appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 15 januari 2021

vrijdag 15 januari 2021, 09:30 uur

Het kabinet trekt vanmiddag haar conclusies uit de toeslagenaffaire, maar de lessen voor de langere termijn worden waarschijnlijk snel weer vergeten. Spraakmaker Arno Visser van de Algemene Rekenkamer maakt zich daar zorgen over, want de kans op herhaling is dan levensgroot.

Niet alleen topsporters gebruiken doping, het wordt ook steeds meer door krachtpatsers in de sportschool gebruikt. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, deed onderzoek naar dit fenomeen.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Zoë Papaikonomou.

Uitzending van 14 januari 2021

donderdag 14 januari 2021, 09:30 uur

Het CDU, de grootste partij van Duitsland, kiest dit weekend een nieuwe voorzitter. Wie zijn de belangrijkste kandidaten en welke problemen moeten ze overwinnen om het CDU aan de macht te houden? We bespreken het met Spraakmaker Marja Verburg van het Duitsland Instituut, én met Sterre Lindhout, correspondent in Berlijn voor de Volkskrant.

En wat betekent rouwen, als je als jonge twintiger ineens wees wordt? Gijs van der Sanden schreef daarover het boek: De dingen die je vergeet.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Ingrid Spijkers.

Uitzending van 13 januari 2021

woensdag 13 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is oud SP-leider Emile Roemer,
tegenwoordig waarnemend burgemeester van Alkmaar én voorzitter van
veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. En dus heeft dagelijks te maken met de
coronamaatregelen. We nemen alle uitdagingen met hem door....   

In de Zuid-Italiaanse regio
Calabrië gaat vandaag een van de grootste processen van de afgelopen decennia
tegen de maffia van start. We praten erover met onderzoeksjournalist Gabriella Adèr.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Thomas Muntz.

Uitzending van 12 januari 2021

dinsdag 12 januari 2021, 09:30 uur

Morgen gaat de 35ste editie van het festival Eurosonic Noorderslag van start. Reden om eens in de historie van het muziekfestival te duiken. Dat doen we met de oprichter Peter Smidt en met Spraakmaker Jan Douwe Kroeske die er al dertig jaar presenteert.

En de mens een groepsdier? Volgens sociaal psycholoog Paul van Lange gaat onze voorkeur toch echt uit naar tweetallen. Dat blijkt uit zijn recentste onderzoek.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Haroon Ali.

Uitzending van 11 januari 2021

maandag 11 januari 2021, 09:30 uur

Deze week zullen alle 25 vaccinatielocaties van de GGD opengaan. Hoe verloopt het vaccineren tot nu toe? We praten erover met Andre Rouvoet, voorzitter van GGD-GHOR, de koepel van 25 regionale GGD’en.

En microplastics zijn héle kleine deeltjes plastic, maar we weten er maar weinig van. Bijvoorbeeld wat ze doen als ze in ons lichaam terechtkomen. Dat moet veranderen, zegt onder andere eco-toxicoloog Heather Leslie.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Arjen Fortuin.

Uitzending van 8 januari 2021

vrijdag 8 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker en ziekenhuisbestuurder Inge de Wit kijken we terug op een bewogen week, waarin in razend tempo alles klaar gemaakt moest worden voor de vaccinaties van het acute zorgpersoneel.

En na een winterstop van nog geen twee weken gaat de Eredivisie morgen weer verder. Maar waar de professionals nog mogen voetballen, zitten de amateurs thuis duimen te draaien. Met KNVB-voorzitter Just Spee bespreken we de stand van het voetbal in coronatijd. 

Uitzending van 7 januari 2021

donderdag 7 januari 2021, 09:30 uur

Met spraakmaker en journalist Tom Kleijn hebben we het over de documentaire ‘verloren jongens’. Waarin hij op zoek gaat naar twee minderjarige vluchtelingen die in 2018 vermist worden in Nederland. Waar zijn ze nu en waar komen ze vandaan?

En abortusactiviste Rebecca Gomperts werd in 2020 door het Amerikaanse blad Times verkozen als een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Jarenlang voer ze de oceanen over om vrouwen die een abortus wilden te helpen in landen waar dat niet kon. Nu vindt ze het tijd om haar blik weer op Nederland te richten.

