appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 16 april 2021

vrijdag 16 april 2021, 09:30 uur

We geven advies aan de informateurs: wat moet er in een nieuw regeerakkoord zéker staan? Onze Spraakmaker Ineke Sluiter, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), geeft haar input voor aan de formatietafel.

En: na een langdurige renovatie keert de VOC-replica ‘Amsterdam’ vandaag terug aan de steiger van het scheepvaartmuseum. Met conservator Diederick Wildeman bespreken we de nieuwe toekomst van het schip en het museum.

Uitzending van 15 april 2021

donderdag 15 april 2021, 09:30 uur

Het aftellen naar de Olympische Spelen is begonnen. Over 99 dagen is het zover en Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF komt vertellen hoe de ploeg ervoor staat. 

En Spraakmaker is Emile Roemer, hij doet aanbevelingen over hoe de kwaliteit in de rijschoolbranche vergroot kan worden. 

Uitzending van 14 april 2021

woensdag 14 april 2021, 09:30 uur

Het is vandaag de Nationale Poepdag, een initiatief van de Maag Lever Darmstichting. De dag is in het leven geroepen om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken en dat is hard nodig, vindt ook onze Spraakmaker, kinderarts Marc Benninga.

En: wat is de Staat van ons Onderwijs? Dat weet de Inspecteur van het Onderwijs, Alida Oppers, want zij presenteert - zoals elk jaar - een rapport over de uitdagingen in lager, middelbaar en hoger onderwijs. En die zijn er door corona niet minder op geworden. Oppers is samen met minister Arie Slob van OCW te gast.

Uitzending van 13 april 2021

dinsdag 13 april 2021, 09:30 uur

Vandaag start de Ramadan, de tweede in coronatijd. Spraakmaker en culinair schrijver Nadia Zerouali en docent en programmamaker Karim Amghar kijken uit naar een maand van bezinning.  

En vrijdag start het jaarlijkse congres van de Communistische Partij in Cuba. Raúl Castro verdwijnt formeel naar de achtergrond, is dit het einde van een tijdperk? We spreken erover met Dirk Kruijt, emeritus hoogleraar culturele antropologie. 

Uitzending van 12 april 2021

maandag 12 april 2021, 09:30 uur

Oud-minister en Spraakmaker Winnie Sorgdrager trok harde conclusies na de fipronil-affaire: ‘De NVWA heeft onvoldoende gecoördineerd, te lang te weinig verantwoordelijkheid genomen, rommelig gecommuniceerd en haar taak als controleur niet waargemaakt.’ Vandaag doet de rechter uitspraak tegen de ondernemers van Chickfriend, waartegen twee jaar is geëist. 

Er ligt nog altijd een groot taboe op praten over psychische problemen na de zwangerschap. Postnatale depressies worden daardoor vaak niet herkend of erkend, en dat kan grote gevolgen hebben voor het hele gezin. De nieuwe podcastserie ‘Zwarte Muisjes’ onderzoekt hoe dat beter kan. Maker Maarten Dallinga is te gast.

Uitzending van 9 april 2021

vrijdag 9 april 2021, 09:30 uur

Het is vandaag tien jaar geleden dat er een bloedbad werd aangericht in een winkelcentrum in Alpen aan de Rijn. Met journalist Tom Kleijn en toenmalig waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn blikken we terug op die verschrikkelijke dag en de nasleep ervan.

In het Mediaforum zitten Sjirk Kuijper en Frénk van der Linden.

Aan het begin van de coronacrisis leken de uitvindingen je om de oren te vliegen, speciale mondmaskers, betere luchtventilatiesystemen, noem maar op. Maar uiteindelijk zijn er afgelopen jaar minder nieuwe uitvindingen aangemeld dan het jaar ervoor. Hoe kan dat? Daarover praten we met Joris Cavelaars, directeur van de Nederlandse Orde van Uitvinders

Uitzending van 8 april 2021

donderdag 8 april 2021, 09:30 uur

De Spraakmakers-Formatieverlanglijst: Onderwerpen die tijdens de formatie besproken moeten worden, vandaag doen we dat met Martin van Rijn. Hij heeft als Aedes-voorzitter een sleutelrol in het aanpakken van de woningnood.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Freek Staps.

