appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Spraakmakers

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Podcast afleveringen

Uitzending van 17 januari 2020

vrijdag 17 januari 2020, 09:30 uur

Carl-Johan de Zwart bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Zondag verschijnt het boek Treurtrips, waarin journalist Mark van Wonderen de lelijke kant van Nederland in beeld brengt. Hij schuift vanochtend bij ons aan. Samen met Spraakmaker Hans Aarsman.
In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Paul Jansen.
Ook praten we over de toekomst van Schotland. De Britse premier Boris Johnson was de afgelopen week duidelijk: er komt geen referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Wat betekent dit voor Schotland, dat zich met de Brexit in zicht met tegenzin moet losmaken van de EU? We praten er over met correspondent Lia van Bekhoven en met de ‘Nederlandse’ Schot Chris Boyd.

Uitzending van 16 januari 2020

donderdag 16 januari 2020, 09:30 uur

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Spraakmaker is Pier Eringa, oud-ProRail directeur en tegenwoordig de baas bij het moederbedrijf van Connexxion. Sinds oktober doet hij - op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen - onderzoek naar de problemen bij het CBR. Die instelling kampt al tijden met lange wachtlijsten voor mensen die zich voor een rijbewijs moeten laten keuren. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En is een oplossing in zicht?
In het Mediaforum zitten Kees Boonman en Marc Josten.
En regisseur Floor Adams geeft met haar film ‘Mind my Mind’ een kijkje in het hoofd van Chris: een man met autisme. Ze is hiermee niet meer in de race voor een Oscar voor Best Animated Short Film. Ellen van Gelder schreef het boek ‘Ik ben niet vreemd, ik heb autisme’ en heeft de film al gezien en voor haar was het een feest der herkenning.

Uitzending van 15 januari 2020

woensdag 15 januari 2020, 09:30 uur

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Honderdduizend gezinnen in Nederland leven in bestaansonzekerheid en hebben problemen met het vinden van een huis. Dat leidt tot hoge maatschappelijke kosten maar complexe regelgeving zit een pragmatische oplossing vaak in de weg. Eelke Blokker is oprichter van het Sociaal Hospitaal. Hij roept woningcorporaties op om soepeler om te gaan met kwetsbare huurders. De bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Rochdale reageert.
In het Mediaforum zitten Thomas Muntz en Elske Schouten.
En de CEO van het bedrijf AFAS komt praten over hoe hij met zijn werknemers omgaat. Het WRR overhandigt vandaag een rapport aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met als conclusie dat mensen lijden onder oplopende werkdruk en gebrek aan vrijheid om werk naar eigen inzicht in te delen. Bas van der Veldt van AFAS zegt dat er te weinig liefde wordt gevoeld voor de werknemers en hij legt bij ons uit hoe hij zijn liefde omzet in goede arbeidsomstandigheden.

Uitzending van 14 januari 2020

dinsdag 14 januari 2020, 09:30 uur

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Spraakmaker is Job Knoester, strafrechtadvocaat en voorzitter van de vereniging van tbs-advocaten. We praten met hem over het kort geding waarbij zeven tbs-klinieken de Staat vandaag voor de rechter slepen omdat ze vinden dat ze te weinig geld krijgen voor de behandeling van hun gevaarlijke cliënten.
In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Roos Schlikker.
En Vaticaankenner Stijn Fens reageert op de opmerkelijke uitlatingen van voormalig paus Benedictus XVI. Die roept zijn opvolger, Franciscus, op het verplichte priestercelibaat niet te versoepelen.

Uitzending van 13 januari 2020

maandag 13 januari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Bero Beyer, die na vijf jaar afscheid neemt als directeur van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Beyer blikt terug aan de hand van hoogte en dieptepunten. In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Elger van der Wel. En Bert Wijbenga is te gast. Met de wethouder en loco-burgemeester van Rotterdam praten we over zijn plan voor een maximum aan het aantal statushouders per gemeente.

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 10 januari 2020

vrijdag 10 januari 2020, 09:30 uur

Via internet worden we iedere dag bedolven onder weetjes en feitjes. We weten steeds meer, maar wat is die kennis waard? Cabaretier en Spraakmaker Marcel Harteveld maakte er zijn eerste solovoorstelling over. Volgende week gaat die in première.
In Congo heeft de mazelenepidemie drie keer zoveel dodelijke slachtoffers geëist als de ebola-uitbraak in dat land. Meer dan 6000 Congolezen zijn al omgekomen door een ziekte waar in Nederland de meeste mensen voor zijn ingeënt. Tropenarts Marit van Lenthe werkte lange tijd in Congo en vertelt waarom de vaccinatiegraad daar maar niet hoger wordt.