In het Mediaforum zitten Tijs van den Brink en Renzo Veenstra.

Uitzending van 6 januari 2021

woensdag 6 januari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is astronaut André Kuipers en Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office schuift aan. Met hen gaan we het hebben over de te verwachten hoogtepunten van het komende ruimtejaar.

En met huishoudgoeroe Zamarra Kok praten over hoe corona ons schoonmaakgedrag heeft veranderd en hopelijk ook verbeterd.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Frénk van der Linden.

Uitzending van 5 januari 2021

dinsdag 5 januari 2021, 09:30 uur

Een jaar na de brandbrief van de Nationale en Kinderombudsman lijkt het daklozenprobleem allerminst opgelost. Ombudsman Reinier van Zutphen doet opnieuw een oproep. 

 
De moordlijst telt afgelopen jaar 119 slachtoffers. Achter elk getal schuilt een groot menselijk drama. Met spraakmaker en strafrechtadvocaat Clarice Stenger en misdaadverslaggever Gerlof Leistra hebben we het over de moorden van 2020 en welke rol corona daarin had.


In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Marc Chavannes.

Uitzending van 4 januari 2021

maandag 4 januari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker Rob Bertholee, oud hoofd van de AIVD en oud commandant van de Landstrijdkrachten kijken we naar de mogelijke dreigingen voor Nederland het komende jaar.

En zowel de zorg als het onderwijs worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Roger van den Berg kent ze allebei van binnenuit. Hij is zowel leerkracht in groep 5 als verpleegkundige op een kinder IC.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Ward Wijndelts.

Uitzending van 30 december 2020

woensdag 30 december 2020, 09:30 uur

Onze spraakmaker is politiechef Martin Sitalsing. Met hem praten we ook over de jaarwisseling én kijken we terug op een bewogen jaar, met onder meer Black Lives Matter.

Met psycholoog Douwe Draaisma spreken we vervolgens over de werking van ons geheugen. Hoe zullen we ons 2020 gaan herinneren?

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Jaap van Zessen.

Uitzending van 29 december 2020

dinsdag 29 december 2020, 09:30 uur

Eppo van Nispen, directeur van het instituut voor Beeld en Geluid, is onze Spraakmaker. Met hem praten we over de traditie rond Oud en Nieuw, uiteraard gaat dat gepaard met een aantal geluidsfragmenten uit het archief.

En Paul Koster, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters, komt uitleggen waarom de aandelenbeurs weinig last leek te hebben van dit coronajaar.

Uitzending van 28 december 2020

maandag 28 december 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is cabaretière Sanne Wallis de Vries. Samen met haar kijken we of er dit jaar ook nog iets te lachen viel. En na elf uur praten we met twee leden van het Spraakmakers-netwerk die beiden tijdens de lockdown in het voorjaar voor Spraakmakers verslag gedaan van hun belevenissen: schooldirecteur Ronald Pieck en Miranda van Dijk, docent journalistiek maar ook moeder en mantelzorger van de verstandelijk gehandicapte Marijn, we blikken terug op hun jaar. 

Uitzending van 25 december 2020

vrijdag 25 december 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 24 december 2020

donderdag 24 december 2020, 09:30 uur

Met twee presidenten van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, Ineke Sluiter en Robbert Dijkgraaf, selecteren we vandaag de wetenschappelijke parels van 2020. Omdat er ook veel wél goed ging in dit jaar.

En met Sluiter en Dijkgraaf praten we ook door over de omstandigheden waaronder deze wetenschappelijke parels tot stand kwamen. Want was er eerder een jaar waarin we zo massaal hingen aan de wetenschap, en die tegelijkertijd zo sterk in twijfel werd getrokken?

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Catherine Keyl.

Uitzending van 23 december 2020

woensdag 23 december 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker en kunstenaar Lucas de Man bespreken we de parels uit de kunst van 2020.  

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Avi Bhikhie.