De gebeurtenissen afgelopen week in Den Haag deden het vertrouwen van de kiezer in de politiek niet veel goeds. Hoe kunnen we de kloof tussen burger en politiek dichten? Willeke Slingerland, lector weerbare democratie, legt het ons uit.

Uitzending van 7 april 2021

woensdag 7 april 2021, 09:30 uur

Wat herinneren jongeren zich straks nog van de coronacrisis? En lopen zij door de crisis blijvende schade op? Op de dag dat de luisterlijn voor jongvolwassenen opent, spreken we met pedagoog Micha de Winter.  

 In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Wouter de Winther.

En de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgeplaatst naar een medische afdeling in de gevangenis waar hij vastzit. Zijn aanhangers maken zich grote zorgen om zijn gezondheid. Met Kati Piri, Tweede Kamerlid voor de PvdA, praten we over het lot van de oppositieleider.

Uitzending van 6 april 2021

dinsdag 6 april 2021, 09:30 uur

Klokkenluiders moeten veel beter worden beschermd in Nederland. Dat vindt Spraakmaker Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International. Eén van de eerste klokkenluiders van Nederland is de pas overleden Frits Veerman, vanavond wordt er een documentaire over hem uitgezonden en zijn verhaal is volgens Van der Laan tekenend hoe er in Nederland om wordt gegaan met klokkenluiders.

Vandaag verschijnt De Topografie van de Domheid: een atlas van steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. Auteur Matthijs van Boxsel legt uit waarom Kampen de onbetwiste hoofdstad van de domheid is.

In het Mediaforum zitten Jaap van Zessen en Haroon Ali.

Uitzending van 5 april 2021

maandag 5 april 2021, 09:30 uur

Spraakmaker is hoogleraar genen en geluk Meike Bartels. We spreken met haar en met Floris Kramer en Lieke de Kok. Zij hebben beide een ander carrièrepad gekozen, hoeveel geluk heeft ze dit gebracht?

Nadat reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong een jaar lang de mooiste afgelegen plekjes van Nederland ontdekten tijdens hun Expeditie Achtertuin, verkennen zij nu verlaten gebouwen en spannende plekken in onze steden, Vinex-wijken, industriecomplexen en grote bouwwerken.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Hasna el Maroudi.

Uitzending van 2 april 2021

vrijdag 2 april 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 1 april 2021

donderdag 1 april 2021, 09:30 uur

Verder in de uitzending: Het kabinet heeft 8,5 miljard euro beschikbaar om de achterstanden op scholen weer in te laten na de coronacrisis. De scholen weten sinds kort aan welke vereisten ze moeten doen om daarvoor in aanmerking te komen, en daar is veel verontwaardiging over. Spraakmaker Marjolein Moorman en Lotte Henrichs, docent Onderwijswetenschappen schuiven aan. 

En voor 10 euro per maand kan je via streamingdiensten als Spotify alle muziek die er ooit gemaakt is luisteren. Maar: wat zien de artiesten van dat geld terug? En kan dat niet eerlijker? Vandaag gaat een andere dienst, Soundcloud, de artiesten per stream betalen. Muziekjournalist Atze de Vries legt de verschillen uit.  

Uitzending van 31 maart 2021

woensdag 31 maart 2021, 09:30 uur

Presentator, cabaretier, zanger, musicalster, dat was Paul de Leeuw allemaal al. Aan dat lijstje kan hij nu ook de ‘podcastmaker’ toevoegen. Straks vertelt hij als Spraakmaker over ‘De Leeuw lult'.
In het politiek forum zitten Floor Bremer en Guus Valk.
Ook Jessica van Geel en Robert Blokland schuiven aan. Omdat het homo-huwelijk twintig jaar bestaat, schreven zij het boek ‘als je maar gelukkig bent’

Uitzending van 30 maart 2021

dinsdag 30 maart 2021, 09:30 uur

Vandaag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, en dat betekent ook voor veel Kamerleden een afscheid van Den Haag. We spreken met oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen en coach Titia Lont over het leven ná een politieke functie.

