appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Presentator: Ghislaine Plag

Het Mediaforum met Thomas Muntz en Marc Chavannes

dinsdag 1 december 2020

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Marc Chavannes en Spraakmaker Jelmer Mommers.

Het mediamoment van Muntz gaat over de documentaire ‘Klassen’. Hij was onder de indruk van deze documentaire. Wat raakte hem? De makers maakten eerder de veelgeprezen documentaireserie Schuldig waardoor de schuldenproblematiek op de kaart werd gezet. Volgens Muntz doorbreken de makers taboes. Chavannes: “Het beste wat je kunt doen als journalistiek is laten zien dat het zo is, en hoe het werkt”.

Het mediamoment van Chavannes komt uit NRC. Het is een reconstructie waaruit blijkt dat het Nederlandse testbeleid faalt. Zo heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in april een aanbod van commerciële laboratoria naast zich neergelegd. Hiermee hadden per dag 60.000 extra tests kunnen worden uitgevoerd. Waarom is hier geen gebruik van gemaakt? Naast dit falende testbeleid was het afgelopen dagen ook weer een hoop gedoe tussen kabinet en de burgemeesters. De laatste meningsverschillen gingen over Black Friday en het vuurwerkverbod. Ontstaat er soms ook een beeld van een kabinet dat het op zijn beloop laat, terwijl burgemeesters in de media hun kritiek uiten?

Tot slot: hadden politiek verslaggevers Xander van der Wulp (NOS) en Joost Vullings (EenVandaag) eerder moeten berichten over de rare uitspraken van Thierry Baudet? Dat vragen de twee zich af in hun podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp. Oud-hoofdredacteur van Trouw, Frits van Exter schrijft over de podcast: ‘Ik luister graag, maar was deze keer ook enigszins verontrust. Want, had ik wat ze nu allemaal zeggen over Baudet, niet beter eerder kunnen horen, gewoon op prime time televisie?’. Wat vinden onze mediakenners hiervan? Ligt er een taak voor journalisten, als je dingen hoort, dit sneller naar buiten te brengen? Had de pers minder voorzichtig mogen zijn? Vullings had nog een primeur, maar niet geheel journalistiek verantwoord verworven. Zo vertelde hij in de podcast. Zouden onze mediakenners dit bericht brengen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1