En met Wendelien van Welie, kunsthistorica aan de Universiteit van Amsterdam hebben we het over de Notre Dame, omdat op kerstavond in Parijs voor het eerst in anderhalf jaar het koor weer zal zingen nadat de kathedraal in 2019 zwaar beschadigd raakte door een brand.  

Uitzending van 22 december 2020

dinsdag 22 december 2020, 09:30 uur

Spraakmaker Mark Tuitert, oud-schaatser, ondernemer en commentator selecteert de mooiste Sportmomenten van 2020 voor ons.

In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Frénk van der Linden.

Met Rens Dietz praten we over de geschiedenis van de Punk en waarom die muziek in deze tijd weer aan een revival bezig is. Dietz beschrijft het in zijn boek ‘Geloof de Hype’.

Uitzending van 21 december 2020

maandag 21 december 2020, 09:30 uur

We spitten met Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool, door de parels van de nieuwsverslaggeving van het afgelopen jaar. Hij las heel veel kranten, zag documentaires en keek veel tv. Maar in welke producties ziet hij journalistieke hoogtepunten?

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Elger van der Wel.
Met historicus en Pim Mulier-biograaf Daniël Rewijk praten we over de Elfstedentocht van Pim Mulier. De sportpionier reed vandaag precies 90 jaar geleden voor het eerst de Tocht der Tochten. Hierna vormde hij de Friese traditie om tot een schaatswedstrijd van Nationaal belang, waar we nu alweer jaren naar smachten.

Uitzending van 18 december 2020

vrijdag 18 december 2020, 09:30 uur

Vandaag een uitgebreid politiek forum met Floor Bremer, Kees Boonman, Han ten Broeke en Hans Spekman. Hoe gaan de lijsstrekkers het kerstreces in? Zeker nu er een genadeloos rapport over de toeslagenaffaire ligt.

Deze week gingen de scholen weer dicht. Voor kinderen die opgroeien in een achterstandssituatie kan dat wel eens grote gevolgen hebben. We bespreken het met Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds.

Uitzending van 17 december 2020

donderdag 17 december 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is Daan Roovers, Denker des Vaderlands. Met haar praten we over de vraag: hoe gaat het met ons na negen maanden coronacrisis? Werk aan de winkel, want het gevoel van saamhorigheid is terug naar het niveau van voor de crisis.

De Russische president Poetin neemt 2 keer per jaar uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. In het voorjaar zijn het gewone burgers, in december journalisten die ze mogen stellen. Door corona worden deze twee bijeenkomsten dit keer gecombineerd tot 1 groot online Poetingmoment. Ruslanddeskundige Helga Salemon blikt vooruit.

In het Mediaforum zitten Tom Kleijn en Haroon Ali.

Uitzending van 16 december 2020

woensdag 16 december 2020, 09:30 uur

De Raad voor de Rechtspraak pleit voor meer rechters en meer geld
voor de rechterlijke macht. Voorzitter Henk Naves blikt bovendien terug op een
uitzonderlijk jaar vol corona-achterstanden en nieuwe werkwijzen.

 Stier
Herman
werd
wereldberoemd doordat er in de jaren negentig met zijn genen geknutseld
werd. Hoe gaan we nu, 30 jaar later, om met de genetische manipulatie van dieren?

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Kefah Allush.

Uitzending van 15 december 2020

dinsdag 15 december 2020, 09:30 uur

Henri Bruning, Roel Houwink. De kans is groot dat je nog nooit van deze namen hebt gehoord. Het waren namelijk ‘foute’ schrijvers in de oorlog. Hun verhaal is vanaf morgen te zien op een online tentoonstelling van het Literatuurmuseum.

En strafrechtadvocaat Merel Pontier verhuisde naar Texas om de terdoodveroordeelde Clinton Young bij staan. Wat motiveert haar?

In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Joost Oranje.

Uitzending van 14 december 2020

maandag 14 december 2020, 09:30 uur

Mensen
afschepen met een uitkering is niet meer van deze tijd. Werk moet het
devies zijn, desnoods met behoud van uitkering. Daarom breekt Marjolein
ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad en Spraakmaker vandaag een lans voor de basisbaan.  