In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Ingrid Spijkers.

En de politie-app is vanaf vandaag verleden tijd. Met de app kon je onder andere vragen stellen, aangifte doen, en een tip over een verdachte situatie doorgeven. Maar er werd simpelweg te weinig gebruik van gemaakt...

Uitzending van 29 maart 2021

maandag 29 maart 2021, 09:30 uur

Verder in de uitzending: Marion Koopmans en Diederik Gommers bij ze hebben de Machiavelliprijs gewonnen voor hun opmerkelijke prestaties op het gebied van publieke communicatie. Hoe gaan ze om met hun verworven invloed?  
 
Afgelopen zaterdag woonden 5000 supporters in de Johan Cruijff Arena de wedstrijd Nederland-Letland bij. De evenementenbranche probeert met zogenoemde Fieldlab-experimenten uit te vogelen hoe je verantwoord evenementen kan organiseren. Dat is meer dan alleen maar voor- en achteraf testen, daar zit een hele wetenschappelijke wereld achter. Initiatiefnemer Pieter Lubberts komt tekst en uitleg geven. 

Uitzending van 26 maart 2021

vrijdag 26 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmaker is Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum. Haar museum kocht de afgelopen tien jaar talloze werken van verschillende kunstenaars aan. Een selectie daarvan is nu te zien in de tentoonstelling ‘Ongekend’. Gordenker legt uit waarom die aankopen van de afgelopen jaren cruciaal zijn voor het museum.  

De eerste zonneauto ter wereld die daadwerkelijk in productie gaat komt uit Nederland. Uit Helmond om precies te zijn. En bedenker Lex Hoefsloot komt erover vertellen.

In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Arno Kantelberg.

Uitzending van 25 maart 2021

donderdag 25 maart 2021, 09:30 uur

Met misdaadjournalist Mick van Wely en advocaat Sanne Schuurman hebben we het over de hacks door de politie van communicatiediensten die gebruikt worden door criminelen. Kan de politie dat allemaal verwerken?  

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Mireille van Ark.

Jongeren uit Amsterdam Zuidoost prijken al jaren bovenaan lijstjes waar je liever niet op wilt staan. Toch lijkt er een kentering aan te komen, bewoners en beleidsmakers slaan de handen in een met een ambtieus masterplan. We praten erover met stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.  

Uitzending van 24 maart 2021

woensdag 24 maart 2021, 09:30 uur

Met spraakmaker Kees Jansma spreken we over Johan Cruijff, het is vandaag 5 jaar geleden dat Nederlands beste voetballer overleed.

Vandaag staat de Myamarese politiek leider Aung San Suu Kyi voor de rechter. Ze wordt door de militaire machthebbers beschuldigd van corruptie. Ondertussen blijven de protesten tegen de coup van bijna twee maanden geleden aanhouden. Hoe loopt dit af? We bespreken het met voormalig Zuidoost-Azië-correspondent Michel Maas.

In het politiek forum zitten Frank Hendrickx en Marleen de Rooy.

Uitzending van 23 maart 2021

dinsdag 23 maart 2021, 09:30 uur

Praten over je problemen kan helpen, maar bij meisjes kan het ook averechts uitpakken. Dat gebeurt steeds vaker, mede vanwege sociale media. Patricia Vuijk, lector Jeugdpreventie aan de Hogeschool Rotterdam onderzoekt hoe scholen hier beter op kunnen anticiperen.

David Fernandez Rivas heeft de Prins Friso Ingenieursprijs gewonnen voor een methode om medicijnen te injecteren zonder een naald. Het is een uitkomst voor mensen bang zijn voor naalden, maar ook een oplossing voor de enorme afvalberg in de gezondheidszorg, vindt Cathy van Beek als kwartiermaker duurzame zorg. In het Mediaforum zitten Gijs Groenteman en Joost Oranje.

Uitzending van 22 maart 2021

maandag 22 maart 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker Steven van Eijck (voorzitter RAI-vereniging en kroonlid SER) bespreken hoe het spel aan de formatietafel wordt gespeeld.  
In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Frénk van der Linden.
En vandaag is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in zijn boekenkist stapte en ontsnapte uit Slot Loevestein. Tot op de dag van vandaag hebben we te maken met het werk van belangrijke schrijver, denker en bestuurder. Met historicus Henk Nellen bespreken we zijn ontsnapping én het belang ervan.


