gevangenen in Sumatra werd gemaakt. Vroomans vertelt er vanochtend over in Spraakmakers...
In het Mediaforum zitten Ronald Ockhuysen en Margriet Brandsma.
En al zeker 100 dagen is het onrustig in Libanon. Vorige week werd de nieuwe regering geïnstalleerd, dat leidde tot grote protesten in het hele land. Honderden mensen raakten gewond. Historicus en Libanon-kenner Martijn van der Krooij schuift aan.

Uitzending van 14 februari 2020

vrijdag 14 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is Harry Starren. In het mediaforum zitten Martha Riemsma en Paul Jansen.
Verder praten we met Wieteke Graven en Monique Hietkamp.

Een kwart van de werknemers in de zorg met deeltijdbanen zouden best meer willen werken. Het kan de werkdruk verlagen en de financiële positie van vooral vrouwen verbeteren. Het blijkt uit een rapport van de Stichting Het Potentieel Pakken.

En Eva Vriend vertelt in haar boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ over de families die de Zuiderzee verloren maar wel door moesten gaan.

Uitzending van 13 februari 2020

donderdag 13 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg. De afgelopen maanden trok hij door het land met de voorstelling Dit is Nederland. Bestaat er zoiets als dé Nederlandse volksaard? En wat zijn onze volkomen - maar vooral onvolkomenheden? Nu de laatste voorstelling in zicht komt, maakt hij bij ons de balans op. 

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Sandrine Hadderingh.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen, om 10 uur wordt het rapport openbaar. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal het onderzoek bij ons toelichten.

Uitzending van 12 februari 2020

woensdag 12 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is Kathleen Ferrier. In het Mediaforum zitten Erik Noomen en Elske Schouten.

En wie wordt de opvolger van Angela Merkel als bondskanselier? In ieder geval niet Annegret Kramp-Karrenbauer, de kroonprinses van Mutti Merkel. Want nu zij is opgestapt, ligt de machtsstrijd in het CDU weer helemaal open. Wat betekent dit voor Europa? We praten erover met Tom de Bruijn, onder meer betrokken bij het Duitsland-instituut en in het verleden onder meer de Nederlands ambassadeur bij de EU.

En: het gemeentelijke onderhoud aan de werfkelders in Utrecht loopt stroef. De gemeenteraad is boos. De Utrechtse stadshistoricus en conservator bij het Centraal Museum, René de Kam, legt uit waarom het onderhoud complex is.

Uitzending van 11 februari 2020

dinsdag 11 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is misdaadjournalist Peter R. de Vries. Na half elf hebben we het met jou over het burgerinitiatief dat jij in 2016 startte om slachtoffers van internetpesten beter te helpen. Morgen wordt het initiatief besproken in de Tweede Kamer.

Zoë Papaikonomu en Joost Oranje laten hun licht schijnen over wat er in de media allemaal voorbijkomt in het Mediaforum.

Wat maakt een man een man? In vergelijking met de talloze reflecties en analyses op vrouwen en vrouwelijkheid, is het wat mannen en mannelijkheid betreft opvallend stil gebleven. Maartje Laterveer stelde een essaybundel samen die hier op ingaat.

Uitzending van 10 februari 2020

maandag 10 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is de hoofdredacteur van New Scientist Jim Jansen. Met hem gaan we het hebben over het gegeven dat een op de honderd kinderen wordt geboren met een hartafwijking. In dertig procent wordt die afwijking pas na de bevalling ontdekt. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht start binnenkort een onderzoek om het hart van ongeboren kinderen beter in beeld te krijgen. Cardioloog Heynric Grotenhuis licht het onderzoek toe.

Over drie jaar gaat de eerste Nederlandse vrouw de ruimte in: Mindy Howard gaat als begeleider mee op een commerciële ruimtevlucht. Howard vertelt over hoe ze haar meisjesdroom wist waar te maken.

En Pieter Klok en Gijs Groenteman hun licht schijnen over wat er in de media allemaal voorbijkomt.

Uitzending van 7 februari 2020

vrijdag 7 februari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Marjan Olfers, morgen presenteert de KNVB namelijk een plan om racisme is het voetbal tegen te gaan. Wat moet er volgens Olfers instaan en hoe zorgen we voor een cultuurverandering in het voetbal? Ook Saskia Belleman schuift aan. Vandaag start het proces in de geruchtmakende zaak van de bioscoopmoorden in Groningen.

Uitzending van 6 februari 2020

donderdag 6 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Met hem gaan we praten over wat er allemaal misging nadat hackers een aanval uitvoerden op de Universiteit Maastricht.
In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Marc Josten.
En de FNV inventariseerde de afgelopen maanden hoe stagiairs in de zorg aan hun lot worden overgelaten. Dat is niet alleen schadelijk voor de stagiairs, maar voor de hele zorg. Te gast zijn Cor de Beurs van de FNV en Marieke Klomp die in de Geestelijke Gezondheidszorg stagiaires moest begeleiden.

Uitzending van 5 februari 2020

woensdag 5 februari 2020, 09:30 uur

Met communicatie-adviseur en oud VVD-campagnestrateeg Jan Driessen praten we over het electorale jaar dat op punt van beginnen staat. Zijn de partijen up-to-date en kunnen zij een vuist maken tegen de goed georganiseerde organisatie die Forum van Democratie al tijden in de campagnestand heeft staan?
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Dieuwertje Kuijpers.
En journalist en onderzoeker Margalith Kleijwegt is te gast. Zij heeft op verzoek van burgemeester Halsema de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met jonge vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, uitbuiting en armoede en heeft deze verhalen gebundeld.

Uitzending van 4 februari 2020

dinsdag 4 februari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker van vandaag is Özcan Akyol, hij interviewt zijn gasten in zijn nieuwe programma ongescript, open en persoonlijk in een kappersstoel. Precies zoals Ghislaine hém straks gaat interviewen, zonder de kappersstoel dan.
In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Renzo Veenstra.
Ook hebben we het over kinderen met een meervoudige beperking die geen onderwijs volgen. Uit een enquête van Reporter Radio blijkt dat een groot deel geen onderwijs volgt. In de uitzending spreken we hierover met Klaas den Tek van Reporter Radio en Erika van de Bilt, moeder van een kind met een meervoudige beperking.

Uitzending van 3 februari 2020

maandag 3 februari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker van vandaag is Onno Hoes, voorzitter van Makelaarsvereninging NVM. We hebben meer aandacht voor wonen. Het aantal inwoners in Nederland groeit hard. Het vereist dat er minimaal 1,4 miljoen nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd. Met alleen bouwen in de stad gaan we dat niet redden. Ook bouwen in het Groene Hart moet een serieuze optie zijn, vindt de denktank DenkWerk. Namens de denktank schuift Frans Blom aan voor een toelichting.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Angela de Jong.

En het is morgen 75 jaar geleden dat wereldleiders Stalin, Churchill en Roosevelt bijeenkwamen voor de zevendaagse Conferentie van Jalta. Met Ruslandkenner Hubert Smeets blikken we terug op deze conferentie en zoeken we een antwoord op de vraag hoe de deze conferentie de huidige machtsverhoudingen in Europa heeft bepaald.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1