appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Presentator: Ghislaine Plag

Stand.nl: Het is logisch dat politieke partijen de rekening van de crisis doorschuiven

dinsdag 2 maart 2021

Gisteren kwam het Centraal Planbureau met de doorrekeningen van – bijna alle - verkiezingsprogramma's en wat blijkt? Iedere partij op de SGP na, laat de overheidsuitgaven flink stijgen.            
Er gaat meer geld naar zorg, onderwijs en de koopkracht gaat er bij bijna iedere partij op vooruit. En dat komt nog eens bovenop de rekening van alle steunpakketten die ooit betaald moet worden.
Het planbureau constateerde dat de lasten voor al die plannen naar volgende generaties wordt doorgeschoven. Dat klinkt onrechtvaardig, maar het lenen van geld is voor landen bijna gratis en met een gezonde economische groei is het geen probleem. Sterker nog: nu meer uitgeven kan die economische groei aanjagen.
Aan de andere kant lijkt het of de keuzes om nu meer uit te geven ingegeven worden door politiek opportunisme. En zijn we niet als Nederlanders opgevoed met het gevoel dat we op onze centen moeten letten?  
Wat vind jij? Moet Nederland doorpakken, investeren en hervormen? Of zou je liever zien dat we wat meer letten op de overheidsfinanciën?
                           

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1