Uitzending van 19 maart 2021

vrijdag 19 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 18 maart 2021

donderdag 18 maart 2021, 09:30 uur

Een speciaal politiek panel laat zijn licht schijnen over de verkiezingsuitslag: NOS parlementair verslaggever Nynke de Zoeten, EO presentator Tijs van den Brink en politiek commentator Kees Boonman.

En het moment om ons land duurzaam en sociaal uit de crisis te loodsen is nu. We bespreken met Spraakmaker Jeroen Pauw en onderzoeksjournalist Sander Heijne (Fantoomgroei) of de verkiezingsuitslag daar mogelijkheden toe biedt.

Uitzending van 17 maart 2021

woensdag 17 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmaker Frits van Bruggen stopt op 1 april als directeur van de ANWB. We blikken terug op zijn periode als directeur, maar op de dag van de verkiezingen kijken we ook naar wat de politieke partijen willen doen aan mobiliteit en verkeersveiligheid. 

In het politiek forum zitten Stéphane Alonso en Floor Bremer.

In campagnetijd zijn de grote uitspraken en beloftes van lijsttrekkers niet van de lucht. In hoeverre kloppen die uitspraken? Beinvloeden die claims het stemgedrag? Dat onderzochten journalisten van Pointer sinds gisteren tijdens een bootcamp politiek factchecken. Thomas de Beus licht de eerste resultaten toe. 

Uitzending van 16 maart 2021

dinsdag 16 maart 2021, 09:30 uur

Grootste plannen hebben de partijen die meedoen aan de verkiezingen. De één nog strenger dan de ander. Maar zijn die plannen juridisch wel waterdicht? Oftewel: hoe staat het met de rechtsstatelijkheid van de verkiezingsplannen? Daarover een gesprek met Spraakmaker en strafrechtadvocaat Clarice Stenger en rechter Willem Korthals Altes.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Wouter de Winther.

En vandaag precies 75 jaar geleden werd journalist Max Blokzijl terechtgesteld. Blokzijl werd ten tijde van de Nederlandse bezetting berucht door zijn pro-Duitse‘radiopraatjes’. Kees Schaepman schreef een boek en komt bij ons praten over het leven van deze gehate Nazi-propagandist.

Uitzending van 15 maart 2021

maandag 15 maart 2021, 09:30 uur

We praten met drie politiek veteranen: Spraakmaker van vandaag, Andrée van Es, voormalig Tweede Kamerlid PSP en GroenLinks. Marjan van Bijsterveldt, voormalig minister en partijvooriztter van het CDA. En Han ten Broeke, voormalig kamerlid namens de VVD, is in de studio.  
In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Jaap van Zessen.

Uitzending van 12 maart 2021

vrijdag 12 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Rector Magnificus van de universiteit van Maastricht Rianne Letschert. In aanloop naar de verkiezingen behandelen we deze week elke dag een belangrijk thema voor veel kiezers. Vandaag is dat het onderwijs. MBO docent Abbie Chalgoum en basisschooldirecteur Ronald Pieck schuiven ook aan.  
In het Mediaforum zitten Leonard Ornstein en Elske Schouten.

Uitzending van 11 maart 2021

donderdag 11 maart 2021, 09:30 uur

Nog een paar dagen tot we naar de stembus mogen. Daarom staan wij deze week stil bij een aantal belangrijke thema’s die een grote rol spelen bij deze verkiezingen. Vandaag: de arbeidsmarkt. En daarover hebben we het met Marcel Hielkema (voorzitter van VNO-NCW Midden),  Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt) en Nic Vrieselaar,
In het Mediaforum zitten Tijs van de Brink en Paul Jansen.