Nu
het coronavaccin er is, moet het nog over de hele wereld verspreid
worden. Een enorme logistieke klus, maar grote internationale
vervoerders als DHL zijn er klaar voor.

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi en Arjen Fortuin.

Uitzending van 11 december 2020

vrijdag 11 december 2020, 09:30 uur

Het Mauritshuis verandert voor één dag in een tattooshop. Directeur van het museum Martine Gosselink is vandaag onze Spraakmaker.


Veel patiënten met een chronische ziekte krijgen maar moeilijk extra medische hulpmiddelen vergoed. Onder meer de stomavereniging stuurt daarom een brandbrief naar het Ministerie van VWS. Voorzitter Sanne Blom licht de bezwaren toe.

Uitzending van 10 december 2020

donderdag 10 december 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma en Winand Quaedvlieg, hoofd van het kantoor in Brussel van werkgeversorganisatie VNO-NCW bespreken we de Europese uitdagingen tijdens de top in Brussel.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Paul Jansen.

En Bitcoins en andere crypromunten zijn razend populair. We spreken met Lucas Wensing van cryptobedrijf Amdax over de ontwikkelingen op de cryptomarkt.

Uitzending van 9 december 2020

woensdag 9 december 2020, 09:30 uur

Nu corona onze levens en ook ons zorgsysteem al maanden beheerst, is de nood voor innovatie en slim werken hoog. Maar hoe voer je dat in? We praten erover met onze Spraakmaker Gijs Coppens, gz-psycholoog en met Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

We hebben een bijzonder gesprek met Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Luister zo naar haar indrukwekkende verhaal.

Uitzending van 8 december 2020

dinsdag 8 december 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is vanochtend oud-Amerika correspondent Tom Klein. Hij vertelt over de aanstaande machtswisseling in de VS van Trump naar Biden.
In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Freek Staps.
Verder bespreken we het coronaverlanglijstje van Marco Zannoni, directeur COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Uitzending van 7 december 2020

maandag 7 december 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en oud-voetballer Evgeniy Levchenko is betrokken bij de strijd van de Wit-Russische topsporters tegen president Loekasjenko. Dat is gevaarlijk, want het kan je je plek in een nationaal team kosten.

In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Angela de Jong.

En hoeveel invloed heeft corona op vrijwilligerswerk? Op deze dag van de vrijwilliger spreken we met Joost van Alkemade, directeur van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en Ayse Koc, vrijwilliger bij buurthulp in Amersfoort.

Uitzending van 4 december 2020

vrijdag 4 december 2020, 09:30 uur

Het is bijna 40 jaar geleden dat John Lennon werd vermoord. Nog steeds kent bijna iedereen deze ex-Beatle, maar hebben we wel een juist beeld van wie hij was? We praten erover met een Beatles-kenner en een Beatles-fan.

In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Leonard Ornstein.

Syrië is een beetje van onze radar verdwenen, maar de armoede daar neemt snel toe. Journalist Fernande van Tets is Syrië-expert en woonde recent nog in Damascus. Hoe schrijnend is de situatie in Syrië?

Uitzending van 3 december 2020

donderdag 3 december 2020, 09:30 uur

Het nieuwe boek Op zoek naar Soldaat van Oranje, werpt een unieke blik op het grote succes van de film en de langstlopende Nederlandse musical ooit. Aan tafel auteur Bart Juttman en acteur Jeroen Krabbé.
In het Mediaforum zitten Wouter de Winther en Tijs van den Brink.
Rick Brink stopt per 1 januari als ‘minister van Gehandicaptenzaken’, vertelt hij straks bij Spraakmakers. We praten met hem over zijn ‘ministerschap’ en zijn persoonlijke drijfveren.

Uitzending van 2 december 2020

woensdag 2 december 2020, 09:30 uur

Precies tien jaar geleden stemde de FIFA in met WK’s in Rusland en Qatar. Hoogleraar Marjan Olfers en journalist Willem Feenstra vertellen over een van de meest controversiële beslissingen uit de geschiedenis van de wereldvoetbalbond.

 In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Roos Schlikker.