Uitzending van 9 januari 2020

donderdag 9 januari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker en MKB-voorzitter Jacco Vonhof wil meer het land in en minder in Den Haag lobbyen. Ook vraagt hij aandacht voor de maatschappelijke inspanningen van Nederlandse ondernemers. In Spraakmakers vertelt hij er uitgebreid over.
In het Mediaforum zitten Paul Römer, Gijs Groenteman en Iwan Reuvekamp.
En met KRO-NCRV collega Joost van Wijk en advocaat Paul Acda praten we over de mogelijke heropening van een strafzaak uit 1998 die onder de naam Villamoord veel aandacht trok. Er is heel veel misgegaan in die zaak, blijkt onder meer uit de documentaireserie die Van Wijk voor de KRO-NCRV maakt...

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 8 januari 2020

woensdag 8 januari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is vandaag Gerlof Leistra, journalist bij Elsevier Weekblad en samensteller van de moordlijst. Daarin staan alle moorden in Nederland op een rij. En wat blijkt, ter vergelijking met de jaren 90 is het aantal moorden spectaculair gedaald.
In het Mediaforum zitten Gert-Jaap Hoekman, Hansje van de Beek en Dieuwertje Kuipers.
En ook te gast is Rudi Vranckx. Hij doet al meer dan 30 jaar als oorlogscorrespondent verslag voor de Belgische VRT. Sommige oorlogen woeden al zo lang dat eigenlijk niemand meer precies weet hoe die precies begonnen en waar het eigenlijk om gaat. Irak, Afghanistan en Somalië zijn daar voorbeelden van. Vanaf morgen is zijn nieuwe documentairereeks over deze ”eeuwige oorlogen” te zien.

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 7 januari 2020

dinsdag 7 januari 2020, 09:30 uur

Spraakmaker is vandaag Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht. Zij wil aandacht voor ouderen die lang in ziekenhuizen verblijven, maar niet de zorg krijgen die ze moeten krijgen. Bart Berden, Bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, reageert.
In het Mediaforum zitten Arno Kantelberg, Pieter Klok en Maike Olij.
En ook te gast is Marlijn Weerdenburg, vanaf vanavond presenteert zij het tv-programma Net ff Anders. Daarin volgt ze zes jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Hoe redden zij zich in de maatschappij?

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 6 januari 2020

maandag 6 januari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is vandaag Peter Hein van Mulligen over zijn rol als CBS-econoom en het teruglopende vertrouwen in instituten zoals CBS. In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer, Arjen Fortuin en Marlies van der Meent. Verder vertelt Hasna el Maroudi over het Weinstein-proces dat vandaag begint.

Ghislaine Plag bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 3 januari 2020

vrijdag 3 januari 2020, 09:30 uur

Onze Spraakmaker is Etchica Voorn. Zij heeft van het Letterenfonds een reisbeurs gekregen die haar de mogelijkheid geeft om naar Suriname af te reizen en daar research te doen voor haar volgende boek. Als kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader gaat ze op zoek naar de vraag: waar kom ik vandaan?
In het Mediaforum zitten Nikki Sterkenburg, Catherine Keyl en Dorien Vrieling.
En na elf uur praten we met senior rechter Willem Korthals Altes. Begin deze week vierde hij zijn zeventigste verjaardag en daarom moet hij met pensioen. Maar dat wil de senior rechter niet. Hij gaat tegen zijn ontslag in beroep.

Carl-Johan de Zwart bespreekt met gasten het gesprek van de dag.

Uitzending van 2 januari 2020

donderdag 2 januari 2020, 09:30 uur

Met Spraakmaker en VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma kijken we vooruit naar ongetwijfeld weer spannend politiek jaar in Den Haag en haar partij de VVD.
In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Joost Oranje.
En het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor veel mensen Dry January: geen alcohol in de maand januari. Schrijver Henk van Straten zei ooit in de Volkskrant dat hij een betere vader werd door twee Duvels. Met hem hebben we het daarom over het nut van zo’n alcoholvrije periode en waarom alcohol meer sociaal geaccepteerd is dan andere drugs.