Uitzending van 10 maart 2021

woensdag 10 maart 2021, 09:30 uur

Over minder dan een week gaan we naar de stembus. Deze week bespreken we een aantal belangrijke thema’s die een grote rol spelen bij deze verkiezingen, want wat valt er zoal te kiezen? Vandaag: het klimaat. En dat doen we met klimaatjournalist Jelmer Mommers, voormalig Klimaatgezant van de VN, Yvo de Boer, en de wetenschappelijk directeur van de Unit Energie Transitie van TNO, André Faaij. 

Uitzending van 9 maart 2021

dinsdag 9 maart 2021, 09:30 uur

Nog een week tot we naar de stembus mogen. Daarom staan wij deze week stil bij een aantal belangrijke thema’s die een grote rol spelen bij deze verkiezingen. Vandaag: de woningmarkt. Te gast zijn senior econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar, sociaalgeograaf Floor Milikowski en vastgoedontwikkelaar Maarten de Gruyter.
In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Haroon Ali.

Uitzending van 8 maart 2021

maandag 8 maart 2021, 09:30 uur

Nog een week tot we naar de stembus mogen. Daarom staan wij deze week stil bij een aantal belangrijke thema’s die een grote rol spelen bij deze verkiezingen. Vandaag: de zorg. En daarover hebben we het met huisarts Danka Stuijver, Aad de Groot, directeur van DSW zorgverzekeraars en Erik Buskens, hoogleraar Health Technology Assessment bij het UMC Groningen.

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Kefah Allush.

Uitzending van 5 maart 2021

vrijdag 5 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 4 maart 2021

donderdag 4 maart 2021, 09:30 uur

De paus gaat morgen naar Irak, wij bespreken met Vaticaankenner Stijn Fens of dat wel een verstandig plan is in deze tijden.

In het Mediaforum zitten Sandrina Hadderingh en Marc Josten.

En wat ging er mis in 2007 bij FC Utrecht? Er werden door toenmalig sponsor Phanos gouden bergen beloofd maar wat volgde was een bestuurscrisis van de zwaarste soort. Rob van Scheers schreef er een boek over.

Uitzending van 3 maart 2021

woensdag 3 maart 2021, 09:30 uur

Spraakmaker vandaag is Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij ziet dat Nederland voor een aantal grote keuzes staat, die nú moeten worden genomen. 

De Star-spangled Banner is vandaag precies 90 jaar het officiële Amerikaanse volkslied. Maar wist u dat de melodie afkomstig is een Engels drinklied? Historicus en Amerikakenner Rutger van der Hoeven legt het uit. 

En in het mediaforum laten politiek verslaggever Floor Bremer en chef politiek bij NRC Guus Valk hun licht schijnen op wat hen opviel in de berichtgeving van de afgelopen dagen.  

Uitzending van 2 maart 2021

dinsdag 2 maart 2021, 09:30 uur

Met een jeugdtrauma heb je een grotere kans op depressie en een angststoornis. Maar je wordt ook sneller oud, je hebt meer kans op diabetes, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten. Psychiater en Spraakmaker Christiaan Vinkers deed onderzoek naar de lange termijn gevolgen van een jeugdtrauma.  

Politiek en democratie is een grotenmensenzaak. Dat moet anders vindt het overgrote deel van de jongeren. Maar hoe geven we jongeren échte inspraak? Daarnaar deed prinses Laurentien met haar Number 5 Foundation onderzoek en zij is vandaag te gast.

In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Henrike van Gelder.

Uitzending van 1 maart 2021

maandag 1 maart 2021, 09:30 uur

Met politiek-veteranen Alexander Pechtold, Hans Spekman en Kathleen Ferrier kijken we naar de politiek van toen en nu.

In het Mediaforum praten we met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok en Arjen Fortuin, tv-recensent van NRC, naar het medianieuws van afgelopen weekend.

Uitzending van 26 februari 2021

vrijdag 26 februari 2021, 09:30 uur

Het is alweer bijna een jaar geleden, dat briefje van Bruins, weet je nog? De eerste coronabesmetting in Nederland. Die was in de gemeente Loon op Zand. Met de burgemeester van die gemeente, Hanne van Aart, blikken we terug op dat moment en bespreken we hoe het is om burgemeester te zijn in coronatijd.  