De
Europese Ruimtevaartorganisatie ESA gaat rommel in de ruimte laten
opruimen. Een operatie die een hoop ellende kan voorkomen, máár als het
misgaat ook veel ellende kan veroorzaken. Hoe doe je dat, stofzuigen in de ruimte?

Uitzending van 1 december 2020

dinsdag 1 december 2020, 09:30 uur

Heeft Shell moedwillig
mensen in gevaar gebracht door te blijven investeren in de olie- en
gasproductie? Over die vraag buigt de rechter zich vandaag. Spraakmaker Jelmer Mommers legt uit wat deze rechtszaak uniek maakt.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Marc Chavannes.

Cartoonist Tom Janssen zit 45 jaar in het vak. Hij is het meest bekend van zijn politieke spotprenten in dagblad Trouw. Museum Beeld en Geluid wijdt nu een tentoonstelling aan zijn oeuvre van ruim 12.000 tekeningen.

Uitzending van 30 november 2020

maandag 30 november 2020, 09:30 uur

Desi Bouterse verschijnt vandaag voor de krijgsraad in het hoger
beroep rond de Decembermoorden. We bespreken het met Spraakmaker Noraly Beyer en
nabestaande Romeo Hoost.

In het Mediaforum zitten Pieter Klok en Avi Bhikhie.

Unilever is sinds gisteren
op papier een volledig Brits
bedrijf. Opmerkelijk, want het plan van Unilever was juist om
volledig Nederlands te worden. En hoe zit het dan nu met die naheffing?
Journalist Jeroen Smit
vertelt.Uitzending van 27 november 2020

vrijdag 27 november 2020, 09:30 uur

De kortingen en reclames vliegen ons om de oren. Met Spraakmaker en hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen praten we over Black Friday. Breken we ondanks corona weer alle kooprecords?

Een van de grootste jazzmuzikanten ter wereld, Sonny Rollins, speelde in 1967 in Nederland. Van de legendarische tournee zijn nu betere opnames gevonden. Frank Jochemsen van het Jazzarchief en drummer Han Bennink over de unieke opnames en Rollins’ muziek.

Uitzending van 26 november 2020

donderdag 26 november 2020, 09:30 uur

Voor de negende keer organiseert New Scientist het ‘Gala van de Wetenschap’. Thema is big data en kunstmatige intelligentie. Die ontwikkelen zich snel, maar het wetboek van strafrecht uit 1926 blijft achter. Waar ligt de grens van de samensmelting van mens en machine?
In het Mediaforum zitten Bert Huisjes en Ronald Ockhuysen.
Mensen die een verkeerde psychiatrische diagnose krijgen komen daar vaak maar moeilijk van af. Patiënten krijgen soms jarenlang verkeerde of onnodige medicatie, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Hoe kan dit probleem worden opgelost?

Uitzending van 25 november 2020

woensdag 25 november 2020, 09:30 uur

Een
muziekalbum, eigen kledinglijn, miljoenen online volgers: sporters
maken van zichzelf een merk, maar nemen óók steeds meer een
maatschappelijke rol in. Sportmarketeer Ruud van der Knaap schuift aan. 

In het Mediaforum zitten Elger van der Wel en Elske Schouten. 

Oud-commandant
der Strijdkrachten Peter van Uhm vertelt over de Taliban in
Afghanistan. De VS halen bijna de helft van de troepen terug. Wat
betekent dit voor de vredesonderhandelingen?

Uitzending van 24 november 2020

dinsdag 24 november 2020, 09:30 uur

Fotoarchieven, films, kranten, radio en tv-programma’s. Het is tegenwoordig steeds meer online aanwezig. Maar voor het grote publiek niet altijd makkelijk te vinden. Een groeiend aantal erfgoedinstellingen als rijksarchieven, bibliotheken en musea hebben daarom de handen ineen geslagen. Morgen start de campagne Geheugen van Nederland. Eén van de initiatiefnemers is het Instituut voor Beeld en Geluid, daarom is directeur Eppo van Nispen vanochtend te gast.

In het Mediaforum zitten Dieuwertje Kuijpers en Freek Staps.