Uitzending van 27 december 2019

vrijdag 27 december 2019, 09:30 uur

Het jaar van correspondent en onze Spraakmaker vandaag, Tim de Wit, is te omschrijven met drie woorden: Brexit, Brexit, Brexit. Hoe kijkt De Wit terug op het afgelopen jaar, en hoe hou je het als correspondent leuk als het steeds over hetzelfde onderwerp gaat?

En de Wetenschapsquiz op televisie was dood - leve de Wetenschapsquiz! ScienceGuide-hoofdredacteur Sicco de Knecht adopteerde de quiz en zette de Kersttraditie voort. Maar dan in de Balie in Amsterdam....

Uitzending van 26 december 2019

donderdag 26 december 2019, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Uitzending van 25 december 2019

woensdag 25 december 2019, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Uitzending van 24 december 2019

dinsdag 24 december 2019, 09:30 uur

Spraakmaker en advocaat André Seebregts had een druk jaar. Hij zette alles op alles om kinderen van IS-vrouwen terug te halen naar Nederland, maar slaagde daar tot nu toe nog niet in. Daarnaast is hij tegen wil en dank de advocaat zijn van verdachte tramschutter Gökmen T. En verdedigt hij de Anouar Taghi, hij wordt verdacht van betrokkenheid op de moord op advocaat Derk Wiersum. In het Mediaforum zitten Erik Noomen en Nikki Sterkenburg. En schrijver Arnon Grunberg is wederom ‘embedded’ gegaan. Dit keer werkt hij in circus Zanzara in Amsterdam. Hij vertelt in Spraakmakers waarom hij altijd al eens circusartiest wilde zijn en hoe het tot nu toe bevalt...

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Uitzending van 23 december 2019

maandag 23 december 2019, 09:30 uur

Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, schuift aan als Spraakmaker. We praten met hem en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen over de rol van burgemeesters, die zich in een jaar vol demonstraties weer ouderwets moesten laten gelden als bewakers van de openbare orde. In het Mediaforum zitten Ward Wijndelts en Klaske Tameling. En we maken bekend wie zich Journalist van het Jaar 2019 mag noemen!

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Uitzending van 20 december 2019

vrijdag 20 december 2019, 09:30 uur

Na 35 jaar presenteert Eddie Murphy morgen weer eens het toonaangevende Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live, waarin hij in de jaren tachtig furore maakte. En niet alleen daarmee, want door shows zoals Delirious en Raw, en met films zoals Beverly Hills Cop en Coming to America was hij een van de bekendste comedians en acteurs ter wereld. En een grote inspiratiebron voor mensen zoals onze Spraakmaker, comedian Howard Komproe.

En Eduard Nazarsky de directeur van Amnesty International, stopt per 1 januari. We bespreken zijn veelbewogen carrière.

Uitzending van 19 december 2019

donderdag 19 december 2019, 09:30 uur

Spraakmaker en Parijzenaar Philip Freriks is even kort in Nederland - volgende week begint alweer het vijftiende seizoen De Slimste Mens. Wat maakt dat programma toch zo’n succes? En hoe is het in Parijs, waar het OV al twee weken stilligt? In het Mediaforum zitten Barbara Barend en Roos Schlikker. En president Poetin houdt vandaag zijn jaarlijkse persconferentie. Om 10.00 uur Nederlandse tijd begint de marathon-persconferentie. Het is een van de weinige momenten waarop de persvragen mag stellen aan de Russische president. Rusland-kenner Hubert Smeets komt erover praten.

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Uitzending van 18 december 2019

woensdag 18 december 2019, 09:30 uur

Spraakmaker is Gert-Jan Oplaat, voorzitter Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie en voormalig Tweede Kamerlid. Met hem gaan we het onder meer hebben over de VVD die zakt in de peilingen. Dat voorspelde Gert-Jan Oplaat al, voormalig Kamerlid en voorzitter Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. Hoe kan dat? Politiek columnist Jos Heymans schuift ook aan voor de politieke duiding. In het Mediaforum zitten Jan-Kees Emmer en Joost Oranje. En vandaag wordt het originele manifest van de Olympische Spelen uit 1892 geveild. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren schuift aan voor tekst en uitleg. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOS*NSF praat ook mee. En als hij er tóch is kunnen we ook het Sportgala van vanavond wel even bespreken.

Spraakmakers is dé radiotalkshow van NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je dan aan voor onze community.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1