En komende maandag presenteert het Centraal Planbureau weer de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Met econoom Wimar Bolhuis duiken we in de geschiedenis van deze traditie, die dit jaar precies 35 jaar bestaat.

In het Mediaforum zitten Paul Römer en Elger van der Wel.

Uitzending van 25 februari 2021

donderdag 25 februari 2021, 09:30 uur

Vandaag zou eigenlijk de Dag van de Revolutie in Suriname worden gevierd maar die is door president Santokhi afgeschaft. Lukt het hem op deze manier om het land te verenigen? Dat bespreken we met Spraakmaker Dave Ensberg, vice-voorzitter van het Johan Ferrier Fonds.

Acteur André Dongelmans, onder meer bekend van De Luizenmoeder, gaat debuteren als regisseur van een korte film. Hij heeft daarbij niet het makkelijkste onderwerp gekozen, namelijk praten met mensen die rondlopen met zelfmoordgedachten.

In het Mediaforum zitten Tijs van den Brink en Joost Oranje.

Uitzending van 24 februari 2021

woensdag 24 februari 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 23 februari 2021

dinsdag 23 februari 2021, 09:30 uur

Wielrenverslaggever Gio Lippens is te gast. Vandaag verschijnt het boek Surplace dat hij samen met de Vlaamse wielercommentator Jose de Cauwer schreef hij over dit rare, ultrakorte maar wel superenerverende wielerjaar 2020.

De uitgang uit de corona-ellende is wellicht te vinden via een coronapaspoort. Wie aan kan tonen dat hij gevaccineerd is kan dan weer meedoen aan het dagelijkse leven. Maar daar zitten heel veel haken en ogen aan. Wanneer en hoe kunnen we weer normaal op reis? 

 

Uitzending van 22 februari 2021

maandag 22 februari 2021, 09:30 uur

In de aanloop naar de verkiezingen komen iedere maandag politiek-veteranen aan het woord die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu. Vandaag zijn dat Spraakmaker en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, oud-staatssecretaris Fred Teeven en oud-minister Roger van Boxtel.
In het Mediaforum zitten Jan Slagter en Zoë Papaikonomou.

Uitzending van 19 februari 2021

vrijdag 19 februari 2021, 09:30 uur

Met Spraakmaker en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans bespreken wij zijn nieuwe boek ‘Het land moet bestuurd worden’ over hoe democratische beginselen opzij worden geschoven omwille van een efficiënt bestuur.

En één op de drie lokale bestuurders heeft regelmatig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Naar aanleiding van de KRO-NCRV 2Doc ‘Doelwit’ spreken wij oud-wethouder Hamit Karakus, die het aan den lijve ondervond.

Uitzending van 18 februari 2021

donderdag 18 februari 2021, 09:30 uur

Normaal gesproken trekken massa’s Nederlanders in de voorjaarsvakantie naar de skipistes in de Alpen. Dit jaar is het maar de vraag of we überhaupt nog weg kunnen. Hoe ziet de toekomst van het reizen en vakantievieren eruit? We bespreken het met reisjournalist Sander Groen en toerisme-econoom Jan van der Borg.

En Arre Zuurmond, de Ombudsman van Metropool Amsterdam, neemt dit jaar afscheid terwijl hij nog eigenlijk voor 4 jaar had getekend. Hij pleit voor ander leiderschap.

In het Mediaforum zitten Mireille van Ark en Marc Josten.

Uitzending van 17 februari 2021

woensdag 17 februari 2021, 09:30 uur

Wordt nu eindelijk bevestigd dat er leven was op Mars? 

Met onze spraakmaker, wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, praten we over de Marsrover van NASA die morgen aankomt op de rode planeet.  

En: het radioprogramma Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar. Presentator Hans Schiffers over de kracht van dit “instituut". 
  

Uitzending van 16 februari 2021

dinsdag 16 februari 2021, 09:30 uur

We praten over startups, u weet wel: beginnende en vaak innovatieve bedrijven. Vandaag komt het CBS met nieuwe economische cijfers en volgens onze Spraakmaker en ondernemer Marian Spier kunnen die startups een belangrijke rol spelen in de economische crisis die voor de deur staat. Prins Constantijn van Oranje praat ook mee.