Brazilië is deze week onrustig door een geweldsincident in een supermarkt. Een zwarte man werd doodgeslagen door twee witte bewakers. Het racismedebat laait op in een land dat prat gaat op anti-racisme, op het zijn van een mengelmoes. Correspondent Nina Jurna duidt.

Uitzending van 23 november 2020

maandag 23 november 2020, 09:30 uur

Oud-politierechercheur Marcel
van de Ven schreef een jeugdroman voor tieners over criminaliteit. Over hoe
snel het mis kan gaan als je de verkeerde keuzes maakt. Met hem en Spraakmaker
en jeugdrechtadvocaat Clarice Stenger bespreken we de dilemma’s rond
wapenbezit, groepsdruk en sexting.

In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Ward Wijndelts.Met journalist en filmmaker Els
van Driel praten we over de Syrische broers Jano en Shiro die na een lange
tocht over de Balkan in Nederland terechtkwamen. Hun verhaal werd gefilmd door
onder meer Els van Driel.

Uitzending van 20 november 2020

vrijdag 20 november 2020, 09:30 uur

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichonovskaja is in Nederland om steun te vragen voor de strijd tegen president Loekasjenko. PvdA- Kamerlid Lilianne Ploumen wil dat Nederland helpt om bewijzen tegen misdaden van het regime te verzamelen, maar hoe doe je dat? Daarover praten we met haar en Spraakmaker Fons Orie, voormalig rechter van het Joegoslavië-tribunaal.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Catherine Keyl.

En komt de HEMA in handen van Jumbo-familie Van Eerd? Dat wordt nog spannend, nu HEMA hard getroffen wordt door de coronacrisis. Aan tafel financieel journalist Stefan Vermeulen, die een boek schreef over de roerige jaren van HEMA.

Uitzending van 19 november 2020

donderdag 19 november 2020, 09:30 uur

Terwijl de topadviseurs van premier Boris Johnson de benen nemen, gaat de Brexit-onderhandeling de meest cruciale week in. Maar zijn we na 31 december eindelijk van deze soap verlost? Daarover praten we met Spraakmaker en Europadeskundige Rem Korteweg en Brexit-watcher Kees Boonman.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Jan Slagter.

En na elf uur praten we over de legendarische goochelaar Fred Kaps. Hij werd als enige drie keer wereldkampioen goochelen en had optredens over de hele wereld. Michiel van Zeist, zelf ook goochelaar, schreef een boek over de goochellegende. En ook Hans Kazàn zal meepraten, want: waar komt de ‘Ka’ van Kazàn vandaan?

Uitzending van 18 november 2020

woensdag 18 november 2020, 09:30 uur

Beatrix: van prinses tot prinses. Een fotoboek, samengesteld door Leo Blom, chef foto van het ANP. Hoe kwam hij tot zijn selectie? En wat zeggen de foto’s over de levensloop van Beatrix? Hij vertelt het samen met EO-presentator en onze spraakmaker Jeroen Snel.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Sandrina Hadderingh.

De Sociale Werkplaats moet weer terug, betoogt de SP samen met het CDA in een initiatiefnota. Onzin, zegt onze gast Saskia Rosmalen. Zij is directeur van Onbeperkt Aan De Slag dat werkgever en werkzoekende met een arbeidsbeperking bij elkaar brengt.

Uitzending van 17 november 2020

dinsdag 17 november 2020, 09:30 uur

Twee weken na de Amerikaanse verkiezingen verschijnen vandaag de memoires van Barack Obama, over zijn periode in het Witte Huis. We praten erover met Spraakmaker en Amerika-correspondent Michiel Vos en Guus Valk, auteur van het boek Obamaland.

In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Joost Oranje.

En vandaag wordt in IJsselstein één van de nog slechts drie bewaard gebleven gouden Geuzenpenningen geveild. Historicus Sander Wassing vertelt hoe belangrijk deze penningen waren in aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog.

Uitzending van 16 november 2020

maandag 16 november 2020, 09:30 uur


Met Spraakmaker Wim Voermans gaat het over de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag die vandaag begint..
De commissie moet boven water krijgen wie er politiek verantwoordelijk
was voor de toeslagenaffaire en welke fouten er door ambtenaren en
bewindslieden zijn gemaakt. 