 En data-journalist Thomas de Beus schuift aan om te vertellen over een oude plantagekaart van Suriname en een namenregister dat door Pointer is gedigitaliseerd. Daarmee moet de geschiedschrijving van ons slavernijverleden een stuk completer worden.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Sandrina Hadderingh.

Uitzending van 15 februari 2021

maandag 15 februari 2021, 09:30 uur

Bleekvelden, stinkende grachten en de geur van pomanders. Met Spraakmaker Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis hebben we het over de tentoonstelling ‘vervlogen-geuren in de kleuren’. Hierin worden 17e eeuwse schilderwerken op een bijzondere manier van vaak vergeten geuren voorzien.

Maarten Keulemans is nu ruim een jaar corona-verslaggever voor de Volkskrant. Nooit eerder in zijn carrière haalden zijn stukken zo vaak de voorpagina. Maar zijn eigen gezin werd ook getroffen door het virus.

In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg en Arjen Fortuin.

Uitzending van 12 februari 2021

vrijdag 12 februari 2021, 09:30 uur

Dit Was Het Nieuws viert dit seizoen het ene na het andere jubileum: Binnenkort is de quiz 25 jaar oud.. Dit is alweer het veertigste seizoen én gisteren was de 250ste aflevering te zien, nou ja, de 252ste bleek het te zijn. Spraakmakers vandaag is daarom cabaretier Jan Jaap van der Wal. Die natuurlijk nog veel meer doet dan alleen Dit was het Nieuws.

Na het vertrek van haar kleinzoon Harry naar Amerika en het seksschandaal rond haar zoon Andrew is er weer een probleem voor de Britse koningin Elizabeth. We praten erover met correspondent Lia van Bekhoven.

Uitzending van 11 februari 2021

donderdag 11 februari 2021, 09:30 uur

 Mensen die hulpverleners aanvallen, mogen niet meer wegkomen met een taakstraf zoals een weekje schoffelen in het plantsoen maar moeten brommen. Hoe verstandig is deze beslissing van Tweede Kamer en moet de politiek wel op de stoel van de rechter gaan zitten? 

Scholen hebben door corona te kampen met achterstanden en moeten een inhaalslag maken. Dit is hét moment om ook de leescrisis aan te pakken en van (voor)lezen een topprioriteit te maken. Dat vindt de inmiddels beroemde zij-instromer Merel van Vroonhoven.In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Kefah Allush.


Uitzending van 10 februari 2021

woensdag 10 februari 2021, 09:30 uur

De gemeente Breda helpt sinds kort horeca-ondernemers bij het inschatten of hun zaak nog levensvatbaar is. Burgemeester Paul Depla licht de eerste resultaten toe.

De overheid moet de coronacrisis aangrijpen om de economie toekomstbestendig te maken en te vergroenen. Alleen op die manier kunnen we komende generaties een gezonde economie nalaten, vindt ABN-AMRO hoofdeconoom Sandra Phlippen.  

In het politiek forum zitten Stéphane Alonso en Floor Bremer.

Uitzending van 9 februari 2021

dinsdag 9 februari 2021, 09:30 uur

Spraakmaker Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging, maar zag als staatssecretaris en minister veel van haar plannen verzanden. Na negentien jaar Den Haag maakt ze de balans op.

Eén op zeven kinderen leidt aan selectief mutisme: de angst om te spreken, vooral op school. Deze groep kinderen wordt vaak niet goed gediagnosticeerd omdat er te weinig kennis is bij professionals. Psycholoog Hilde van Braam van Vloten vertelt over deze bijzondere angst. 

Uitzending van 8 februari 2021

maandag 8 februari 2021, 09:30 uur

Internetbedrijven verzamelen zoveel mogelijk gegevens van ons, maar kennelijk maken we er ons niet al te veel zorgen over. Is dat terecht, en hoe moeilijk is het om over te stappen naar veiliger alternatieven?

In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman en Catherine Keyl.

En wat voor muziek gebruiken politieke partijen tijdens de verkiezingen en waarom? We spreken erover met communicatiewetenschapper Rens Dietz

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1