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Kefah Allush.


De
tien grootste gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan de
zorg voor kinderen met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van
tv-programma De Monitor. We praten erover met zorgeconoom Jochen Mierau
en Patty van der Putte, moeder van een zoon met autisme.Uitzending van 13 november 2020

vrijdag 13 november 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en misdaadjournalist Mick van Wely hebben we het over motorclub No Surrender. Vandaag doet de rechtbank in Groningen uitspraak in de zaak tegen vier voormalig kopstukken van motorclub. Mick van Wely volgde de club intensief.

En met sporthistoricus Jurryt van de Vooren bespreken we de penalty in het voetbal. Wanneer ontstond die? En hoe groot is de invloed van de strafschop op de resultaten in WK, EK’s of bijvoorbeeld de Nations League die dit weekend weer gespeeld wordt?  

Uitzending van 12 november 2020

donderdag 12 november 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Merel van Vroonhoven en Edith Hooge, voorzitter van de onderwijsraad kijken we naar het passend onderwijs. Sinds 2014 ingevoerd om kinderen met een beperking in het reguliere onderwijs een plek te geven. Maar dit blijkt op heel veel scholen niet te werken, hoe is dit op te lossen?

Bij een groot deel van de gezinnen waarbij een melding komt van huiselijk geweld is anderhalf jaar later nog steeds geweld aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut dat 1000 gezinnen anderhalf jaar lang heeft gevolgd.

Uitzending van 11 november 2020

woensdag 11 november 2020, 09:30 uur

Met spraakmaker Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens kijken we naar botsende grondrechten zoals vrijheid van godsdienst, meningsuiting en onderwijs.

In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Marc Josten.

Ferry Zandvliet was vijf jaar geleden in concertzaal Le Bataclan toen daar een terroristische aanslag werd gepleegd. Die vreselijke avond veranderde zijn leven - in positieve zin. Hij schreef er een boek over: Souvenirs, beter na Bataclan.

Uitzending van 10 november 2020

dinsdag 10 november 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker Jet Bussemaker, de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, praten we over de vraag hoe structurele tekorten in de zorg kunnen worden tegengegaan. Verpleegkundige Martine Hofstede sluit daarbij aan.
In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Roos Schlikker.Met Ster-directeur Frank Volmer en Sven Vening die een reclamebureau leidt praten we over hoe corona de advertentiemarkt heeft veranderd. En we gaan weer luisteren naar verhalen uit het Jeroen Bosch- ziekenhuis.

Uitzending van 9 november 2020

maandag 9 november 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker vandaag, sterrenkundige Heino Falcke, werd wereldberoemd met zijn foto van een Zwart Gat. Hij schreef er een boek over en hij legt vanochtend uit waarom kennis van die zwarte gaten en van het heelal zo belangrijk voor ons beeld van God en onze eigen vrije wil.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Arjen Fortuin.

Leonie ter Braak liep maandenlang rond in de centrale hal van het Erasmus MC op zoek naar verhalen van patiënten en hun geliefden.

Uitzending van 6 november 2020

vrijdag 6 november 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker van vandaag is Freek de Jonge. Sportjournalist
Maarten Bakx en oud-voetballer Pascal Heijne komen praten over ‘de
Golden Boys’. Bakx schreef een boek over een dit veelbelovende
jeugdteam van Ajax, dat het tóch niet gered heeft.  En
met predikant Dick Couveé praten we over zijn afscheid van de
Pauluskerk, waarbij hij pleit voor een veel betere behandeling van
arbeidsmigranten.

Uitzending van 5 november 2020

donderdag 5 november 2020, 09:30 uur

We praten met Jacco Vonhof van MKB-Nederland over het thuiswerken dat maar niet echt wil vlotten.

Willemijn van Erp is specialist ouderengeneeskunde en promoveert in Nijmegen op een onderzoek naar mensen met een niet-responsief waaksyndroom (NWS). De zorg voor deze aller zwaarste patiënten kan in Nederland nog veel beter.   

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1